Doksan Üç – Victor Hugo
Tür: | Roman |
Yazar: | Victor Hugo |
Yayınlanma Tarihi: | 1874 |
Yayınevi: | İletişim Yayıncılık |
Karakterler
Lantenac: Beyaz grubun başına geçecek ve mavi grup tarafından yakalanmak istenecek olan adam.
Guavain: Mavi grubun lideri, adaletli ve merhametli biri.
Konusu
Doksan Üç ihtilali Victor Hugo’nun cumhuriyet ve özgürlük hakkında Fransa halkı üzerindeki görüşlerini ortaya çıkartmaktadır. Kitap Fransız ihtilali sonrasında, devrim karşıtı olan kralcılar ve devrimi destekleyen cumhuriyetçiler arasında ortaya çıkan bir iç savaşın mücadelesini konu ediniyor. Victor Hugo kitapta taraf tutmadan her iki tarafı da eleştirmekte ve yanlışlarını ya da doğrularını ortaya koymaktadır. Taraf tutmadığında kitabın içeriğine okuyucular çok daha net bir şekilde dahil olabilmektedir.
Doksan Üç Özeti
Fransa halkı genel olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Bu gruplardan bir tanesi mavi grup diğeri ise beyaz gruptur. Mavi grup ihtilal karşıtıdır ve kralı desteklemektedir. Ancak beyaz grup cumhuriyetten yanadır ve kralın girmesini istemektedir. Beyaz grubun ana amacı İngiltere üzerinden Fransa’ya asker çıkartmak ve onların desteği ile ihtilal gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu uğurda birçok farklı adım atılmakta ve birçok farklı mücadele verilmektedir.
Mavi grupla, üç çocuk annesi olan bir kadın karşılaşır. Üç çocuk sahibi olan bu annenin savaş ile ilgili hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak eşi öldürülmüştür ve kadın mecbur kaldığı için üç çocuğu ile birlikte ormana sığınmıştır. Mavi grup kadını bulduğunda ona olabilecek en iyi şekilde sahip çıkmaya çalışmaktadır. Mavi grubun korumasında çok daha güvenli bir hayat yaşaması mümkün olacaktır. Tüm bunlar olurken ileride beyaz grubun başına geçecek olan Lantenac gemi yolcuğu ile karaya varmaktadır. Mavi grup bu adamın yakalanması gerektiğini düşünmekte ve yakalanması için adımlar atmaktadır. Fakat Lantenac evsiz bir adamdan aldığı yardım ile yakalanma riskinden birazda olsa kurutulmaktadır. Evsiz adam çatışmanın sebepleri ya da taraflar hakkında hiçbir şekilde bilgi sahibi değildir. Lantenac’ı kendisi gibi aciz biri olarak düşünmektedir. Ancak sonrasında yaşananlar evsiz adamın pişman olmasına sebebiyet vermektedir.
Lantenac karada ordusu ile karşılaştıktan sonra ilk emri kimsenin esir alınmaması olacaktır. Mavileri destekleyen bir köye giderek ordusu ile birlikte Lancenac köydeki herkesi vurur. Bu köyde yaşayanlardan bir tanesi de anne ve üç çocuğudur. Anne üç yerinden ağır yaralanır. Üç çocuk ise beyaz grup tarafından esir olarak alınır. Mavi grup köye geldiklerinde gördükleri vahşet karşısında şaşkına gönderler. Daha sonrasında ise esir alınan üç çocuğun peşine düşerler. Bu sırada anne iyileşmiştir ve çocuklarını aramaya koyulmuştur. Üç çocukta bulunuyor, aynı zamanda Gauvain’de Lantenac’ı bulmuştur. Ancak üç çocuk çıkan çatışma sırasında bir yangının ortasında kalmıştır. Lantenac ise bu üç çocuğun yanarak ölmemesi için onları kurtarmıştır. Lantenac’ın bu hareketi Guavain’i oldukça fazla düşündürmektedir. Her ne kadar o an tutuklansa da daha sonrasında Guavain vicdanına yenik düşerek Lantenac’ı serbest bırakmıştır. Bunun sonucunda ise Gauvain idam edilecektir.
Kısa Bilgiler
- Kitap birçok okuyucu ve uzman tarafından bir başyapıt olarak görülmektedir.
- 1874 yılında yayınlanan bu kitap günümüzde dahi en çok beğenilenler arasında yer almaktadır.
- Geçmiş dönemde yaşanan olaylar ve sorunların ele alınması kitabın okuyucuları farklı bir dünyaya götürmesine olanak tanımaktadır. Özellikle kitap içerisindeki tarafız yaklaşım aslında okuyucunun gözünden bir tarafın ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
- Doksan Üç ihtilali kitabı, yazarın görüşlerini de ortaya koymaktadır. Victor Hugo’nun en önemli başyapıtlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Özellikle Fransa’da cumhuriyetin kurulmasının ardından Paris’e dönmesi ile ele aldığı bu kitap okuyucuyu gerçeklikle bütünleşmiş bir hikâye olarak etkisi altına almaktadır.
Doksan Üç – Kitap Açıklaması
Victor Hugo’nun son romanı olan Doksan Üç, Fransız İhtilâli’ni izleyen çalkantılı yıllara ilişkin belgesel niteliğinde bir başyapıt.
Paris Komünü’yle Fransa’yı saran isyan dalgasının hemen ardından 1874’te yayımladığı Doksan Üç’te Hugo, Fransız İhtilâli’ne yönelik karşı-devrimci tepkilerin neredeyse iç savaş boyutuna ulaştığı bir tarihsel dönemeci ele alır. Üç bölümde sunulan tarihsel olaylar karakterlerin yazgısıyla iç içe geçerken kişisel görünenin tarihsel, tarihsel görünenin ise kişisel olduğu bir gerçeklik boyutu romanın merkezine yerleşir. Hugo’nun romancılık kariyerinin zirve noktasını teşkil eden Doksan Üç, İhtilâl’in altüst ettiği hayatlara, tarihin hızlanan temposuyla birlikte değişen koşullara ilişkin unutulmaz bir anlatı. “Doksan Üç, romantik tarihsel romanın son yankılarından biridir.
Fransız İhtilâli’ni eleştirmenin moda olduğu bir zamanda Hugo, ihtilâli yüceltir.”
GEORG LUKÁCS
(Tanıtım Bülteninden)