Yalıda Sabah – Haldun Taner
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Haldun Taner |
Yayınlanma Tarihi: | 2015 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Yalıda Sabah Özeti
Yalıda Sabah
İstanbul’da sabahın ilk ışıklarıyla başlayan ve yaşanan hayatı anlatan bu hikaye deniz kokar. Martıların, karabatakların, kargaların denize, doğaya uyumu anlatılırken, aynı zamanda insanoğlunun bu ekosistem içindeki canlılığı, kendi bencil ve benbilirimciliğiyle bu sistemin nasıl dışında kaldığı anımsatılır. Haldun Taner, “Sakin bir limandan azgın dalgalarla boğuşan denizcileri seyretmek gibi” diyerek Lucretius’un bir sözünü hatırlatırken, insanoğlunun, başkasının sıkıntısının kendi başına gelmediğine sevinen bir varlık olduğunu söyler. Yazar, insanın, hayat koşturmacası içinde doğadaki diğer canlıların uyumunu görebildiğinde yaşamın ekolojik dersinin içinde kendi varlığını ve amacını hesaba çekeceğini düşünür.
Küçük Harfli Mutluluklar
Eski Albay, şimdilerde sivil koruma şefi Nizamettin Bolayır’ın sakin, bir o kadar da düzenli hayatı anlatılıyor. Nizamettin Bey, askerlikten aldığı düzeni, kendi pratik zekasıyla birleştiren, zihni temiz ve bedeni zinde bir adamdır. Günü yaşayan, fazlasını aramayan, küçük mutluluklarla hayatını dolduran, bu huzuru sevdiklerine yansıtan birisidir.
Karşılıklı
Yazar bir seyahati sırasında, su geçirmeyen özelliği olan bir kol saati satın alır. Saatin bu özelliğine güvenerek yıllarca rahatlıkla kullanır. Ne var ki bir yanlış anlaşılma olmuştur ve saatin böyle bir özelliği yoktur. Nihayetinde yıllar sonra saat ona olan güvene rağmen su geçirir ve bozulur. Ancak saate o kadar çok güveniyordur ki bozulmasını bir türlü hazmedemez. Yazar burada saatten yola çıkarak dostlarımıza, sevdiklerimize olan sonsuz güveni sorgular.
Şeytan Tüyü
Almanya’da gurbetçi olan Ökkeş Topalmusagil’in arkadaşı Hidayet’e yazdığı mektup anlatılır. Ökkeş, Almanya’da kaçak işçi olarak nasıl iş bulduğunu ve buradaki insan manzarasını anlatırken medeniyeti önce nasıl garipsediğini sonra da nasıl özümsediğini anlatır. Almanya’yı neredeyse “bizim oralar” diyecek kadar benimsemiştir.
Sonsuza Kalmak
Sunuhi Bey emekli öğretmendir. Ev sahibi olmak için bir tanıdığının vasıtasıyla kooperatife girer. Kooperatifin temel kazılarından büyük tarihi taşlar çıkar. Vicdanını sorgulayan Sunuhi Bey, bunu arkeologlara sormak ister. Fakat kooperatifin diğer üyeleri onu engellerler. Tarihi gömerek, görmezden gelirler.
Neden Sonra
İhsan ve Melahat in aşklarına, gölge düşürecek korku ve gelgitlerin anlatıldığı küçük bir hikayedir.
Yaprak Ne Canlı Yeşil
Sanat tarihi asistanı olan anlatıcı, herkesin biraz övündüğü, kendini ispat için rollere büründüğü ve genellikle sanat konuşulan bir kahvede arkadaşlarıyla vakit geçirirken Zuhal isimli bir kadınla, arkadaşının vesilesiyle tanışır. Genç kadın, kahve müdavimlerinin tersine okumayı sevmez. Hayatı okumayı bilen Zuhal, asistan gence soyutla somutun, düşle yaşamın farkını öyle güzel anlatır ki ayrılmalarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen Zuhal’i unutamaz. Genç kadının yalınlığı doğaya benzer, yaprağın yeşili gibi parlak ve canlı…
Yalıda Sabah – Kitap Açıklaması
Yalıda Sabah, Küçük Harfli Mutluluklar, Karşılıklı, Şeytan Tüyü, Sonsuza Kalmak, Neden Sonra, Yaprak Ne Canlı Yeşil adlı öykülerden oluşan Haldun Taner’in son öykü kitabı Yalıda Sabah 1983’te Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Taner’in öyküleri MEB 100 Temel Eser kapsamında genç okurlarla buluşuyor.
“1945’ten bu yana bütün yaşadıklarımızı, yanlışıyla, doğrusuyla, bütün davranışlarımızın ince alaylı bir dille hikâyesini okumak isteyenlere verilecek tek ad Haldun Taner’dir.”
-Doğan Hızlan-
“Derinlik, incelik ve kurgu işçiliği kadar, gözlem ve ayrıntı çeşitliliği yönünden de zengindir Taner öyküsü. Dili ve biçimi klasik sayılabilir, dünyaya bakışı ve yorumları hep çağcıldır.”
-Füsun Akatlı-
(Tanıtım Bülteninden)