Shirley

Shirley – Charlotte Bronte

Tür:Roman
Yazar:Charlotte Bronte
Yayınlanma Tarihi:1849
Yayınevi:Ketebe Yayınevi
Karakterler

Robert Gerard Moore: Tekstil fabrikası savaş nedeniyle atıl durumda olan bir sanayicidir. Caroline’ın kuzeni olmasına rağmen Anvers’ten geldiği için yabancı olarak algılanır.

Louis Gerard Moore: Robert’ın erkek kardeşi, Shirley’nin amcası için öğretmen olarak çalışıyor.

Caroline Helstone: Çekingen ve kararsız ama aynı zamanda bilge ve yetenekli bir genç kadın, Rahip Helstone’un yeğeni ve Shirley’nin en iyi arkadaşı.

Shirley Keeldar: Bir servetin yetim varisi. İnatçı, bağımsız ve kararlı bir genç kadın.

Rahip Matthewston Helstone: Caroline’ın amcası. Zalim olmayan ama yine de yeğenine çok az şefkat gösteren şiddetli bir adam.

Hortense Gérard Moore: Robert ve Louis’in kız kardeşi.

William Farren: Çalışkan, sabırlı bir işçi. Kitabın mükemmel işçi sınıfı adamı örneği.

Konusu

İngiliz ve dünya edebiyatının kült eserlerinden biri olan bu romanı iki ana karakterde kız kardeşlerini canlandırdığına inanılan Shirley, iki erkek kardeşini de kaybettikten sonra tamamlamayı başarmıştır. Shirley, merkeze aldığı aşk hikâyelerinin yanı sıra aile olmaya, ölüm ve kayıp hissine dair biyografik bir kitaptır.

Shirley Özeti

Robert Moore, çalışanlarına karşı bariz acımasızlığıyla tanınan bir değirmen sahibidir. Yanında çalışanların birçoğunu işten çıkarır. Değirmen derinden borca ​​battığı için aslında başka seçeneği yoktur. Ailesinin onurunu ve servetini geri kazanmaya kararlıdır.

Roman başlarken Robert, fabrika için ek çalışanları işten çıkarmasını sağlayacak, emekten tasarruf sağlayan yeni makinelerin teslimini bekler. Bazı arkadaşlarıyla birlikte bütün gece izler, ancak makine değirmene giderken yok edilir. Robert’ın ticari zorlukları, kısmen devam eden işçi huzursuzluğu nedeniyle devam eder, ancak daha da fazlası, İngiliz tüccarların Amerikan pazarlarında ticaret yapmasını yasaklayan Napolyon Savaşları ve beraberindeki Konsey Emirleri nedeniyle devam eder.

Robert, kız kardeşi Hortense’den Fransızca öğrenmek için evine gelen kuzeni Caroline Helstone’a çok yakındır. Caroline, Robert’a tapar. Caroline’ın babası ölür ve annesi onu terk eder. Onu amcası Rahip Helstone tarafından büyütülmek üzere bırakır. Zevk ya da aşk için evlenmeyi göze alamayacağı için Robert, ona âşık olmamak için mesafesini korur. Caroline, Robert’ın giderek uzaklaştığını fark eder ve içine kapanır. Kendi parası yoktur bu yüzden gidemez, yapmayı özlediği şey de budur. Mürebbiye rolünü üstlenebileceğini öne sürer, ancak amcası bu fikri reddeder ve yaşamak için çalışmasına gerek olmadığı konusunda ona güvence verir.

