Ana SayfaBiyografilerNahid Sırrı Örik

Nahid Sırrı Örik

Doğum:1895, İstanbul
Ölüm:1960, İstanbul
Meslek:Hikaye, Roman, Oyun Yazarı

Nahid Sırrı Örik Kimdir?

Divan sahibi Oltili Ahmet Nafiz Paşa’nın torunu Nahid Sırrı Örik ve Hukuk Mektebi öğretmeni, hukuk mektebi müdürü, Danıştay üyesi, Gürcü asıllı Osmanlı’dan iki tiyatro eseri tercüme etmiştir. 22 Mayıs. Özel ders aldıktan sonra Beşiktaş’ta Âfitab-ı Maarif Ortaokulu’nu okudu ve mezun oldu. Buna karşılık, bir İngiliz bir Fransız Okuluna gitti. Galatasaray Mekteb-i Sultani’ne girdi. Ancak hiçbirini tamamlamadı. Bir süre Hukuk Mektebi derslerine katıldı ve yarım bıraktı.

Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci yılında Tiflis, Berlin, Paris, Viyana, Roma ve Kopenhag ve diğerlerinde çalışmak üzere yurt dışına gitti. Batı illerinde yaşayan Nahid Sırrı, Cumhuriyetin ilanından sonra 1928 yılında Türkiye’ye döndü. Döndükten hemen sonra Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. Ardından Ankara’ya yerleşti ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nda tercüman olarak işe başladı. 1933’te Ankara’da Yaşar Nabi ile Varlık Dergisi’ni çıkardı. Aynı yıl babasının vefatından sonra İstanbul’a döndü. Hayatının sonuna kadar çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazmaya devam eden Nahid Sırrı’nın farklı dergi ve gazetelerde de yazıları yayımlandı.

Örik özellikle tarihe düşkündür. Tarihi anlatırken köşk ve köşk tasvirlerini ve kadın karakterini başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Tarihe bu kadar bağlı olması ve zaman zaman betimlemeyi yüceltmesi, Örik’in Osmanlı geçmişini geride bırakmaya çalışan bir toplum ve bu toplumun yazarları tarafından geri plana itilmesine neden olur.

Nahid Sırrı Örik Eserleri

Romanlar
Hikâyeler
Oyunlar
  • Sönmeyen Ateş
  • Muharrir
  • Alınyazısı
Gezi Notları
  • Anadolu
  • Bir Edirne Seyahatnamesi
Hatıralar
  • Eski Zaman Kadınları Arasında

Nahid Sırrı Örik’in Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Nahid Sırrı Örik’in sözleri ve alıntıları yer alır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,132TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular