Ateş Gecesi – Reşat Nuri Güntekin
Tür: | Roman |
Yazar: | Reşat Nuri Güntekin |
Yayınlanma Tarihi: | 1953 |
Yayınevi: | İnkılap Kitabevi |
Karakterler
Kemal Murat Bey: Henüz on dokuz yaşındayken İstanbul’dan Milas’a sürgün edilmiştir. Son derece varlıklı, yakışıklı ve dürüsttür. Ancak bir türlü olgunlaşmayan bir karakteri vardır. Hercai gönüllüdür. Afife isminde bir kıza aşık olması hayatını değiştirmiş olsa da karakteri nedeni ile ona açılamamıştır.
Afife: Selim Bey’in kız kardeşi ve genç yaşında dul kalmış bir kadındır. Afife, Murat’a aşık olmuştur. Ama kişiliğinin gelişmemiş olması sebebi ilke Murat’ın ona açılamaması gibi, Afife’de Murat’a açılamamaktadır.
Stematula: Murat Bey’in Milas’a gelmesinin ardından ona aşık olan bir genç kızdır.
Selim Bey: Girit’i kurtarmak için çalışan ve zamanında Rumların eline düşmüş olan bir adamdır.
Varvar Dudu: Murat Bey’in Milas’a sürgün edildiği dönemde evinde kaldığı kırklı yaşlarında dul bir kadındır.
Konusu
2. Abdülhamit döneminde Milas’a sürgün gönderilen ve henüz kişiliği daha tam oturmamış bir delikanlı olan Murat’ın yaşadığı aşklar ve dönemin siyasi ve sosyal olayları romanın konusu oluşturmaktadır. Murat ailesinden miras kalan lüks yaşantısı yüzünden kişiliğini tam olarak bulamamıştır. Sonu gelmeyen aşkları ve tutarsız tavırları romanda detaylıca ele alınmaktadır.
Ateş Gecesi Özeti
Kemal Murat Bey ve ailesi bizzat padişah tarafından sürgüne gönderilmiştir. Milas kaymakamı onu ve ailesini karşılaşmıştır. Kaymakam Murat’ı görünce sürgün edilenin bir çocuk odluğunu düşünerek şaşırır. Murat ise miralay bir babanın oğludur ve İstanbul’da mühendis mektebinde okumaktadır. Tam olarak neden sürgün edildiğini dahi bilmeden Milas’a gelmiştir. Sürgün edilmesinin nedeni ise yengelerinden birinin veliaht Reşat’ın sarayında olmasıdır. Murat’ın yaşından küçük göstermesi kaymakamı fazlası ile şaşırtmıştır.
Rum mahallesinde Varvar Dudu adlı bir kadının evi ona gösterilmişti. Bu ilçece Kemal Murat Bey’e büyük bir saygı gösterilmekteydi. Bir gün kaymakam Murat Bey’i de yanına alarak Selim Bey ile birlikte içki içmeye gitmiştir. Murat Bey onlardan küçük olmasına rağmen ayak uydurmayı başarmıştır. Murat Bey başlangıçta yaşadığı yeri ve mahallesi yadırgamıştır. Ancak zaman geçtikçe buraya alışmayı başarmıştır. Bu mahallede ise her sene “Ateş Gecesi” düzenlenmesi bir gelenek haline gelmiştir.
Murat Bey, bu ilçede Stematula adlı bir kıza ilgi duymaya başladı. Stematula bakışları ile erkekleri fazlası ile etkilemeyi başaran bir kızdı. Çok güzel bir kız olmamasının yanı sıra bir çekiciliği vardı. Fakat kızın Murat Bey’in peşinden hiç ayrılmaması onun soğumasına neden olmuştu. Özellikle onu görmek için sık sık evine gidip gelmesi son derece rahatsız etmekteydi. Üstelik Stematula diğer kızlar hakkında fazlaca dedikodu yapmakta, Murat Bey ile ilgili de ortaya asılsız iddialar atmaktaydı.
Murat Bey bir akşam Rina ile karşılaşmıştır. İkisi birlikte yürüyerek mahalleye kadar gelmişlerdir. Bu tesadüfen gelişen olay sonrasında sık sık birbirilerine rastlamaya başlamışlardır. Bir ziyafet sırasında da Rina ile beraber olan Murat Bey, Stematula’nın dikkatini çekmiştir. Tüm bunlar sonrasında Murat Bey, Yortu gecesinde bir ağaca yaslanmış yüzü karanlıklar içerisinde kalan bir kadın görmüştür. Bu kadına fazlası ile ilgili duymuş ve bu kadının kim olduğunu öğrenmek istemiştir.
Kısa Bilgiler
- Reşat Nuri Güntekin’in ilk baskısı 1942 yılında yapılmış olan bir aşk romanıdır.
- Ateş Gecesi Romanı ikinci dünya savaşının devam ettiği yıllarda yazılmıştır. Buna rağmen toplumsal konulardan uzak, sosyal şartlar ele alınmadan tamamı ile aşk konuludur. Bu özellikleri ile dahi birçok okur tarafından fazlası ile sevilmiştir.
- Roman yazarın ele aldığı en güzel aşk romanı olarak nitelendirilmiştir. Birçok romanında aşkı ve sosyal hayatı iç içe işleyen yazar, bu romanında da farkını ortaya koymayı başarmıştır.
Ateş Gecesi – Kitap Açıklaması
Ateş Gecesi, Reşat Nuri Güntekin’in önemli romanlarından biridir. Yazar, Ege bölgesinde yaşanan unutulmaz bir aşkın çevresinde, döneminin gerçeklerini de ustalıkla yansıtmıştır. Çalıkuşu’ndaki Feride gibi, Akşam Güneşi’ndeki kahraman Jülide gibi, Güntekin’in bu kitabında da Afife’yi tanıyacak ve çok seveceksiniz.
Çok teşekkürler ben de kitabın özetini arıyordum.