Tepedeki Ev

Tepedeki Ev – Shirley Jackson

Tür:Korku – Gerilim
Yazar:Shirley Jackson
Yayınlanma Tarihi:1959
Yayınevi:Siren Yayınları
Karakterler

Dr. John Montague: Doğaüstü bir araştırmacı.

Eleanor Vance: engelli annesine bakmaktan rahatsız olan utangaç genç bir kadın.

Theodora: Lezbiyen olduğu ima edilen bohem bir sanatçı

Luke Sanderson: Hill House’un genç varisi.

Konusu

Roman, evdeki gizemli olaylar ile karakterlerin ruhları arasındaki karmaşık ilişkileri kullanarak okuyucuda duygu uyandırmak için korkudan çok teröre dayanıyor.

Kitap, Jackson’ın Syracuse Üniversitesi’ndeki İngilizce öğretmeni Leonard Brown’a ithaf edilmiştir

Tepedeki Ev Özeti

Hill House, hiçbir zaman belirtilmeyen, ancak birçok tepenin arasında bulunan bir konaktır. Montague, doğaüstü varlıkların varlığına dair bilimsel kanıtlar bulmayı umuyor. Hill House’u bir yazlığına kiralar ve paranormal olaylarla ilgili deneyimleri nedeniyle seçtiği birkaç kişiyi misafiri olarak davet eder. Bunlardan sadece Eleanor ve Theodora kabul eder. Eleanor, kendisinin ve Theodora’nın Montague ve Luke ile tecritte yaşayacakları eve gider. Hill House’un geceleri evin yanında kalmayı reddeden Bay ve Bayan Dudley adında iki bakıcısı vardır. Montague binanın intihar ve diğer şiddetli ölümleri kapsayan geçmişini açıklarken, bir gecede gelen dört ziyaretçi arkadaşlıklar kurmaya başlar.

Dört sakin de evdeyken, görünmeyen sesler ve geceleri koridorlarda dolaşan hayaletler, duvarlarda garip yazılar ve diğer açıklanamayan olaylar dâhil olmak üzere garip olaylar yaşamaya başlar. Eleanor, diğerlerinin habersiz olduğu fenomenleri deneyimleme eğilimindedir. Aynı zamanda, Eleanor gerçeklikle temasını kaybeder, Eleanor’un tanık olduklarından en azından bazılarının onun hayal gücünün ürünleri olabileceğini ima ediyor. Bir başka ima edilen olasılık, Eleanor’un bilinçaltı bir telekinetik özelliğe sahip olmasıdır. Kendisinin ve araştırma ekibinin diğer üyelerinin yaşadığı rahatsızlıkların çoğunun nedeni olan yetenektir. Bu olasılık, özellikle romanın başlarında Eleanor’un çocukluk anılarına, esas olarak onu ilgilendiriyor gibi görünen poltergeist benzeri bir varlığın bölümleriyle ilgili referanslarla öne sürülüyor.

Romanın ilerleyen bölümlerinde, kibirli Bayan Montague ve bir erkek okulunun müdürü olan arkadaşı Arthur Parker, Hill House’da bir hafta sonu geçirmek ve onu araştırmaya yardım etmek için gelirler. Onlar da seanslar ve ruh yazımı dâhil olmak üzere doğaüstü ile ilgileniyorlar. Diğer dört karakterin aksine, Bayan Montague’nin sözde ruh yazılarından bazıları Eleanor ile iletişim kuruyor gibi görünse de, doğaüstü hiçbir şey yaşamıyorlar.

Ortaya çıkan doğaüstü olayların çoğu yalnızca belirsiz bir şekilde anlatılıyor veya kısmen karakterlerin kendilerinden gizleniyor. Eleanor ve Theodora, görünmeyen bir gücün kapıyı denediği bir yatak odasındadırlar ve Eleanor, karanlıkta tuttuğu elin Theodora’ya ait olmadığına inandıktan sonra. Bir bölümde, Theodora ve Eleanor gece Hill House’un dışına çıkarken, gün ışığında gerçekleşiyormuş gibi görünen hayaletimsi bir aile pikniği görürler. Theodora, Eleanor’un kaçması korkusuyla çığlık atarak onu arkasına bakmaması konusunda uyarır, ancak kitap Theodora’nın gördüklerini asla açıklamaz.

Kitabın bu noktasında, karakterler evin Eleanor’u ele geçirmeye başladığını anlıyor. Güvenliğinden korkan Montague ve Luke, gitmesi gerektiğini açıklar. Ancak Eleanor, evi evi olarak görür ve direnir. Montague ve Luke onu zorla arabasına bindirir ve onlara veda eder ve arabayla uzaklaşır, ancak mülk arazisinden ayrılmadan önce arabayı büyük bir meşe ağacına doğru iterek ölümüne ima eder.

Tepedeki Ev – Kitap Açıklaması

Çağdaş edebiyatın en gizemli yazarlarından birinden, Shirley Jackson’dan zamana meydan okuyan bir klasik: Tepedeki Ev. Sıradan hayatların ürkütücü yanlarına yönelik ilgisi, insan ruhunun kuytularına teklifsizce girebilmesi ve okurun zihnini kolayca yönlendirebilmesiyle tanınan Jackson, bu romanda korkunun temeline iniyor, zihnin tekinsiz koridorlarında yürüyor. Yürekteki karanlıklar ile ve en ham haliyle duygular, Shirley Jackson’ın ustaca anlatımıyla Tepedeki Ev’in temellerini atıyor ve insan psikolojisi, başlı başına bir dehşet unsuruna dönüşüyor. Algının tuzakları hafızanın yanıltıcılığıyla, geçmişin gölgeleriyle birleşiyor ve Tepedeki Ev, bu usta yazarın kaleminde adeta diriliyor, okurunu kendi dört duvarı arasına çekiyor.

Stephen King’den Neil Gaiman’a varan pek çok yazara ilham veren Shirley Jackson’ın bugün çağdaş edebiyat klasikleri arasında anılan Tepedeki Ev’i, dehşet ve deliliği anlatıyor.

“Tepedeki Ev’e adım atmak, bir delinin zihnine adım atmak gibi… Ürkmeye başlıyorsunuz.” – Stephen King

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,144TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular