Çingene

Çingene – Ahmet Mithat Efendi

Tür:Roman
Yazar:Ahmet Mithat Efendi
Yayınlanma Tarihi:2009
Yayınevi:Sel Yayıncılık
Karakterler

Şems Hikmet: Romanın ana karakteri olan yirmi iki yaşında zengin bir beyefendi. Son derece olgun ve kültürlüdür.

Ziba: On beş yaşında bir Çingene kızı.

Hoca Selimcan: Ana karakter Şems Hikmet de babasına hizmet etmiş ve gencin eğitimini kendisi üstlenmiştir.

Rakım Bey: Şems Hikmet’in ablasıdır. Kültürlü bir gazetecidir.

Diğer karakterler: İse Sihri Efendi, Davut Bey, Artin Elvanyan Bey, Düriye Hanım, Şems Hikmet’in annesi.

Konusu

Roman, bir genç beyefendinin güzel bir Çingene kızına olan aşkını anlatırken konuyu Tanzimat döneminin temel düşünsel eksenlerinden olan medeniyet ve medeniyet kavramları çerçevesinde ele alır.

Çingene Özeti

Kitapta hali vakti yerinde, terbiyeli ve kültürlü bir genç olan Şems Hikmet, kendisiyle ve değerli arkadaşlarıyla eğlenmek için Kâğıthane’ye gider. Burada yiyip içen bu arkadaş grubuna bir çingene topluluğu gelir ve ortam daha da şenlikli bir hal alır. Çingenelerle oynayıp şarkı söyleyerek eğlenirler. Çingene grubunda yer alan Ziba isimli genç kız Şems Hikmet Bey’in çok hoşuna gider. Kıza ertesi gün oraya gelmesini söyler. Ertesi gün Hikmet Bey oraya gider ve o kızı bulur. Kızı eğitmek istediğini söylüyor. Çingene kızı, kızın ailesinden izin aldıktan sonra bir tanıdığının konağına yerleştirilir. Şems Hikmet kıza bu konakta bir yıl boyunca görgü ve musiki dersleri verir.

Bu sırada yakın çevre bu olayı duyar. Arkadaşları Ziba’nın değişimini görmüş ve onu öyle kabul ederler. Ancak Şems Hilmet’in annesi ve eniştesi bu durumu kabul etmez. Özellikle kayınbiraderi, Çingenelerin durumu hakkında kültürel ve etnografik tartışmalara girmek istemediğini belirtir. Genç adam Ziba’yı çok sevse de ailesine karşı çıkmak da istemez. Böylesine kültürlü ve varlıklı bir adam Çingene kızına aşık olur ve kısa sürede tüm İstanbul’un dili olur. Şems Hikmet mahalle baskısı altında ezilir. Ziba ise olanlardan habersiz eğitimine devam etmiş ve gerçek bir hanımefendi olmuştur. Şems Hikmet tüm bunlardan bıkmıştır. Bir gün annesinin söylediği bir söz üzerine tartışırlar. Genç adam bu duruma çok üzülür. Annesinden duyduğu bu ağır sözlere dayanamaz ve bir intihar mektubu yazıp kendini bahçedeki kuyuya atar. Artık beyin atladığına göre, ev sahibi çalışanlar onu hemen kaldıracaktır. Genç adam henüz ölmemiş ancak başına aldığı darbeler sonucu aklını kaybetmiştir. Bir an önce iyileşmek için antrenörüyle yanına gelen Ziba’yı gören ev halkı oldukça şaşırır. Çingene kızı yerine terbiyeli ve eğitimli bir hanımla karşı karşıya kalırlar.

Çingene – Kitap Açıklaması

Döneminin çarpıtılmış tüm toplumsal ön yargılarına ve hurafelerine karşı farklı bir bakış açısı getirerek her fırsatta halkını hümanist bir yaklaşımla aydınlatma çabası içinde olan Ahmet Mithat Efendi, Çingene isimli bu eserinde yine nahoş fakat basılması gereken bir noktaya parmak basıyor: Irk ayrımcılığı. Tam 122 sene önce Ahmet Mithat Efendi tarafından büyük bir ustalıkla kaleme alındıktan sonra ilk defa günümüz okuyucusuna kazandırılan bu eser, ibretle okunması gereken bir yapıt.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,130TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular