Şato – Franz Kafka
Tür: | Roman |
Yazar: | Franz Kafka |
Yayınlanma Tarihi: | 1926 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Karakterler
K., Kadastrocu: Hikayenin kahramanı kendini bir bilirkişi olarak tanıtır, okulda hademe olarak işe alınır ve kasaba halkı tarafından bir yabancı olarak görülür. Roman boyunca bürokrasiyi aşıp Kale’de yüksek bir mevkide görev yapan Klamm’a ulaşma çabaları durmaktadır.
Frieda: Herrenhof’ta Klamm’ın en sevdiği barmenlerden biri. Romanın çoğunda K.’nin nişanlısı olarak yer alır. Kitap boyunca K.’nin ilgisizliğinden şikâyet eder ve onun için vazgeçtiği hayattan pişmanlık duyar. Sonunda K.’dan ayrılır.
Hans, Han Sahibi: Hanın gerçek sahibinin yeğenidir. Karısı, Gardena tarafından tembel olmakla ve K’ya karşı fazla kibar olmakla suçlanır.
Gardena, Han Sahibinin Eşi: Klamm’ın eski kalp atışlarından biri. Frieda’nın sırdaşıdır ve K.’ye hiç güvenmez.
Barnabas, postacı: K ile iletişim kurmak için şato tarafından atanan postacıdır. İşe yeni başlamıştır. K., kaleye ulaşmak için onu kullanmak istiyor. İlerledikçe ailesi hakkında detaylı bilgilere ulaşılacaktır.
Konusu
Roman, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun modern ulus-devletlere parçalanmasından sonra, Kafka geleneksel otoritenin nasıl bir düzene dönüşeceğini konu ediniyor.
Şato Özeti
Kitabın ana karakteri K., bir coğrafyacı olarak bir köye atanır. Köylüler başta coğrafyacı olduğuna inanmasalar da kale görevlisinin yardımcısı kaleyi aradığında coğrafyacı olduğu anlaşılır. Bir hana yerleşir ama köylüler yabancılara pek sıcak bakmazlar. Görevi hakkında bilgi almak için kaleye gitmek istediği için köylülere kalenin yolunu sorar, kaleye giden yolu tarif etseler bile kimse onu kaleye götürmek istemez. Akşama doğru Arthur ve Jeremias adında iki genç adam gelir. K.’ye onun asistanları olduklarını söylerler. K. onları daha önce hiç görmemiş olsa da, kuşkusuz onları kendi hizmetinde kullanmayı kabul eder.
Ertesi sabah Barnabas adlı bir haberci K.’ye Klamm adındaki bir kale efendisinden bir mektup getirir. Mektup, K.’nin görevleriyle ilgili. K., Barnabas’tan kendisini kaleye götürmesini ister, birlikte yola çıkarlar ama Barnabas onu kaleye değil kendi evine götürür. Barnabas’ın ailesiyle tanışan ve bunu biraz tuhaf bulan K., başka bir handa kalmaya gider. Handa beylerden başka kimsenin kalamayacağını öğrenen K. en azından meyhaneye uğrar. Orada çalışan kız Freida ile tanışır ve ona âşık olur. Freida, sabah ona bir mektup gönderen kale lordu Klamm’ın metresidir. K., Klamm ile konuşmak için Freida’yı kullanmaya çalışır ama yapamaz. İleride Freida ile nişanlanırlar.
Bir gün K. hala göreviyle ilgili hiçbir şey bilmediği için köy muhtarına gider. Muhtar, köyde coğrafyacıya gerek olmadığını söylüyor. Bunun üzerine K. Klamm’dan mektubu çıkarır ve muhtara gösterir, ancak muhtar mektubun geçerli olmadığını söyler ve K’yi gönderir. Birkaç gün sonra muhtar K’ya haber gönderir. Köy okulu personeli boştur ve isterlerse nişanlılarıyla birlikte orada çalışabilirler. Bunu kabul eder ve o ve Freida okula yerleşir ve işe başlarlar. Ancak bir süre sonra patronları onlara çok kötü davrandığı için işten ayrıldılar.
Bir gün K., Klamm’ın kızağını hanın kapısında görür. Ancak her yeri aramasına rağmen Klamm’ı bulamaz. Ertesi gün K.’yi sorguya çağırırlar. Sorgulama sırasında uyuya kalan K., suçunun ne olduğunu ve neden sorgulandığını bilmiyordu. Daha sonra hancının karısı onu yanına çağırır ve onun aslında bir coğrafyacı olmadığını söyler. K. ne diyeceğini bilemez.
Şato – Kitap Açıklaması
Kafka Şato’da, tıpkı Dava’da da olduğu gibi şeffaflıktan yoksun, işlemeyen kurumlarla, otorite ve bürokrasiyi hicveder. Esrarengiz bir kont, ona ait bir şato; diktatörce eğilimler gösteren, hiyerarşi içindeki çok sayıda bürokrat… Roman, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun modern ulus devletlere ayrışmasının ertesinde yazıldığından, Kafka geleneksel otoritenin nasıl bir düzene evrileceğini sorguluyor olsa gerektir. Okur, romanın muammalarını çözmek için her türlü karmaşa, ikilem ve belirsizlik arasından yolunu bulmaya çalışacağı “aktif” bir okumaya davetlidir.
(Tanıtım Bülteninden)