Caroline, ebeveynleri ölmüş ve eski mürebbiyesi Bayan Pryor ile birlikte yaşayan bağımsız bir mirasçı olan Shirley ile tanıştığında biraz iyileşir. Shirley canlı, neşeli, parasını nasıl kullanacağı ve insanlara nasıl yardım edeceği konusunda fikirlerle dolu ve işle çok ilgilenir. Caroline ve Shirley kısa sürede yakın arkadaş olurlar. Caroline, Shirley ve Robert’ın evleneceğine ikna olur. Shirley, Robert’tan hoşlanır, işiyle çok ilgilenir ve kendisi ve işten çıkarılan fabrika işçilerinden aldığı tehditler hakkında endişelenir. Hem iyi hem de kötü eski çalışanlar tasvir edilmiştir. Bazı pasajlar, dürüst işçiler olan ve artık iyi bir iş bulamayanların gerçek acılarını gösterir. Diğer pasajlar, bazı insanların sarhoş olmak, önceki işverenleriyle kavga etmek ve diğer insanları şiddete teşvik etmek için işlerini kaybetmeyi nasıl bir bahane olarak kullandıklarını gösterir. Bir gece Rahip Helstone, Shirley’den o yokken Caroline ile kalmasını ister. Caroline ve Shirley, fabrikaya bir saldırının yakın olduğunu fark eder. Köpeğin havlamasını duyarlar ve bir grup isyancının papaz evinin önünde durduğunu fark ederler. İsyancıların eve girmekten bahsettiklerine kulak misafiri olurlar, ancak devam etmeye karar verdiklerinde rahatlarlar. Kadınlar, Robert’ı uyarmak için fabrikaya birlikte giderler ama çok geç kalmışlardır. Ardından gelen savaşa saklandıkları yerden tanık olurlar. Tüm mahalle, Robert ve Shirley’nin evleneceğine ikna olur. Bu olayın beklentisi, Caroline’ın hastalanmasına neden olur. Bayan Pryor ona bakmaya gelir ve Caroline’ın üzüntüsünün nedenini öğrenir. Caroline her gün kötüleşse bile nöbetine devam eder. Bayan Pryor daha sonra Caroline’a Caroline’ın annesi olduğunu açıklar. Onu terk etmişti çünkü Caroline, Bayan Pryor’a işkence eden ve hayatını perişan eden babasına tıpatıp benzer. Çok az parası vardı, bu yüzden kayınbiraderi çocuğu büyütmeyi teklif ettiğinde teklifi kabul eder. Pryor adını alır ve mürebbiye olmak için gider. Caroline’ın artık yaşamak için bir nedeni vardır, çünkü gidip annesiyle yaşayabileceğini bilir ve iyileşmeye başlar.

Shirley’nin amcası ve teyzesi onu ziyarete gelir. Yanlarında kızlarını, oğullarını ve oğullarının öğretmeni Louis Moore’u getirirler. O, Robert’ın küçük erkek kardeşi ve Shirley daha gençken öğretmenlik yapar. Caroline, Shirley’nin Louis’e karşı kibirli ve resmi davranışı karşısında şaşırır. İki adam Shirley’e âşık olur ve ona kur yapar, ancak Shirley ikisini de sevmediği için reddeder. Bu arada Shirley ve Louis arasındaki ilişki kararsız olmaya devam eder. Louis’in Shirley’den sınıfa gelmesini ve daha gençken ondan öğrendiği Fransızca parçaları okumasını isteyebileceği günler vardır. Diğer günlerde Shirley, Louis’i görmezden gelir. Ancak Shirley üzgün olduğunda güvenebileceği tek kişi Louis’dir. Sözde kuduz bir köpeğin ardındanShirley’i ısırır ve ona erken öleceğini düşündürür, Louis dışında hiç kimse ona korkularını ifşa ettiremez. Robert karanlık bir gecede geri döner, önce pazara uğrar, sonra bir arkadaşıyla evine döner. Arkadaşı, Shirley’nin onu sevdiğinden ve onunla evleneceğinden bu kadar emin göründüğü halde neden ayrıldığını sorar. Robert, kendisinin de aynı şeyi varsaydığını ve ayrılmadan önce Shirley’ye evlenme teklif ettiğini söyler. Shirley önce onun ciddi olmadığını düşünerek güler ve sonra ciddi olduğunu anlayınca ağlar. Onu sevmediğini bildiğini ve onun iyiliği için değil, parası için elini istediğini söyler. Robert, onun haklı olduğunu bildiği halde, bir aşağılanma duygusuyla dolu olarak çekip gitmiştir. Bu kendinden tiksinti, Robert’ı Londra’ya götürmüştür ve orada, aile adını geri getirmenin özsaygısını korumak kadar önemli olmadığını fark eder. Gerekirse değirmeni kapatmaya kararlı bir şekilde eve dönmüş ve servetini kazanmak için Kanada’ya gider. Robert tam anlatımını bitirirken arkadaşı bir silah sesi duyar ve Robert atından düşer.

Arkadaşı, Robert’ı kendi evine götürür ve ona bakar. Daha kötüye giden bir dönüşün ardından Robert yavaş yavaş iyileşir. Caroline’ın ziyareti onu canlandırır, ancak gizlice gelip amcasından, arkadaşından ve ailesinden saklanmak zorundadır. Robert kısa süre sonra kendi evine geri döner ve kız kardeşini, evlerini neşelendirmek için ihtiyaç duyduğu şeyin Caroline’ın bir ziyareti olduğuna ikna eder. Robert, Caroline’dan af diler. Louis, göreceli durumlarındaki farklılığa rağmen Shirley’e evlenme teklif eder ve Shirley onunla evlenmeyi kabul eder. İlk başta Caroline, Shirley’nin nedimesi olacaktır, ancak Robert ona evlenme teklif eder ve o da kabul eder. Roman, Caroline’ın Robert ve Shirley’nin Louis ile evlenmesiyle sona erer.

Shirley – Kitap Açıklaması

Charlotte Brontë, Shirley’yi yazmaya tıpkı kendisi gibi yazar olan kız kardeşleri Emily ve Anne hayattayken başlar. İngiliz ve dünya edebiyatının kült eserlerinden olan bu romanın iki ana karakterinde kız kardeşlerini resmettiğine inanılan yazarın, her iki kardeşini de kaybettikten sonra tamamlayabildiği Shirley, merkezine aldığı aşk hikâyelerinin yanında aile olmak, ölüm ve kayıp duygusuna dair biyografi niteliğinde bir anlatı. Napolyon’un Avrupa’da tozu dumana kattığı 19 yüzyıl başlarında, İngiltere’nin kuzeyinde, Yorkshire’dayız. İki yakın arkadaş, zengin ve başına buyruk Shirley ile naif ve kimsesiz Caroline, birbirlerinden çok farklı bu iki genç kadın, iki erkek kardeşe âşıktır. Ancak olmaması gereken şeyler olmuş ve Shirley, yoksul bir öğretmen olan Louise’e; Caroline ise sermaye sıkıntısı içindeki yakışıklı ve vakur tekstilci Robert’a gönül vermiştir. Savaşın beraberinde getirdiği endüstriyel bunalım ve toplumun değişmez kodları arasında aşkın imkânı meselesini mercek altına alan roman, kadının toplumdaki yerine dair de son derece cesur sorular soruyor. “Sizi bekleyenin bir aşk hikâyesi olduğu fikrine kapıldıysanız, sevgili okur, bundan daha fazla yanılamazsınız. Duygu, şiir ve hülyalar mı umut ediyorsunuz? Tutku, ihtiras ve de melodram mı bekliyorsunuz? Beklentilerinizi yatıştırın, standartlarınızı düşürün. Sizi; sanki işi olan herkesin kalkmak ve yola koyulmak gerektiğinin bilincinde olduğu bir pazartesi sabahı gibi romantizmden uzak, salt gerçek, sade ve esaslı bir hikâye bekliyor.”

(Tanıtım Bülteninden)

Gönderen: Mehmet Salih Şenova

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Misafir Yazıları
Misafir Yazıları
Bir kitabın ne kadar okuyucusu varsa o kadar değişik çeşidi var demektir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

773BeğenenlerBeğen
4,857TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
60AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular