Ana SayfaRomanElveda Gülsarı

Elveda Gülsarı

Elveda Gülsarı – Cengiz Aytmatov

Tür:Roman
Yazar:Cengiz Aytmatov
Yayınlanma Tarihi:1966
Yayınevi:Ötüken Neşriyat
Karakterler

Gülsarı: Çok nitelikli ve güzel bir attır. Kırgızların sembolü olarak görülmektedir. Rejim neticesinde acılar çekmiştir.

Tanabay: Rejimin politikaları yüzünden acılar çekmiş olan karakterimiz Gülsarı ile aralarında inanılmaz bir bağ kurmuştur. Ancak rejim yüzünden elinden alınmıştır.

Konusu

Sovyetler Birliği’nin bir at etrafında sembolik hikâyesi ele alınmıştır. Gülsarı adlı atın doğuşundan yaşlılığın ölümüne kadar geçen fırtınalı yaşam serüveni romanın ana konusunu oluşmuştur.

Elveda Gülsarı Özeti

Gülsarı çok kaliteli bir cins attır. Bölgenin kolektif çiftlik başkanları her zaman onu tercih ediyor. Tanabai ise Ekim Devrimi’nin ciddi savunucularından biridir. Rejim yanlısıdır ve bu yönde istenileni yerine getirir. Arkadaşı Çora ile birlikte köylerinde kolektif çiftlik yapar. Bu çalışma ile birlikte Komsomol’da aktiftir. Ancak bu süreçte yeni yönetim tarafından çeşitli nedenlerle partiden ihraç edildi. II. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra önce demirciliğe, ardından at gütmeye başladı. Sürüde Gülsarı ile çok iyi anlaşır ve onunla bütün yarışları kazanır. Kolektif çiftlik yönetimi, Gülsarı’yı ​​Tanabay’dan alır. Tanabay’ı çok seven Gülsarı, sık sık yönetimden kaçar ve Tanabay’a gelir. Daha sonra, kaçmasını önlemek için ayakları zincirlenir.

İlerleyen dönemlerde Tanabay’dan koyun yetiştirmesi istenir. Bu görevi de ucube bir ortamda kötü koşullar altında yerine getirir. Çevresindekiler işi bıraksa da o bırakmaz. Sürekli incelenen Tanabay, geçmişteki katkıları için partiden özel bir şey bekler ama öyle değildir. Bir gün müfettişe isyan edince halk düşmanı olduğu iddiasıyla partiden ihraç edilir. Gülsari de iyi yaşlanır ve Tanabai’ye geri verilir.

Kısa Bilgiler
  • Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1962-1963 yılları arasında kaleme aldığı roman. Rusça yazılmış romanda Josef Stalin yönetimine karşı eleştirel bir dil kullanılmıştır.
  • Başkişi Tanabay’dır, Gülsarı ise cinsi bir attır. İkili ekseninde kolhoz üretim sistemindeki çöküş ile Ekim Devrimi sonrasındaki heyecan kaybı ve yozlaşmaya dikkat çekilir.

Elveda Gülsarı – Kitap Açıklaması

Önlerindeki yokuş yol, açılmış ince bir bağırsak gibi, ta belin oraya kadar uzanıyordu. İşte bu engin, çıplak ve ıssız bozkırda, kış günleri bora, kasırga eksik olmaz, yaz günlerinde ise cehennem sıcağı ortalığı yakar kavururdu.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
birisi
birisi
Ziyaretçi
2 yıl önce

Berbat bir kitap

Her hangi birisi
Her hangi birisi
Ziyaretçi
1 yıl önce

Şaşmaz bu yazarın en iyi kitaplarından

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,144TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular