Ana SayfaRomanKara Ahmet Destanı

Kara Ahmet Destanı

Kara Ahmet Destanı – Fakir Baykurt

Tür:Roman
Yazar:Fakir Baykurt 
Yayınlanma Tarihi:1977
Yayınevi:Literatür Yayıncılık
Karakterler

Kara Ahmet: Ailesinin başına gelenlerden dolayı intikam duyguları içinde olan köyden şehre geldiğinde siyasal sistemi kazanmış devrimci bir gençtir.

Bayram: Delikanlı, mert, cesur, sözüne güvenilir bir adamdır.

Daşduraklı Hilmi: Baskıcı, dindar bir adamdır.

Haçça: Bayram’ın karısı ve Ahmet’in annesidir.

Konusu

Kara Ahmet Destanı, bir çocuğun nasıl direndiğini ve gün geçtikçe gün yüzüne çıktığını anlatır; aynı zamanda tıpkı Ahmet Oğlan gibi işçilerin, yoksulların ve umuda yürüyenlerin mücadelesini de ifade eder.

Kara Ahmet Destanı Özeti

Bayram, köyde yaşanan olaylardan sonra Burdur’a göç ederek yeni bir hayata başlar. Hastanede iş bulan Bayram, eşi Haçça’yı hastaneye kaldırır. Hastanede çalışan Daşduraklı Hilmi bağnaz bir adamdır ve Bayram ve ailesini namaza ve ibadete zorlar. Bayram, kovulma korkusuyla muhafazakâr gruplara karışır. Bayram da zamanla muhafazakâr olur ve oğlu Ahmet ve kızı Şerfe’ye baskı yapmaya başlar.

Bayram’ın oğlu Ahmet ve kızı Şerife ilkokula gider. Artık çok dindar bir adam olan Bayram, oğlu Ahmet’in okuyup imam olmasını ister. Ahmet, ağabeyi Şerife ile okula başlar ve ilkokul bitirmek üzereyken Bayram, Ahmet ve Şerfe’yi öğretmenin yanına gönderir. Ancak Ahmet bu baskılardan hoşlanmaz ve farklı düşünür. Ahmet ile imam değil kaymakam olmak istiyor ve annesi onu Haçça’da destekler. Bu nedenle imamın baskısından bunalan Ahmet, köyü Karataş’a gelir ve beş yıldır görmediği babaannesi Irazca’ya sığınır. Bayramda bu olaya çok kızarak Haçça ve Şerfe’yi döver. Irazca ise torunu Ahmet’in yanına geldiğini görünce çok mutlu olur. Irazca hala intikamını alacağını ve muhtarın evini yakacağını söyler. Ahmet, kiremit ve tuğla taşıyan Şoför Durmuş’un yanına çırak olarak girer.

Ahmet birkaç gün İstanbul’da kalır ve seyyar satıcılık yaparak biraz para kazanır. Ardından Burdur’a gelir. Ahmet’in aklı, babasını baştan çıkaran Muhtar ve Daşduraklı Hilmi’den intikam almaktır. Sonunda harekete geçer ve önce Muhtar’ın evini ve ahırını yakar. Sonra şehre döner. Muhtar ise Irazca’yı suçlar ve mahkemeye verir ancak delil olmadığı için bir sonuç alamaz. Ahmet şehre döndükten sonra, Haçça kocasıyla ilgilenir ve sonunda Ahmet ve Şerfe’yi ortaokula yazdırmayı başarır. Ahmet hocaları tarafından beğenilmiş ve onu şiir yazmaya ve yazmaya teşvik etmiştir. Ahmet ayrıca Türkiye çapında bir yarışmayı da kazanır. Öğretmenleri ona çok kitap okutuyor. Nazım Hikmet gibi şiirler yazmaya can atan Ahmet, bir arkadaşıyla okul panosuna bir şiir asar. Okul panosuna astığı bu şiir nedeniyle savcıya ifade veriyor. Ortaokul bitince Bayram’ın kızı Şerfe’yi göndermek istemez ama Şerfe Ticaret’e kayıtlıdır. Ahmet liseyi bitirir ve Ankara Üniversitesi’nde siyaset bilgisi kazanır. Ahmet’in liseden sınıf arkadaşı olan Nurten de kimya bölümünü kazanır. Ahmet, üniversitede devrimcilerin yanındadır. Arkadaşlarıyla birlikte birçok etkinliğe katılır. Amerikan 6. Filosu İzmir’den İstanbul’a geldiğinde ülkede olaylar çıktı. Eylem sırasında Ahmet de gözaltına alınır. Nurten ise aynı gün başka bir yerde meydana gelen eylemde yaralanır.

Ahmet, gecekonduları yıkılan insanlara yardım etmek için yardıma gider. Ancak bu konuyla ilgili davada tutuklanır.

1. Yılanların Öcü2. Irazca’nın Dirliği3. Kara Ahmet Destanı

Kara Ahmet Destanı – Kitap Açıklaması

Kara Ahmet bir zeki oğlan. Irazca’nın torunu, Bayram’ın “oğluş”u, Haçça’nın “çocca”sı. Karataş köyünde boy verip serpilen, sonra anasıyla, babasıyla, kardeşleriyle şehre göçüp, ninesini köyde yalnız koyuveren bir kara oğlan. Aklı fikri okumakta. Tek gayesi bir gün kaymakam olmak. Kırmak yoksulluğun, yoksunluğun belini.

Şehre göçer göçmez okula yazılır Ahmet Oğlan. Okulun en birincisi olur. Her şey iyi gidiyor derken, babası başka akıllara uyar, ortaokul lise yerine onu “hoca”ya göndermeyi, İmam Hatip’e vermeyi koyar kafasına. Ahmet direnir annesiyle el ele verip. Ne de olsa Irazca’nın torunudur. Babasına rağmen bitirir ortaokulu liseyi, girer Ankara’da Siyasal’a. Fakülte’de yeşil parkalı “abi”lerle tanışır. Anlar öğretilenler başka, hayat başka. Yoksulların, emekçilerin yanında yer alır, gün olur coplanır, gün olur hapislere düşer…

Kara Ahmet Destanı, bir çocuğun direnerek gün gün nasıl aydınlığa çıktığını anlatıyor; aynı zamanda emekçilerin, yoksulların ve tıpkı Ahmet Oğlan gibi onların yanında umuda yürüyenlerin mücadelesini dile getiriyor.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

783BeğenenlerBeğen
4,968TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular