Ana SayfaÇocukBarış Çocuk Atatürkle Kurtuluş Savaşı'nda

Barış Çocuk Atatürkle Kurtuluş Savaşı’nda

Barış Çocuk Atatürkle Kurtuluş Savaşı’nda – Bilgin Adalı

Tür:Çocuk
Yazar:Bilgin Adalı
Yayınlanma Tarihi:2014
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Konusu

Yazar, Atatürk’ün Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıkışından İzmir’in kurtuluşuna kadar uzanan Kurtuluş Savaşı sürecini anlatıyor.

Barış Çocuk Atatürk’le Kurtuluş Savaşı’nda Özeti

Kitap, Barış adında bir çocuğun 19 Mayıs’a birkaç gün kala öğretmeninin verdiği ödevi yapmak için bilgisayarının başına geçmesiyle başlıyor. Ödevi için Atatürk’ün en özel ve en güzel fotoğraflarını bulmaya çalışan Barış, Atatürk’ü Yaşamak adlı bir siteye giriyor. Sitedeki fotoğrafları incelerken kendisini Atatürk’le yaşamaya davet eden ışıklı bir yazıya tıklıyor. Barış’ın yazıya tıklamasıyla bilgisayar ekranında ilginç şeyler olmaya başlıyor ve Barış bu durum karşısında endişeye kapılıyor. Tam bilgisayarı kapatmaya hazırlanırken Mustafa Kemal Paşa’nın ekranda yer alan görüntüsü, Bandırma Vapuru’yla Samsun’a yapacağı yolculuğa Barış’ı da davet ediyor. Böylece Barış kendisini Mustafa Kemal Paşa’nın yanında buluyor. Barış, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarıyla Bandırma Vapuru’na binip yola çıkıyor. Yol boyunca Mustafa Kemal Paşa; Barış’a çocukluğundan, yurdumuzun güzelliğinden ve birlik olan Türk halkı karşısında hiçbir düşmanın duramayacağından bahsediyor. Ayrıca gemi kaptanı İsmail Hakkı Bey’den bir kalemle defter isteyerek bunları Barış’a veriyor ve yolculuk boyunca günlük tutmasını söylüyor. Barış da hemen o gece yolculukla ilgili ilk izlenimlerini yazarak günlük tutmaya başlıyor. Yolculuk sırasında ilk olarak Sinop’ta küçük bir mola veriyorlar. Kıyıya gelen halkı selamlayıp oradaki yetkililerle toplantı yapıyorlar. Daha sonra yeniden yola koyulup Samsun’a ulaşıyorlar.

Mustafa Kemal Paşa, Samsun’da çeşitli görüşmeler yaparken Barış da Yusuf adında bir arkadaş edinip Samsun’u ziyaret etme fırsatı buldu. Samsun’dan Havza’ya, Havza’dan Amasya’ya geçerler. Barış da Amasya’da Kerim adında bir arkadaş edinir. Kerimler’in mahallesindeki çocuklarla da arkadaş olur ve birlikte çete gibi oyunlar oynarlar. Barış o gün günlüğüne oyun sırasında kimsenin düşman askeri olmak istemediğini, Rauf Orbay Bey ile Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın Amasya’ya geleceğini yazar. Bir başka gün ise Sivas’ta yapılacak toplantıyı, Amasya Genelgesi’nin yayımlanmasının ardından önce Sivas’a, oradan da Erzurum’a gideceklerini anlatıyor. Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler önce Sivas’a gider. Sivas’taki öğrenimlerini tamamladıktan sonra dönemin şartları nedeniyle uzun ve zorlu bir yolculuk yaparak Erzurum’a giderler. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum’da bulunduğu sırada Dokuzuncu Kolordu Müfettişliği görevinden alınarak askerlikten istifa etti. O günden bu yana sıradan bir vatandaş olarak çalışmalarına devam ediyor. Barış bir yandan gelişmeleri takip ederken bir yandan da Erzurum’u dolaşır ve şehrin etkileyici güzelliklerini keşfeder.

Erzurum Kongresi 23 Temmuz’da açılıyor ve 7 Ağustos’ta sona eriyor. Barış, günlüğüne bu kongrede alınan bazı önemli kararları yazıyor. Erzurum Kongresi’nin ardından Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler yeni bir kongre için Sivas’a gider. Sivas Kongresi 4 Eylül’de başlar ve 11 Eylül’de sona erer. Barış, Sivas’ta Cemil adında bir arkadaş edinir ve onunla birlikte Sivas’a gider. Sivas’taki çalışmalar tamamlanınca Ankara yolculuğu başlıyor. 27 Aralık’ta geldikleri Ankara merkez olarak belirlendi ve burada Millet Meclisi kuruldu. Meclis kurulduktan sonra İnönü Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebeleri gibi birçok önemli olay yaşandı. Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler kurtuluşun ertesi günü 10 Eylül’de İzmir’e gider. Barış, İzmir’de Mustafa Kemal’le konuşurken uzaktan annesinin sesini duyar. Bunun üzerine bilgisayar ekranı kararır ve Barış rüya gördüğünü zanneder. Ancak masasının üzerinde kendi anılarının yer aldığı kırmızı kapaklı defteri görünce fikri değişir. Yaşadıklarını anlatmak için heyecanla annesine koşar ve kitap, Barış’ın kırmızı kapaklı defteri annesinin aldığını öğrenmesiyle sona erer.

Barış Çocuk Atatürk’le Kurtuluş Savaşı’nda – Kitap Açıklaması

Kurtuluş Savaşı’nı bir de Bilgin Amca’dan dinle!

Çocukların Bilgin Amca’sından hem eğlenceli hem öğretici bir tarih anlatısı: Hazırlayacağı ödev için internette Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları arayan Barış, birdenbire karşısına çıkan bir fotoğrafın içinde bulur kendini: Tarih 16 Mayıs 1919’dur; Barış, Mustafa Kemal’le birlikte Samsun’a doğru yola çıkar. 10 Eylül 1922 günü İzmir’de son bulan bu yolculuk boyunca, Kurtuluş Savaşı’nı adım adım izler, başından geçenleri de Paşa’nın armağanı olan kırmızı deftere yazar.

(Tanıtım Bülteninden)

Gönderen: Mercan Ak

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

787BeğenenlerBeğen
4,122TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular