Ana SayfaÇocukFiller Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca – Yaşar Kemal

Tür:Roman, Çocuk
Yazar:Yaşar Kemal
Yayınlanma Tarihi:1977
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Karakterler

Filler Sultanı: Bütün fillerin sultanıdır. Onu diğer fillerden farklı kılan özelliği de beyaz olmasıdır. Fillerin refah içinde yaşaması için karıncaları köle olarak çalıştırmaya başlar.

Kırmızı Sakallı Topal Karınca: Kızıl sakallı karıncaların arasında söz sahibidir. Karıncaları esaretten kurtarmak için büyük bir direniş hazırlığı içine girer.

Ulukepez:  Birçok canlının (fil, karınca, insan vb.) dilini konuşabilen Hüdhüdlerin sultanıdır. Filler sultanın ayak işlerine bakan ve bunun karşılığında ise kendi halkının refahını sağlar. İnsanlarla iç içe kalmış ve onları çok iyi tanıyan biri olarak bilinir ve sürekli insanların kötülüklerinden bahseder durur.

Başbuğ Sarıca:  Sarıca karıncaların katledilmesinden sonra hayatta kalan birkaç sarı karıncadan biridir. Kızıl sakallı karıncaların intikamını almaya çalışırken onun tarafından boynu kesilir.

Konusu

Fillerin sultanı, dünyanın her yerindeki karıncaları köle yaparak, karıncalara istediklerini yaptırmaya çalışır. Bu durumun neticesinde Kızıl sakallı topal karıncanın karınca ırkını kölelikten kurtarmak için gösterdiği direniş ve mücadele konu edinmiştir.

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca Özeti

Fillerin Sultanı, karıncaların becerilerini öğrenmeye çalışır. Çalışkanlıkları ile sürekli hareket halinde olan bu karıncalara boyun eğdirmek ve karıncalara karşı bir savaş başlatmak isterler. Milyonlarca karınca bir filin ayaklarının altında aniden ölür. Başı uçmayan, kolu ve bacağı kırılmayan karınca yok denecek kadar azdır. Kalan karıncalar da Filler Sultanı’na biat ederler. Karıncaların büyük lideri, demirci ustası Kızıl Sakallı Topal Karınca teslim olmaz, kırmızı karıncaları çağırır ve Karınca Diyarını terk eder. Yeni bir hayat kurar ama aklı Çukurova’da, Nil Nehri’nin kıyılarından daha verimli topraklarda ve arkadaşlarında takılır. Geri dönüp Filler Sultanı’nı yenmeyi planlar.

Filler Sultanı, karıncaları yakalamak için çeşitli yollara başvurur. Karıncalar fillere zarar vermeyi bırakır bırakmaz barışın yeniden yeşereceğini söylüyor. Böylece karıncalar onlar için yiyecek toplayacak, onlar için bir ev inşa edecek ve fillerin her ihtiyacını karşılar. Karıncaların isyan etmemesi için sürekli çalışmayı emreder. Onlardan dünyanın merkezinde binlerce metre derinliğinde mavi bir elmastan bir filin on katı büyüklüğünde bir saray inşa etmelerini ister. Karıncalar gece gündüz çalışmaya başlar, çok çalışmaktan erken yaşta ölür ve çatlamaya başlar. Kış yaklaşır ancak yiyecekleri yok. Açlık hüküm sürmeye başlar. Karıncaların ülkesinden sesler yükselmeye başlar. Fillerin Sultanı, herkesin karıncaları susturmakta eşit ve özgür olduğunu söyleyerek yiyecek deposunu karıncalara açar. Doymuş karıncalara “Her karınca bir fildir” yalanını uydurur ve çok çalışırlarsa karıncalardan kurtulacaklarını söyler. Her karınca kendisini bir fil zanneder ve bütün gününü fil gibi ağaçların gölgesinde yatarak geçirmeye başlar. Filler Sultanı olanları duyunca isyanı bastırmaya çalışır ve karıncaların karıncalar kadar fil olduğunu söyler. Ancak çalışmaktan yorulan karıncalar işe geri dönmezler. Filler Sultanı karıncaları katleder. Anne karıncalar ise öldürülen her karınca için binlerce karınca daha doğurur. Doğuştan karıncaların kaderi daha çok çalışmaktır.

Kızıl sakallı karıncaların, karıncaları isyana teşvik ettiği söylenir. Filler Sultanı her bir kızıl sakalın boyundan kesilmesini ister. Kızıl karıncalar dağa sığındıkları için ortada kızıl sakallı karınca bulamazlar. Karıncalar kendi kafalarını korumak için Filler Sultanı için çalışan sarı karıncaların sarı sakallarını boyarlar ve kendi kafalarını korumak için başlarını padişahın sarayına atarlar. Aç olan karıncalar için bir saikanın her başı için bir ahır kapısı daha açılır.

Filler Sultanı baskı yerine beyin yıkamayı tercih eder ve Fil Okulu’nu açarak karıncalara karıncaların dilini unutturur. Fil okullarından mezun olan genç nesil karıncalar, fil ideolojisini yaymaya ve fil olmanın güzelliklerini ve faydalarını tüm karıncalar diyarına anlatmaya başlarlar. İğne büyüklüğündeki karıncalar dev aynada kendilerini görürler ve tüm karınca geçmişlerini silerler.

Öte yandan sarı karıncaların lideri Başbuğ, kızıl sakallı karıncaların intikamını almak için sakallarını kırmızıya boyayarak kızıl sakallı karıncaların yaşadığı yeri bulur. Kızıl sakallı karıncalar arasında nifak tohumları ekerek gruplaşmalara neden olur. Sarı Karıncaların oyununu bozan Kızıl Sakallı Topal Karınca, adamlarını Karınca Diyarı’na gönderir ve onlara birleşmelerini söyler. Birleşik karıncalar cesaretlerini toplarlar. Karıncalar, gündüzleri Filler Sultanı için, geceleri ise mücadeleleri için çalışmaya başlar. Filler Sultanı’nın hiçbir ajanı, karıncaların bu umut dolu çırpınışlarını fark edemez. Bütün karıncalar bütün gece toprağı kazar. Hazır oldukları anda artık Filler Sultanı’nın hizmetinde hiçbir karıncanın kalmayacağını ve savaş ilan ettiklerini duyururlar. Öfkesinden bir insan boyu sıçrayan Filler Sultanı, temeli kazılan sarayın toprağı tarafından yutuldu. Diğer tüm filler, adım atar atmaz onlar için kazılmış toprağın altına girerler. Böylece karıncalar kendileri ve kendi elleriyle ürettikleri kardeşlik ve dostluk dolu bir yaşama kavuşurlar.

Kısa bilgiler
  • Filler Sultanı ve Kızıl Sakallı Topal Karınca, Yaşar Kemal’in 1977 yılında yayınlanan çocuk romanı Masallara dayanmaktadır.
  • Eserde Filler Sultanı, gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa uğramadan fillerin saltanatını devirirler.

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca – Kitap Açıklaması

Filler Sultanı’nda bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınır. Filler Sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Haklı ya da haksız olmak onun için önemli değildir. Gücünü kendinden milyonlarca kez küçük karıncalar üzerinde denemektir niyeti. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa boyun eğmeden filler sultanlığını devirirler.

“Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boa yılanlarını bulurdum. Yok yok, sanmıyorum ki yeryüzünde bu zalimleri simgeleyecek korkunçlukta bir hayvan türü bulabilelim…”

– Yaşar Kemal-

“Korkusuz bir toplum eleştiricisidir Yaşar Kemal. Ve eşsiz bir şair. Onu okuyan herkes büyüleyici, güçlü anlatım yeteneğine hayran kalır.”

– Dagens Nyheter,

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
Sevval
Sevval
Ziyaretçi
2 yıl önce

Güzel bir kitap

Sosyal Medya

783BeğenenlerBeğen
5,026TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular