Çocukluğun Sonu – Arthur C. Clarke
Tür: | Bilim – Kurgu |
Yazar: | Arthur C. Clarke |
Yayınlanma Tarihi: | 1953 |
Yayınevi: | İthaki Yayınları |
Konusu
Kitap, Dünya’ya gelişiyle birlikte onlarca yıl sürecek, insanlığın kimliğine ve kültürüne mal olacak bir ütopyayı başlatan “Hükümdarlar” adlı gizemli bir ırkın barışçıl işgalini konu alıyor.
Çocukluğun Sonu Özeti
Çocukluğun Sonu
Çocukluğun Sonu kitabı, Amerika ve Rusya devletleri arasındaki uzay yarışını anlatarak başlar. Her iki devlet de uzay yarışında ilk adımı atan taraf olmak ister. Ama birdenbire dünyanın en büyük şehirlerinin üzerinde devasa gemiler belirir. O gün her iki taraf da bu savaşı kaybettiğini anlar.
İnsanlık bu bedenlere Egemen adını verir. Egemenler kendilerini asla göstermezler. Teknolojide çok ileri seviyededirler. Hükümdarlar geldikten sonra dünya refaha kavuşur. Savaşa ve adaletsizliğe karşıydılar ve bazı devletler eski durumu korumaya çalışsa da o kadar sert karşılık veriyorlardı ki, kimse bir daha savaşmaya kalkışmaz. Gördüğünüz gibi dünya çok daha huzurlu ve mutlu bir yerdi ama dünyanın geleceği ile ilgili kararları yöneticiler verir. Bazı insanlar bu duruma karşıydılar, yöneticilerin sadece dünyaya barış getirmeyi değil, başka bir amacı olduğunu düşünrler. İnsanlık şimdiye kadar sadece Karellan isimli hükümdar ile iletişim halindeydi ve bu iletişimi Birleşmiş Milletler yöneticisi ile kendi gemilerinde kendilerini göstermeden yaparlar. Karellan, insanın henüz kendisini görmeye ve gerçek amacını bilmeye hazır olmadığını, zamanı geldiğinde öğreneceğini belirtir.
Altın Çağ
O gün, gelecek nesil hükümdarların onu görebilecekleri gün gelmişti. Egemen gemi yavaşça alçaldı ve Karellan gemide kendisine eşlik etmek için iki çocuk ister. Çocuklarla birlikte gemiden iner. Kösele kanatları, küçük boynuzları ve dikenli kuyrukları var. İnsanlık hükümdarı ilk kez görmüştü ama insanlar hala amaçlarını bilmiyorlardır.
Hükümdarların bazen insanlarla karıştığı gözlemlenir. Dünyadaki kitapları kullanıyorlardı. Bir gün hükümdarın katıldığı bir partide, halkın çoğu dağıldıktan sonra, bir grup bir masanın etrafına oturmuş eğlenir. Bu eğlencenin en sonunda, içlerinden biri hükümdarların gezegenini sorduğunda, cevap onları korkuttur. Jan, aralarında NGS 549672 yaptığı araştırmalarla bu gezegenin var olduğunu fark eder. Sonra planıyla hükümdarların gemisine bindi ve gezegenlerine doğru yola çıkar. Yöneticiler bunun farkındaydı, Jan’ın uzaydaki yolculuğu 2 ay sürecek olsa da, Dünya’ya döndüğünde 80 yıl geçmiş olacaktı ve hiç kimseyi tanımayacak ve belki de dünya çok değişecektir.
Son Nesil
George ve Jean, çocuklarının geceleri gördüğü rüyalardan korkarlar. Farklı yaratıklar, evrende farklı konumlardaki gezegenlerde farklı yıldızlar görürler. Zamanla normal hayatlarında bu rüyaları görmeye başlarlar. Karellan dünyaya son bir konuşma yaparak tek amacını ortaya koyar. Mevcut çocukların insan olmadığını, dönüştüklerini, bunun sadece çocuklarda olduğunu belirtir. Kendileri nedenini bilmiyorlar. Bu diğer gezegenlerde olmuştu, bir sonraki gezegen Dünya’dır. Bu yüzden bu duruma aracılık etmeye gelirler. Egemenler, kendilerinden üstün olan Zihindar adlı varlıklar tarafından kontrol edildiklerini söylerler. Mevcut yetişkinler nesli, insanlığın son nesli olacaktır.
80 yıl olmuştu ve Jan Dünya’ya dönmek için sabırsızlanır. Yeryüzüne indiğinde gördükleri karşısında şok olur. O dünyadaki son ve tek insandır. Dönüşüm tamamlanıyordu ve Egemenler dünyayı terk ediyorlardı. Jan ise dünya yok olurken bu dönüşümü izler.
Çocukluğun Sonu – Kitap Açıklaması
Bilinmeyenin korkusu, geçmişten değil de gelecekten kalma bir hatıra olabilir mi?
1953’te yayımlanan Çocukluğun Sonu, Arthur C. Clarke’ın bir bilimkurgu yazarı olarak tanınmasını sağlayan, yirminci yüzyıla damga vuran önemli romanlardan biri. 2015’te televizyona uyarlanarak dizi haline getirilen ve bilimkurgu takipçileri için yeniden gündeme gelen bu eserin gücü, insanlığın geleceğine dair en özgün ve düşündürücü yorumlardan birini sergilemesinde gizli.
Dünya üzerindeki uygarlığımızın kaderini, insan neslinin akıbetini irdeleyen Çocukluğun Sonu, ters köşeye yatıran bir “öteki” anlatısı, farklı bir uzaylı istilası öyküsü, ütopya ve distopya arasındaki ince çizgiye dair, kalın harflerle tarihe geçen bir bilimkurgu klasiği…
“Böyle bir kitap yıllardır yazılmadı.”
-C. S. Lewis-
“Ürkütücü derecede mantıklı, inandırıcı ve acımasız bir kehanet girişimi. Clarke gerçek bir usta.”
-Los Angeles Times-
(Tanıtım Bülteninden)
👉 başarılı bir özet çalışması tebrikler.