Pinokyo

Pinokyo – Carlo Collodi

Tür:Çocuk, Masallar
Yazar:Carlo Collodi
Yayınlanma Tarihi:1883
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Karakterler

Pinokyo: Yaramaz, haylaz, çalışmayan, tembel bir kukladır.

Geppetto: Pinokyo’nun babasıdır.

Orman Perisi: iyi kalpli bir peridir. Pinokyo’ya yardım eder.

Cırcır Böceği: Pinokyo’ya çok yardım eden arkadaşıdır.

Tilki ve Kör Kedi: Yalancı, düzenbaz, hile yapıp Pinokyo’yu sürekli kandırırlar.

Konusu

Yaşlı Gepetto kiraz ağacı kuklası yaparken kiraz ağacının konuşmasını duyar ve onu küçük bir çocukken kuklaya çevirir.  Pinokyo okula gitmek istemeyen, okula gitmek istemeyen, parasını eğlenmek için harcayan, nasihat dinlemeyen ve açgözlü çok yaramaz, tembel, yaramaz ve açgözlü bir çocuktur. Pek çok kötü tecrübe yaşar, dolandırılır, bir böceği öldürür, sirkte çalışır, denize atılır, hapse girer ama orman kurusu onu korur ve ona yardım eder.  Sonunda Pinokyo, babasına ve orman perisine parasıyla yardım etmek için çok çalışır ve orman perisi onu İnsan yapar.

Pinokyo Özeti

Yaşlı ve yalnız bir marangoz olan Geppetto, bir kütükten kukla yapar ve ona Pinokyo adını verir. Pinokyo, etten kemikten olmasa da tahta bir çocuk olur; Geppetto onu oğlu olarak kabul eder ve okula gönderir.

Yaramaz bir çocuk olan Pinokyo, babasını dinlemez, okuldan kaçar ve ortalıkta dolanır; Çevresinin etkisiyle birçok hata yapar, çaba harcamadan kazanmak ister ve tüm parasını kaybeder. Başı belaya girdiğinde, yardıma koşan mavi bir orman perisi, ilgi ve şefkatini gösterir. Pinokyo periye yalan söylerken burnu uzar ve herkes onun yalan söylediğini anlar.

Babasını aramak için periden ayrılan Pinokyo, pek çok maceraya atılır ve uslu bir çocuk olmaya çalışır. Bir gün denizde yüzerken büyük bir köpek balığı Pinokyo’yu yutar ve Pinokyo, balığın karnında babasıyla tanışır. Uzun zaman önce balıklar tarafından yutulan Geppetto artık çok halsizdir. Pinokyo balığın karnını gıdıklayınca balık kusar ve Pinokyo ve babası eve döner.

Pinokyo hasta babasına bakar. İyi kalpli, iyi bir çocuk olan Pinokyo, mavi peri tarafından gerçek bir çocuğa dönüştürülür.

Kısa Bilgiler
  • Dünya çocuk edebiyatının başyapıtlarından birisidir.
  • Carlo Collodi’nin 1881 yılında yazdığı ve bir çocuk gazetesinde tefrika olarak yayımladığı eser, gördüğü ilgi üzerine 1883’te kitap olarak basıldı.
  • 260’tan fazla dile çevrilerek dünyanın en çok dile çevrilmiş kitapları arasına girmiştir.
  • Çocuklar düşünülerek yazılan bir roman olması bakımından tarihi bir önem taşıyan eser, modern çocuk edebiyatının ilk örneklerindendir.
  • Pinokyo, ilk önce tefrika edildiği gazetenin ressamı Ugo Fleres tarafından resimlenmiş; kitap olarak ilk baskısında ise Pinokyo’yı Enrico Mazzanti resimlemiştir.
  • Yayımlanışından itibaren büyük ilgi gören roman birçok kez filme alındı, sahnelendi, animasyon ile canlandırıldı. Eserin evrensel başarısı, Walt Disney’in Pinokyo’yu film kahramanı yapmasıyla daha da arttı. Ayıca birçok yayınevi, adı bilinmeyen yazarlara “Pinokyo’nun Sırrı, Pinokyo’nun Arkadaşı, Pi­nokyo Afrika’da” gibi isimlerle pek çok Pinokyo kitabı yazdırmıştır.
  • Türkçeye pek çok kez çevrilen eserin ilk çevirisi 1944 yılında Ragıp Önel tarafından gerçekleştirilmiştir.

Pinokyo – Kitap Açıklaması

Pinokyo, İtalyan edebiyatının en neşeli olduğu kadar en dokunaklı öykülerinden biridir. Geppetto Usta’nın konuşan bir odun parçasından yaptığı ve Pinokyo adını verdiği kukla, küçük bir çocuğa dönüşmenin özlemi içindedir. Ancak bu yürüyen ve konuşan tahta çocuğun yaramazlığı başına olmadık işler açar ve kendini tanıyıp yüreğindeki arzuya kavuşana dek bir dizi soluk kesen, zorlu maceradan geçmesi gerekir.

Carlo Collodi’nin yüz yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanında bilinen ve sevilen bu yapıtı, bütün zamanların en çok okunan kitaplarındandır.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular