Kara Kedi – Edgar Allan Poe
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Edgar Allan Poe |
Yayınlanma Tarihi: | 2014 |
Yayınevi: | Kolektif Kitap |
Karakterler
Anlatıcı: Hikâyenin anlatıcısıdır. Ayrıca eşi ile beraber birçok kediye ev sahipliği yapan çiftlerdir.
Konusu
Edgar Allan Poe’nun “Kara Kedi”si, ürkütücü ve akıldan çıkmayan bir hikâyeyi oluşturan tüm ürkütücü unsurları bir arada bulundurur. Bu özel karanlık kısa hikâye, korku ve suçluluğu vahşet ve şiddetle birleştirir.
Kara Kedi Özeti
Hikâye birinci tekil şahıs ağzından güvenilmez bir anlatıcı tarafından anlatılır. Bu anlatıcı, küçüklüğünden beri bir hayvan sever olduğunu ve birçok evcil hayvana sahip olduğunu söylüyor. O ve karısının, Pluto adında bir kedi de dâhil olmak üzere birçok evcil hayvanı var. Kedi özellikle anlatıcıyı sever ve anlatıcı da kediyi sever. Yıllarca süren bu dostluk, anlatıcının alkolik olmasıyla sona erer. Bir gece eve sarhoş dönen anlatıcı, ayağına dolanan kediyi uzaklaştırmak ister. Korkmuş kedi anlatıcıyı ısırır. Anlatıcı öfkeyle hayvanı yakalar ve çakı ile kedinin gözlerinden birini çıkarır.
Bu andan itibaren kedi sahibini görür görmez korkuyla kaçmaya başlar. Anlatıcı önce pişmanlık duyar ve işlediği suçtan dolayı kendini suçlu hisseder. Ancak bu duygu zamanla hoşnutsuzluğa dönüşür ve anlatıcı, kedinin etrafındaki varlığına dayanamaz. Bir gün kediyi bahçeye çıkarır ve bir ağaca asar. O gece, anlatıcının evinde gizemli bir yangın çıkar ve adam karısıyla birlikte kaçmak zorunda kalır.
Ertesi gün evin yıkıntılarını görmeye giden adam, geriye kalan tek duvarda boynundan sarkan kocaman bir kedi resmi görür. Bu görüntü önce anlatıcıyı korkutur. Adam daha sonra bu duruma mantıklı bir açıklama bulur ve kedisini özlemeye başlar. Bir süre sonra meyhanede Plüton’a benzeyen bir kedi bulur. Aynı boy ve renkteki bu kedinin de bir gözü yoktur. İki kedi arasındaki tek fark, ikincisinin göğsündeki büyük beyaz noktadır. Anlatıcı kediyi eve götürür ama bir süre sonra bu kediden nefret etmeye hatta korkmaya başlar. Bir süre sonra anlatıcı, hayvanın göğsündeki noktanın yavaş yavaş değiştiğini düşünmeye başlar. Leke giderek darağacına benzer.
Bir gün, anlatıcı ve karısı yeni evlerinde kilere inerken, kedi adamın ayaklarına düşer ve neredeyse onu düşürür. Öfkelenen anlatıcı, kediyi baltayla öldürmeye çalışır. Karısı onu durdurunca daha da öfkelenen adam, baltayı kadının kafasına dayar. Cesedi saklamak için duvarlardan birinin üzerindeki çıkıntıdan tuğlaları çıkarır, cesedi oraya koyar ve ardından duvarı yeniden inşa eder. Duvarı ördükten sonra kediyi öldürmeye karar verir ama kedi ortadan kaybolur ve eve bir daha gelmez.
Polis, karısının kaybolmasıyla ilgili soruşturmada hiçbir kanıt bulamaz ve anlatıcı serbest bırakılır. Soruşturmanın son gününde anlatıcı, polislerin evi ziyaret etmesiyle bodruma iner. Burada anlatıcı güvenle binanın sağlamlığından bahseder ve bunu göstermek için karısının cesedinin bulunduğu duvara vurur. Hemen ardından bir inilti duyulur. Polis duvarı yıktığında, kadının cesedini ve cesedin başında oturan kediyi bulur.
Kara Kedi – Kitap Açıklaması
“Yazmak üzere olduğum bu çılgın, ama bir o kadar da basit hikâyeye inanmanızı beklemiyorum. Kendi aklım bile, olanları apaçık gördüğü halde, onları inkâr ederken, sizden bunu beklemem delilik olur. Ama deli olmadığımı biliyorum, hayal görmediğimden de eminim. Yarın öleceğim için bugün içimi dökmem gerek.”
Edgar Allan Poe’nun gizemli ve karanlık dünyasına hoş geldiniz! Dehşeti, korkuyu, fantezi ile gerçeklik arasındaki muğlaklığı, insanın karanlık yüzünü ve çaresizliği anlatan Poe’nun tekinsiz öykülerine, bu kez Luis Scafati’nin eşsiz çizimleri eşlik ediyor. Büyük bir özenle kullandığı siyahın hâkim olduğu çizimleriyle karanlık ve hassas bir dünyanın kapılarını aralayan Scafati ile duyduğu dehşet ürperişini okuyucusuna iletmekte benzersiz bir dile sahip Edgar Allan Poe’nun öyküleri bir araya gelerek benzersiz bir atmosfer yaratıyor.
“Edgar Allan Poe’nun öykülerini çok sevdiğim için gerilim filmleri yapmaya başladım.”
Alfred Hitchcock
“Ona (Poe) ‘Olağanüstünün Kült Lideri’ diyebilirsiniz.”
Jules Verne
“Edgar Allan Poe, ona hayat veren nefesi üflemeden önce dedektiflik hikâyeleri neredeydi?”
Arthur Conan Doyle
“… Poe için güç bela sanatçı diyebilirim, bana göre o çok büyük bir biliminsanı.”
D. H. Lawrence