Ana SayfaPsikolojiMış Gibi Yetişkinler

Mış Gibi Yetişkinler

Mış Gibi Yetişkinler – Doğan Cüceloğlu

Tür:Psikoloji
Yazar:Doğan Cüceloğlu
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Remzi Kitabevi
Konusu

İç çocuktan iç ebeveyne, yetişkin çocuktan ödül-ceza ilişkisine, gelişmiş insandan kalıplaşmış insana kadar uzanan konu ele alınmıştır. Yetişkin olduğu düşünülen her yetişkin veya yetişkin çocuğun ebeveyn olmadan önce okuması gereken bir kitaptır.

Mış Gibi Yetiskinler: Yetiskin Cocuklar Özeti

Yetişkin çocuk kimdir? Nasıl tanınır? Bu durumun böyle olmasının nedenleri nelerdir?

İşte bu soruların cevaplarını renkli ve çarpıcı örneklerle bulabileceğiniz bir eser.

Türkiye’nin önde gelen psikologlarından Doğan Cüceloğlu yaşı büyümüş ama aklı ve kalbi çocuk kalmışların, kendi çocuklarına nasıl zarar verdiklerinin farklı örneklerini, Türk toplumunun içinden seçtiği olay ve durumlar çerçevesinde anlatıyor bizlere hem de her düzeyden insanın anlayabileceği bir sadelikle.

Anlaşamayan, sürekli didişen, birbirini yargılayan yetişkinler arasında büyümek zorunda kalan çocukların; hüzün, kızgınlık hatta suçluluk duyguları içinde yaşamaya mahkûm olmalarının sonuçları anlatılıyor.

Çünkü bu büyükler, yetişkin çocuklar. Kavgacı, kıskanç, özgüvensiz… Bedenen büyüdüğü halde, duygu ve heyecanları bakımından gelişip olgunlaşmayan insanlara yetişkin çocuk deniyor. Gelişmemelerinin en önemli sebebi, onları yetiştirenlerin de yetişkin çocuk olmaları…

İnsanların en büyük korkusu, başkaları tarafından yargılanmak, beğenilmemek, eleştirilmek… Bu sebeple de olmayanları var gibi göstermek, sanal bir dünya yaratmak ve bu sanal dünyanın kendi yarattıkları sanal gerçeklerine inanmak, onların en büyük hatası… Bu dünyayı yıkmaya ya da bu dünyanın kurallarını bozmaya kalkanları, bu kurallara uymayanları da kendi yöntemleriyle cezalandırıyorlar. Döverek, söverek, küserek, uzaklaşarak…

Orta yaşta bir insanın, edindiği hayat tecrübeleriyle, yaşadıklarından çıkardığı sonuçlarla, mutluluk ve acılarla piştiğini, olduğunu, hayatı olduğu gibi kabul edecek olgunluğa eriştiğini düşünürüz. Oysa karşımızda kendi kendine sebepler üreten, beklentilere giren, bütün bunların karşılanmadığını ya da karşılanamayacağını anladığında da öfkelenen, deliren, içe kapanan en ironik olanı da etrafındakilere küsen insanlar oluveriyorlar. Çünkü mutsuzlar.

Kendilerinden, hayatlarından, eşlerinden, işlerinden, sahip oldukları hiçbir kişi ya da değerden memnun değiller. Hayatın farkında değiller.

Bu tür yetişkinler, etraflarındaki insanlara olgun bir birey olarak davranamıyor. Karşısındakine nasıl davranması gerektiğini bilmediği için saldırgan bir biçimde direnmeye geçiyorlar. Maalesef sıradan tabirle söyleyecek olursak adamına göre davranıyor, ya karşılarındakini eziyor ya da muhatap oldukları kişi güçlüyse sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Bu büyük çocuklardan etrafımızda çok var. Biri bize sebepsiz yere kızdığında, trafikte hemen kavgaya tutuşabilecek kadar öfkelendiğinde, bir toplantı sırasında gereksiz yorumlarla kendini önemli hissettirmeye çalıştığında ve bunu bizi azarlar gibi yaptığında, karşımızdaki ”mış” gibi yapıyordur. Büyümüş gibi… Oysa hala bir çocuktur.

Sağlıklı aile ve sağlıksız aile arasındaki farkları Ailelerin çocuklarım karakter oluşumundaki etkilerini merak ediyorsanız bu kitabı okuyun derim. Ayrıca ne kadar büyüdüğümüzü, çocuklarımızı ne kadar büyütebileceğimizi anlamak için okunması gereken güzel bir kitap

Bu öykünün kahramanlarını tanıdıkça siz de çocukluğunuzu, ailenizi, çevrenizdeki insanları, en önemlisi de kendinizi daha iyi anlayacaksınız.

Mış Gibi Yetiskinler: Yetiskin Cocuklar – Kitap Açıklaması

Bu kitap, aslında bildiğimiz, ancak üzerinde düşünme gereğini pek duymadığımız bir öyküyü anlatıyor. Bu öykünün kahramanlarını tanıdıkça çocukluğumuzu, ailemizi, çevremizdeki insanları ve en önemlisi kendimizi de daha iyi anlayacağız.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,148TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular