Mor Salkımlı Ev – Halide Edib Adıvar
Tür: | Günlük – Anı |
Yazar: | Halide Edib Adıvar |
Yayınlanma Tarihi: | 1963 |
Yayınevi: | Can Yayınları |
Konusu
Halide Edib Adıvar’ın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar anılarını anlattığı kitabıdır.
Mor Salkımlı Ev Özeti
Halide Edip, saray yöneticilerinden Mehmet Edip’in kızı olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta annesini tüberkülozdan kaybeder. Depresif yıllar yaşar. Babasına düşkün olur. Beşiktaş’ta Mor salkımlı evleri ömür boyu onun yuvası oluyor. Acı tatlı her şey burada yaşamaya başlar. Anneannesine ve annesinin önceki evliliğinden olan ablasına çok yakındır.
Babası yeniden evlenir. Üvey annesiyle tanışmak zorunda kalır. Sarayda yaşarlar. Buna alışamaz ve evine geri döner. Okuma alışkanlığı kazanır. Merakı onun okula erken başlamasına neden olur. Çeşitli özel dersler alır. Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ne girer. Matematik derslerini burada alır.
Özel ders hocası Salih Zeki Bey ile tanışır. Daha sonra evlenmeye karar verirler. Babasının birden fazla evliliğinden mustarip Halide Edip, buna karşı bir tavır takınır. Birçok yerde öğretmenlik yaparken yayınlara da ilgi duymaya başlar. Salih Zeki’nin yeniden evlenme isteği üzerine ayrılırlar. Milliyetçilik akımlarına kapılır, Ziya Gökalp ile çelişir ve ayrılır.
Müfettiş görevlerini yerine getirir, yoksul ailelerle tanışır. Farklı hayatları deneyimleyin. Adnan Adıvar ile evlenir. Mutlu bir hayatı olacak. Mor salkımlı evinde mutlu anılar biriktirir. Roman yazmaya başlar. Okuma alışkanlığı bir derinliğe dönüşür. Zor hayatında Rıza Tevfik ve Tevfik Fikret gibi isimlerle de çalışır.
Mor Salkımlı Ev – Kitap Açıklaması
Evin kendisi, çocuğun hafızasında Mor Salkımlı Ev yaftasını taşır. Bu ev, yarım asırdan ziyade, bazan da her gece, bu küçük kızın rüyalarına girmiştir. Arka taraftaki bahçeye nazır pencereler, çifte merdivenlerin sahanlıklarındaki ince uzun pencereleri, baştanbaşa mor salkımlıdır ve akşam güneşinde mor çiçekler arasında camlar birer ateş levhası gibi parlar.
Halide Edib Adıvar, anılarını iki cilt halinde kaleme almış, bu iki cildi de hayatının ayrı dönemlerinde yazmıştı. Mor Salkımlı Ev, yazarın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar olan dönemi anlatır. ‘İstiklâl Savaşı Hatıraları’ alt başlığını verdiği Türk’ün Ateşle İmtihanı ise bu tarihten 1923 yılına kadar olan olayları.
Mor Salkımlı Ev’de, ülkesinin tarihine hem bir aydın, hem de bir eylemci olarak büyük katkılarda bulunmuş bir yazarın yetiştiği yılları okuyacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)