Karanfil ve Yasemin – Mehmet Rauf
Tür: | Roman |
Yazar: | Mehmet Rauf |
Yayınlanma Tarihi: | 2018 |
Yayınevi: | Ayrıntı Yayınları |
Karakterler
Samim: Romanın ana karakteridir. Batı hayranıdır. Ülkedeki sosyal değişimi memnuniyetle karşılar. Tutkularının kurbanı olan birden fazla ilişkisi olan bir karakterdir.
Nevhiz: Güzel bir bayandır. Samim onu elde etmeye çalışır. Samim evlilik hayatı yaşar ama romanın sonunda Samim’i terk eder ve başka bir adamla kaçar.
Pervin: Samim’i çok seven bir kadındır. Aşkına karşılık veremez ve evlenir. Evliyken Samim ile ilişkisi olmuş ancak aldatıldığını öğrendikten sonra üşütüp, hastalanır ve zatürreden ölür.
Konusu
Roman buhranlı düşüncelere, yasak aşka, çelişki ve çatışmalara, kişi ve çevre tasvirlerinin gerçekçi bir bakış açısı ve şiirsel anlatımıyla değiniyor. Kişilerin etkili psikolojik tahlilleri de eklenerek anlatı boyut kazanıyor.
Karanfil ve Yasemin Özeti
Samim uzun süredir yurt dışında bulunan ve ülkeleri tanıyan bir gençtir. Samimi bir çay davetine gördüğü sosyetik kadınlarla ülkenin sosyal olarak değiştiğini fark eder ve bundan mutlu olur. Samim’e göre ahlaka aykırı işler, açıktan yapılırsa denetim altına alınır. Bu davetlerden birinde güzelliğine hayran olduğu Nevhiz’i görür ve onunla tanışmak ister. Davete katılan Kadri Bey de batılılaşma taraftarıdır. Davette bulunan Pervin genç ve kültürlü bir kadındır.
Saraylı Hanım, Samim’e bu kızı kaçırmamasını söylese de aklı Nevhiz’dedir. Samimi davette birçok hanımla tanışır. Birçoğunun da ilgisi var. Bu davet üzerine Nevhiz’le tanışamayan Samim, onunla bir ülke gezisinde tanışır ve yakın bir ilişki kurar. Samim, Nevhiz’e giderek daha çok aşık olur ve ilişkileri cinselliğe dönüşür. Ancak ilgisiz olduğunu düşünerek Nevhiz’den uzaklaşmaya başlayan Samim, evli ve onu sevdiğini bildiği Pervin ile aşk yaşamayı yasaklamıştır. Ondan sonra Samim iki kadınla farklı zamanlarda görüşmeye başlar. Ancak romanın sonunda Nevhiz başka bir adamla yurt dışına kaçar ve Pervin zatürreden ölür.
Karanfil ve Yasemin – Kitap Açıklaması
Edebiyatımızda Eylül romanıyla tanınan Mehmet Rauf, Karanfil ve Yasemin’de okura yine kalbin ve duyguların akla galebe çaldığı sancılı ve bir o kadar da zevkli bir anlatı sunuyor. Roman buhranlı düşüncelere, yasak aşka, çelişki ve çatışmalara, kişi ve çevre tasvirlerinin gerçekçi bir bakış açısı ve şiirsel anlatımıyla değiniyor. Kişilerin etkili psikolojik tahlilleri de eklenerek anlatı boyut kazanıyor. Mehmet Rauf, aşkı adeta patolojik bir şekilde yaşayan Samim adlı karakteri üzerinden yasak aşkın anatomisini inceliyor:
Yezdan, Pervin, daha başka kızlar, daha başka kadınlar, tebessüm, neşe, saadet idiler. Fakat Nevhiz’de bir başka hususiyet vardı ki, onu bütün diğerlerinden ayırıyor, kendisine yegâne bir mümtâziyet [seçkinlik] veriyordu. Onda zulmet [karanlık] vardı, esrar vardı, uçurum ve elem vardı… Ötekiler sevmek ve mesut etmek için dünyaya gelmişlerdi; Nevhiz de elbette sever ve sevince yakarak, öldürerek, kahrederek mesut ederdi. Samim kendi kendine: “Ben mutlak pervane ruhlu bir adam olacağım ki, onu tercih ediyorum, adeta bile bile, isteye isteye yanmaya, kavrulmaya âşıkım…” diye mırıldandı.
Mehmet Rauf’un Ağustos 1922’de başlayıp Haziran 1923’te tamamladığı Karanfil ve Yasemin romanı, sadece aşk bahsini değil, aynı zamanda İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e geçen yeni Türkiye’nin o dönem İstanbul’daki “cemiyet hayatı”nı da gözler önüne seren önemli saptamalar içeriyor…
(Tanıtım Bülteninden)