Eskici ve Oğulları – Orhan Kemal
Tür: | Roman |
Yazar: | Orhan Kemal |
Yayınlanma Tarihi: | 1962 |
Yayınevi: | Everest Yayınları |
Karakterler
Eskici; Herkese karşı öfkeli ve sinirli bir adam olmasına rağmen ailesine ve çocuklarına düşkün ve savaşta bir bacağını kaybettiği için topaldır.
Eskici’nin Karısı; Ailesinin dağılmasını istemese de gelinini sevmeyen ve geçmişiyle övünen zengin kayınpederini abartarak teselli eden bir kadındır.
Mehmet; Evli ve üç çocuk babasıdır. Babasının aksiliklerini anlayan ve makineler yüzünden işini kaybeden, Bu nedenle, ailesiyle birlikte babasının yanında çalışmak zorunda kalan Eskici’nin en büyük oğludur.
Ali; Eskici’nin evlilik çağındaki en küçük oğludur. Kardeşini babasına karşı savunur, ağabeyinin yapmak istediğini paylaşır, gurur duyar ve babası Topal Eskici’ye benzer bir karaktere sahiptir.
Zeliha; Ali ve Mehmet’in küçük kız kardeşleridir. Evlilik hayali ile yaşayan kuşak çatışması nedeniyle ailesiyle sürekli tartışıyor. Aile üyelerinin yerel lehçelerini değiştirmek isteyen bir karakter diyebiliriz.
Gelin; Eskicinin en büyük oğlu Mehmet’in karısıdır. Kayınvalidesi yüzünden hep kaçmak istese de gidecek yeri yoktur. Ev işlerini her zaman eksiksiz ve hatasız yapmasına rağmen, kayınvalidesi ile geçinemez.
Ünal; Yaşlıları taşıyan yardımcı şofördür. Her işi yapabilen becerikli bir kişidir. Zeliha ile evlenir. Kayınpederi Topal Eskici ile benzer bir karaktere sahiptir.
Zeynep; Eskici ve ailesi pamuk toplamaya gittiğinde, karşılaştıkları (tohumluk pamuk) hasat ırgattır. Ali ile evlenir.
Konusu
Roman, eserin kahramanı Topal Eskici ve iki oğlunun özlemlerini ve hayallerini, bu özlemlerle hayallerini gerçekleştirme mücadelelerini ve sonunda ellerinde bıraktıklarını kaybederek düşüşlerini anlatıyor. Hayata en alçaktan başlayan eskici, ailesini bir arada tutabilmek için çok çalışıyor.
Ekonomik koşulların kötüye gitmesi ile aile bağlarını nasıl zorladığını, yoksulluğun aile yapısını nasıl bozduğunu ve sanayileşmenin geleneksel yaşam ve el sanatları ile uğraşan insanların yaşamları üzerindeki etkisini inceler. “İnsanın kurduğu çarpık düzenin insanları nasıl yozlaştırdığı” kavramı işin arka planındaki en güçlü fikirdir.
Eskici ve Oğulları Özeti
Yıllar geçtikçe mali durumu kötüleşen Topal Eskici ve ailesi, antika bir eski kunduracı dükkanından kazandıklarıyla geçimini sağlamaya çalışıyor. Ancak işlerin yavaşlamasıyla giderek azalan bu para artık dokuz kişilik aileyi doyuramaz. Yoksulluk ve yaşlılık, Topal Eskici’yi giderek daha öfkeli ve huysuz bir adam haline getirerek, oğullarıyla arasına düşmesine neden olur.
Bu durumun farkında olan Topal Eskici’nin en büyük oğlu, eşi ve üç çocuğuyla “kitlesel” buluşmaya gitmeye karar verir. Ancak pamuk tarlasında çalışmak sosyal çevrelerinde küçümseniyor: Bu karar aile içinde büyük bir rezalet olarak algılanıyor. Ancak Mehmet akıllıca davranmasıyla herkes kısa sürede bu işten iyi bir gelir elde edebileceğini ve buradan gelecek parayla gelecekte rahat bir hayat yaşayabileceklerini düşünmeye başlar. Böylelikle hasat fikri aileye yayılır ve tüm aile Çukurova’daki pamuk tarlasına gider. Çukurova’da işler Koca Oğul’un beklediği gibi gitmez. Isı, yorgunluk ve sinekler gibi üstesinden gelebileceklerini düşündükleri engeller onları çok yorar. Kısa sürede tüm aile yorgunluk ve hastalıktan mustarip olmaya başlar. Bu sırada onları sahaya getiren şoförün çırağı Ünal da onlara katılarak, Topal’ın kızı Zalha ile yakınlaşmaya başlar. İşler zorlaştıkça ailede zaten var olan sorunlar bir kez daha ön plana çıkıyor. Topal Eskici, bir tartışma sırasında en büyük oğlunu yumrukladıktan sonra şehre dönmeye karar verirler.
Ancak Topal’ın hayatı yavaş yavaş normale döndükçe tarlalarda kalanların durumu kötüleşir. Hastalıkları ilerleyen, yemekleri biten ve işleri yeterli bulunmayan aile fertleri için tek olumlu haber, Topal Eskici’nin küçük oğlu Ali’nin, yapamadıkları işi bitirmek için getirilen işçilerden Zeynep ile evlenmeye karar vermesidir.
Bir süre sonra Ali, Topal Eskici’nin dükkanının önünde belirir. Zayıflıkla yürüyemeyen Ali, durumu kendisinden daha kötü olan babasını ağabeyine götürür. Topal Eskici, sahip olduğu her şeyi satarak ve herkese borç para alarak oğullarını ve torunlarını iyileştirmeyi başarır. Ama aynı zamanda tek gelir kaynakları olan dükkanlarını da kaybederler.
Kısa Bilgiler
- Roman filmi de çekilmiştir. İlk gösterim tarihi 1990 olan filmin yönetmenliğini Şahin Gök, yapmış; filmin baş rollerini Fikret Hakan ve Kadir İnanır paylaşmışlardır.
- 1950 yıllarında Çukurova’da yaşanan sosyal gerçekleri ve hayat parçalarını kişiler ve aileler bazında ele almaktadır. Toplumsal sorunlarla, yaşama düzenindeki aksamları ve çekirdek ailelerin ortaya çıkışını irdeleyen sosyal bir konuyu ele almaktadır.
- Eskici ve Oğulları 1962′de yayımlandıktan sonra Orhan Kemal romanın adını “Eskici Dükkanı” olarak değiştirmiş, Roman 2. basımla birlikte bu adla da tanınmaya başlamıştır.
- Eskici ve Oğulları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 Temel Eser arasına alınmış ve tavsiye edilmiş önemli eserlerdendir.
Eskici ve Oğulları – Kitap Açıklaması
Türk edebiyatının büyük ustası Orhan Kemal, en yetkin kitaplarından biri olan Eskici ve Oğulları’nda ekonomik koşulların nasıl da aile bağlarını zorladığını ele alıyor. Edebiyatımızda her zaman emeğin, umudun, aydınlığın yanında tavır almış olan Orhan Kemal, insan eliyle kurulan çarpık düzenin nasıl da insanın kendini yozlaştırdığını en iyi dile getiren yazarlarımızdan biri. Eskici ve Oğullan, ekonomik zorluklar nedeniyle çözülmenin eşiğine gelmiş aile ilişkilerini tüm canlılığıyla gözler önüne seriyor.
Orhan Kemal’in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir. Orhan Kemal umudu ve iyimserliği yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Orhan Kemal’in kitaplarını yayımlamaktan onur duyuyoruz.
(Tanıtım Bülteninden)
çok iyi