Ana SayfaHikayelerKağnı Ses Esirler

Kağnı Ses Esirler

Kağnı Ses Esirler – Sabahattin Ali

Tür:Hikayeler
Yazar:Sabahattin Ali
Yayınlanma Tarifi:1936
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Karakterler

Savrukların Hüseyin: Köyün zengin adamı Mevlüt Ağanın oğlu, Sarı Mehmet’i vuran kişidir.

 Mevlüt Ağa: Köydeki en zengin adam, olayları paranın gücüyle çözmeye çalışan güçlü bir adam olduğu gibi köylülerin korktuğu bir karakterdir.

Sarı Mehmet: Savruklu Hüseyin tarafından tarla meselesinden dolayı vurulan genç adamdır.

Sarı Mehmet’in Annesi: Oğlunun acısını içine gömen fakir, çaresiz bir annedir.

Garip Mehmet: Hükümete Sarı Mehmet’in cinayete kurban gittiğini bildiren kişidir

İmam ve Muhtar: Sarı Mehmet’in annesinin şikayet etmemesini ve jandarmaya ihbar etmemesini isteyen Sarı Mehmet cinayetini örtbas etmeye çalışan, korkutan, tehditler savuran karakterlerdir.

Konusu

Yoksul, fakir ve çaresiz köylülerin zayıflığı ile haksızlığa boyun eğmek zorunda kalışları konu edinmiştir.

Kağnı Ses Esirler Özeti

Savrukların Hüseyin Sarı Mehmet arasında tarla sulama sorunu vardır.  Bu yüzden Savrukların Hüseyin, sulama arkının başında Sarı Mehmet’i vurur. Bu nedenle otuz haneden oluşan köylüler birbirine karışır. Jandarma karakolu 6 km uzaklıkta ve köylüler olayın jandarmalara bildirilmesini önlemek için adımlar atıyor. Olay açıklanmazsa jandarmalar köye gelmeyecek ve kimse cezaevine girmeyecek. Bu nedenle köylüler, olayı örtbas etmek için Savrukların Hüseyin’in babasının evinde toplanma kararı alır. Köylüler, Sarı Mehmet’in yaşlı annesinin yanına gelir ve ona şikayet etmemesi için baskı yapmaya başlar. Köy halkı, yaşlı kadına davacı olmaması için güçlü bir baskı uygulayarak uzun öğütler vermeye başlar. Sarı Mehmet’in yaşlı annesi başını sallar ve tavsiyeyi dinler ama bir yandan vurulan oğlu içinde yas tutmaktadır. Diğer yandan da köy halkının istediğine boyun eğmek zorunda olduğu için ses edemez.

Sarı Mehmet, bir hastalıktan ölmüş gibi köylüler tarafından mezara gömülür. Cenazenin toprağa verilip ezanın okunmasının ardından Hüseyin’in babası Mevlut Ağa Sarı Mehmet’in annesine bir torba un ve bir torba şeker göndererek olayı kapatmaya çalışır.

Ancak olaydan bir ay sonra iki süvari jandarma köye gelir. Şehrin süvarileri olan jandarmalar, ellerinde kağıt kalemle herkesin ifadesini dile getirmeye başlar. Muhtar bundan çok korkar, çünkü süvari jandarmalar ilk kez muhtarın ifadesini almışlardır. Süvari Jandarma Komutanlarından biri köylülerin ifadesini alırken, diğeri ise olayla ilgili haber ve delil bulmak için köyün etrafında dolaşır. Mevlut Ağa’nın Hüseyin’in işlediği bu cinayeti öğrenen Garip Mehmet isimli şahıs, olayı jandarmaya bildirir. Olayı öğrenen hükümetin adamları da köye gelerek olayı açıklamaya çalışmıştır.

Ancak jandarmalar durmaz ve köy mezarlığına giderek köylülerle birlikte Sarı Mehmet’in cenazesini çıkarır. Ayrıca jandarmalar yaşlı kadını arayarak, Mehmet’in mezardan çıkarılan cenazesini öküzünün üzerine koyarak, oğlunun solucanını ve parçalanmış bedenini yorgan ve şilte ile sararak kağnı çalıştırmasını isterler ve bedeni bir şilte ve yorganla öküzlere bağlanarak yola düşerler.

İhtiyar kadın,  yalın ayak kağnıyı sürmektedir.  Kağnıya koştuğu öküzler çok cılız kalmıştır.  Kadın ise iki zayıf öküzün çektiği kağnının arkasında bir elinde değnekle yürümekte oğlunun kurtlanmış ve parçalanmış cesedine baka baka yalın ayaklarını taşların üstünde parçalaya parçalaya gitmektedir. Bir yandan ağlamakta diğer yandan da ağlamaktan kısılmış sesi ile öküzlere komutlar vermektedir.  ayakları taşlara takılarak elinde değnek, ağlamaktan kısılmış sesiyle, olan bitenden sersemlemiş bir halde sendeleye sendeleye yürümektedir.

” Kağnı ” adlı kitabında yer alan hikayeler ise şunlardır:

Arap Hayri: Arap Hayri, Beyşehir’de tanınmış bir boyacıdır. Şehre önemli biri geldiğinde herkes Arap Hayri’ye ayakkabılarını boyatır. Bir gün şehre bir tiyatro kumpanyası gelir. Arap Hayri, tiyatroda Adalet adlı genç bir kadına aşık olur.

Bir Şaka: Cezaevi içinde küçük bir hareketlilik, eğlenmek, gülmek için yapılan bu şaka biraz üzücü bir sonuç doğuruyor. Yazar, Cavit Bey’in yetkili kişinin ağzından çıkacağına dair bir rapor yazıyor. Cavit Bey bu şakaya inanır ve herkese müjdeyi verir. Dışarı çıktığında, ne yapacağı, hayalleri hakkında konuşmaya başlar ve sonra gerçeği öğrenir.

Duvar: Cezaevinden kaçmaya çalışan iki arkadaşın hikayesi anlatılmaktadır. Biri yakalanır ve cezası ikiye katlanıp içeride yatar, diğeri de kaçtı zannedilip yıllar sonra duvarlar arasında sıkışıp kalan cesedi görülür.

Pazarcı: Askerliğini bitirdikten sonra bir geçim kaynağı peşinden koşan adam, sonunda bir tuhafiye açar. Ancak durumlar kötüye gitmeye başlayınca kapatır ve pazarcılık yapmaya başlar. Bir gün önlerini kesen eşkıyalar tarafından durdurulur. ancak onlardan birinin hayatını kurtardığı için eşyaları ve paraları alınmaz. bu duruma şahit olanlar ise karakola gidip onunda eşkıyalardan biri olduğunu söyler.

Apartman: Bir Apartmanın çatısında çatı tamirinde bulunan bir adam, aşağıda çuvalları taşıyan hamallık yapan oğlunun kaldıramadığı çuvalları düşürüp kırdığını bu yüzden de kovulduğunu görür. Bu duruma dayanamayan adam çatıdan düşerek ölür.

Arabalar Beş Kuruşa: Fakir bir çocuğun küçük yaşlarda annesi ile beraber oyuncak araba satarken karşılaştığı zengin sınıf arkadaşı ile arasında geçen fakir zengin ilişkileri ele alınmıştır.

Fikir Arkadaşı: İki arkadaş arasında geçen fikir ayrılıkları ve sonunda bir arkadaşın cezaevine girmesi ile başlar. meyhane de geçen bu olayda dışarda olan arkadaş onun avukatına fikirler vererek arkadaşının içeride kalması gerektiğini ancak böyle aklının başına geleceğini belirten bir hikaye ele alınmıştır.

Düşman: Bir kaçağın sığınmak için gittiği zengin bir adamın evinde misafir kalır. Zengin adam bu kaçağı ele vermeyip misafir eder ancak, kaçak zengin adamı öyle bir küçümser ki, bu duruma dayanamayan zengin adam gizlice polise haber vererek kaçağı teslim eder.

Diğer Hikayeler;
  • Kamyon
  • Kafakağıdı
  • Gramofon Avrat
  • Bir Skandal

Kağnı Ses Esirler – Kitap Açıklaması

Türk edebiyatının özgür sesi Sabahattin Ali’nin üç bölümden oluşan bu kitabı okuyucuyla buluşuyor. İlk bölüm olan Kağnı’da Kağnı, Gramofon Avrat, Duvar, Pazarcı, Düşman gibi öyküler, ikinci bölüm olan Ses’te Ses, Köpek gibi öyküler ve son bölüm olan Esirler’de de Ali’nin kaleme aldığı oyunlar yer alıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,970TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular