Teselliler

Teselliler – Seneca

Tür:Felsefe
Yazar:Lucius Annaeus Seneca
Yayınlanma Tarihi:2010
Yayınevi:Kırmızı Yayınları
Konusu

İlkçağ ahlâkçılarının ve bu çağın kurallarını, yöntemini ve geleneklerini sürdürenlerin yarattığı özgün bir yazınsal türün örneklerinden olan Teselliler, üç “Teselli”yi ya da daha doğru ifadeyle “Teselli Üzerine” (De Consolatione) üç yapıtı içerir: Bunlardan biri, oğlunu yitiren Marcia adında Romalı bir kadına, öbürü annesi Helvia’ya, üçüncüsü de İmparator Claudius’un dilekçe yazmanı azatlı köle Polybius’a seslenir. Bu kitapta, konularının temelinde benzer, ama kullanılışları ve onları doğuran koşulları farklı olan ve MÖ yaklaşık 40-42’de yazılmış bu üç yapıt bir araya getirilmiştir.

Teselliler Özeti

Tümüyle İlkçağın yazınsal türüne özgü bir edebiyat olan Teselliler, Romalı filozof, devlet adamı ve tregedya yazarı Seneca ‘nın ahlakla ilgili on iki kitapçığının teselli üzerine olan üç yapıtını simgeliyor. İsminden de anlaşılacağı gibi Teselliler, kötü bir yazgının kurbanı olan birinin, yaşadıklarından dolayı içine düştüğü ve devam eden duygusal/düşünsel tahribatın etkisini azaltmak için kendisine seçkin birinin tesli niteliğinde yazmış olduğu yazılara denir. Seneca tarafından yazılan bu kitapta ilk çağ ahlâkını/kurallarını/yönetimini/geleneklerini de görmek mümkündür. Çok içten bir yazı türü olan tesellilerde felsefeden psikolojiye, sosyolojiden siyasete, dinden ahlâka birçok bilgi alanına ait dönemin bilgilerine ulaşmak da mümkündür. Roma meraklısı için çok anlaşılır bir kitap olmakla birlikte Stoacı öğretilerin temel ilkelerini içermesi açısında da büyük önem taşımaktadır.

Seneca kitapta üç tesellisinden ilkini Marcia ‘ya yazmıştır.Dört çocuğundan erkek olan ikisini peş peşe kaybeden Marcia’nın  İkinci oğlu Metillius için ağlamaktadır ve üç yıldır acısı dinememektedir. Marcia ‘ya yönelik vurgularla başlayan teselli, ölüm ve yaşamın anlamına yönelik stoacı düşünce örneklendirmeleriyle devam eder ve teselli yöntemlerini kapsar.

Annesi Helvia’ya yazdığı ikinci teselli ise kitabın en etkili bölümlerinden biridir. .İçtenlikle yazılmış olan metinle Seneca, sürgün edilen annesiyle karşılıklı mahrumiyetlerinde yaşadıkları acıyı yansıtmaktadır .

Üçüncü tesellisini, imparator Claudiu’un azatlısı Poliybius’a yazmıştır. Güçlü olduğu kadar kötü biri olan Poliybius kardeşini yitirmiştir. Sena bu yapıtını Poliybius ‘a yaranmak amacıyla tek düze ve özensiz biçimiyle yazdığı için yeteneğine ve karakterine onu kazandıran bir yapıt olmamıştır. Ve ne yazık ki istediği bağışlanmayı sağlayamaz.

Eserinde seslendiği insanın tüm yaşamsal bilgisine sahip olarak onun acısını dindirmeye çalışan Seneca, yardım ettiği kişinin sıkıntısını ele alırken ahlak, pratiklere de dikkat çekiyor.

Bugün geldiğimiz noktada ‘ölüm’ ve ‘yaşam’a atfedilen düşünce özlerini daha iyi anlamamız açısından önemli olan bu kitap karşılıklı yardımlaşmaya, felaketlerde karşısında erdemli olmaya, başkalarının yaşam koşullarını düzeltmek için çaba göstermeye, şan, şöhret, para, mülk gibi varlıkların aldatıcı olduğuna dikkat çekiyor.

Senaca’nın ölümle yüz yüze kalmış üç kişiye verdiği tesellilerinin toplandığı bu eseri ölümü düşünmek isteyenler okuyabilirler.

Teselliler – Kitap Açıklaması

İlkçağ ahlâkçılarının ve bu çağın kurallarını, yönetimini ve geleneklerini sürdürenlerin yarattığı özgün bir yazınsal türün örneklerinden olan “Teselliler”; üç “Teselli”yi ya da daha doğru ifadeyle “Teselli Üzerine” (De Consolatione) üç yapıtı içerir: Bunlardan biri, oğlunu yitiren Marcia adında Romalı bir kadın, öbürü annesi Helvia’ya, üçüncüsü de İmparator Claudius’un dilekçe yazmanı azatlı köle Polybius’a seslenir.

Bu kitapta, konularının temelinde benzer, ama kullanılışları ve onları doğuran koşulları farklı olan ve MS yaklaşık 40-42’de yazılmış bu üç yapıt bir araya getirilmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular