Semerkant

Semerkant – Amin Maalouf

Tür:Roman
Yazar:Amin Maalouf
Yayınlanma Tarihi:1988
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Karakterler

Romanın kurgusal karakterlerinin yanı sıra birçok tarihi şahsiyetten de bahsetmektedir. Bunların başında Rubaiyyat el yazmasının yaratıcısı Ömer Hayyam geliyor. Romanın ikinci yarısının kahramanı Amerikalı oryantalist Benjamin O. Lesage, kurgusal bir karakterdir.

Ömer Hayyam: Bilge, filozof gökbilimci, matematikçi, herkesin güvendiği, olaylara tarafsız bakabilen bir kişiliktir.

Hasan Sabbah: Zeki, araştırmacı, azimli fakat bilgisini ve yeteneklerini kötüye kullanan birisidir.

Benjamin Ömer: Araştırmacı, maceracı ve kendini Rubaiyat’ı bulmaya adayan kişidir.

Konusu

Eser, 1072’de Semerkant’ta başlayıp 1912’de Titanik’te sona eren Ömer Hayyam’ın el yazması Rubaiyat’ın hikayesini anlatıyor.

Ömer Hayyam’ın Rubaiyyat adlı eserini aramaya giden Amerikalı bir Hayyam’ın dörtlüklerini okurken okurlarını Selçuklu, İran, Alamut ve Moğol ülkelerini ve saraylarını gezdirir.

Semerkant Özeti

Roman, Onbirinci yüzyılda yaşamış İranlı bilge şair Ömer Hayyam’ın hayatı ve Rubaiyat’ını anlatıyor.

Yazar kitabında, Benjamin’in anlatımıyla tüm olayları kısaca aktarmış ve tarihe damgasını vuran üç önemli figürle bu romanın ana teması olarak yirminci yüzyılın başlarında İran’daki modernleşme çabalarını yaratmıştır. Ömer Hayyam’ın Cihan adlı bir kadın şairle olan aşkı ve Benjamin ile Şirin arasında yaşananlar, yazarın usta kalemiyle tüm olaylar arasında eritilerek sunuluyor.

Kitap iki bölümden oluşmaktadır. Ömer Hayyam her yerde bilgeliği ve şiiriyle tanınırdı. Tüm hayali Semerkant’ı görmek, güzelliğini keşfetmekti. Gittiği yerde başına gelen bazı olaylar neticesinde kadı ile görüşmesi ve tavsiyesi üzerine eserini bir kitapta toplar. Bu şiirsel ve bilge kişiliği, kendisini devletin en üst kademesine yükseltir. Herkesin takdirini alır ve tüm şartlara rağmen kitabını tamamlar.

Kitabın ikinci bölümünde Benjamin, Ömer Hayyam hayranı bu şaheseri bulmak için birçok zor yoldan geçiyor ve kitap Titanic gemisinde kaybolunca macera sona eriyor.

Yorum

Bu kitabı neden şimdiye kadar okumadığıma dair kendimle küçük bir iç hesaplaşma yaşadım ve bundan sonra yazarın diğer kitaplarını okumaya karar verdim.Her şeyden önce yazar şunu aktarıyor: harika bir kurguda okuyucuya tarihsel gerçekler. Ve Hasan Sabbah, Ömer Hayyam, Nizamülmülk ve Melik Şah gibi tarihi karakterleri böylesine güzel ve etkileyici bir şekilde resmedilmiş. Kendimi Semerkant sokaklarında bu karakterlerle buldum. Kısacası roman çok güzeldi, okumanızı tavsiye ederim.

Kısa Bilgiler
  • Semerkant Esin Talu Çelikkan tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
  • İlk olarak 1988 yılında, 1976’dan beri Fransa’da yaşayan yazar tarafından basılmış ve uluslararası pek çok ilgi gören bu roman birçok dile çevrilmiştir.

Semerkant – Kitap Açıklaması

Dünyaca ünlü Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un 1988 yılında yayımlanan çarpıcı eseri Semerkant, okurlarıyla ilk buluşmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen “Çok Satanlar” listelerindeki önceliğini koruyor. Çok boyutlu ve etkileyici hikayesiyle yüreklere dokunan Semerkant’ın 11’inci ve 20’nci yüzyıllarda geçen olay örgüsü, “Tarihi Roman” kategorisine iki farklı zamandan göz kırpıyor.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

778BeğenenlerBeğen
4,884TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
60AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular