Sivrisinek – Ömer Seyfettin
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Ömer Seyfettin |
Yayınlanma Tarihi: | 2011 |
Yayınevi: | Günışığı Kitaplığı |
Karakterler
Yazar: Köyün kalabalık ve karmaşasından, huzurlu bir yer bulana denk kaçan adamdır.
Efruz: Yazar’ın arkadaşıdır. Burnundan kıl aldıramayacak biri olduğu için Yazar kendisine tavsiyeler verir.
Konusu
Hikâyenin toplumsal yozlaşma olarak değerlendirilecek küçük bir anekdotunda, köşkte çalışan ve işe alınan hizmetliler hırsızlık yapmaktadır. Hatice Hanım’ın topuklu ayakkabıları bu anekdotun hikâyenin başında yer almasını engeller. Batı hayranlığının simgesi olan topuklu ayakkabılar terk edilince konakta görülen diğer sorunlar Ömer Seyfettin’in vurguladığı önemli temalar haline gelir.
Sivrisinek Özeti
Şehrin karmaşasından bir köyden uzaklaşarak kaçan bir adam burada huzurlu bir kırk gün geçirir. Bir gün Efruz isimli bir arkadaşından bir mektup gelir. Arkadaşı mektubunda büyük adamlara ve ustalara olan öfkesini dile getiriyor. Şikâyetlerini anlatıyor. Kendisi kadar eğitimli olmayanların kendisinden daha yüksek mevkilerde olduğundan yakınır.
Yazar, kendisine yazdığı cevap mektubunda, arkadaşının liyakat sahibi olmadığı için yüksek mevkilere ulaşamadığını yüzüne karşı söyler. Bunu bir hikâyeyle destekliyor:
Bir gün, sivrisinek büyüklüğündeki etine bakmadan rüzgâra güldü ve onunla dalga geçer. Öte yandan, rüzgâr biraz sert estiğinde sivrisinek çaresizce kendini bir çatıya attı. Ama yine de rüzgârla eğlenmeye devam eder. Rüzgâr fırtına hızına ulaşıp sivrisineği korkutsa da sivrisinek ona karşı kibirlenmekten vazgeçmez.
Yazar, arkadaşı Efruz’un bu hikâyedeki sivrisinek gibi çaresiz olmasına rağmen sürekli şikâyet etmesini bir yetersizlik olarak görmektedir. Bu davranışı durdurmasını tavsiye eder.
Sivrisinek – Kitap Açıklaması
“… Sivrisinek’de yer alacak öyküleri seçmeden önce karar vermiştik: Ömer Seyfettin’in öylesine çok sayıda aydınlık, güler yüzlü, çağdaş öyküsü vardı ki, onlardan yapılacak bir seçki onun tam da bu (aydınlık) yüzünü göstersin. Sivrisinek her yaştan okura, ama özellikle genç okurlara ve öğretmenlere Ömer Seyfettin’in alışılagelenden başka bir yüzünü gösterebilirse, bunun her şeyden önce bu büyük yazarımıza katkısı olacağını düşünüyorum.”
-Semih Gümüş-