Ana SayfaHikayelerÖyküler: Ateşler-Çukurda

Öyküler: Ateşler-Çukurda

Öyküler: Ateşler-Çukurda – Anton Cehov

Tür:Hikayeler
Yazar:Anton Çehov
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Hece Yayınları
Karakterler

Grigori Petrov Tsıbukin: Ticaret ile uğraşan 55 yaşlarında bir adamdır. Bulunduğu bölgeye göre varlıklı sayılabilecek adam çevresindeki diğer zenginler gibi mujikleri (yani diğer bir deyişle, köylüleri) hor gören bir adamdır. İki oğlu olmasına rağmen tüm varlığını eskiden mujik olan, küçük oğlunun eşinin himayesine bırakmak zorunda kalır.

Asimin: Grigori’nin büyük oğludur. Polis teşkilatında çalışan genç adam kalpazanlık yaparken yakalanır. Tamahkârlığı ona altı yıl kürek mahkûmluğuna mal olur.

Stephan: Grigori’nin küçük oğludur. Zayıf bünyeli ve ticaretten anlamayan saf birisidir.

Aksinya: Stephan’ın eşidir. Roman boyunca paraya tamahıyla ve mujiklerin arasından gelmesine rağmen diğer insanlara üstten bakışıyla dikkat çeker.

Konusu

Anton Çehov, diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de kurgusunu görev yaptığı hastanelerde ve karşılaştığı olaylardan esinlenerek oluşturmuştur. Yazar, Rus toplumunda ortaya çıkan sosyolojik gerilimlere, yoksul köylülerin ve zengin ahalinin durumunu sorgular. Dindar gözüken halkın aslında, din diye algıladıkları ve uyguladıkları olgunun, birbirlerinin gözlerini boyayabilmek ve geleneğe uymaktan başka bir şey olmadığının altını çizer. Çehov’un 20. yüzyıl başında Rus toplumunun, içinde bulunduğu çürümüşlüğü, ikiyüzlülüğü ve mujiklere yönelik vicdansız tutumu eleştirdiği, “Çukurda” isimli eseri önemli yapıtlarından birisidir.

Öyküler: Ateşler – Çukurda Özeti

Ukleyova; çukurluk bir alanda yer alan, etrafı fabrikalarla ve demiryollarıyla çevrili bir bucaktı. Bucakta, sıtma bir türlü geçmez, yaz aylarında bile “Rasputitsa” adı verilen yapışkan bir çamurla örtülü olurdu. Tabakhane yüzünden salgın hastalık hiç bitmezdi. Tüm bucakta doğru dürüst iki ev vardı. Bu evlerden birinin sahibi Grigori Petrov Tsıbukin’di. Grigori ticaretle uğraşan bir ihtiyar bir adamdı. İki oğlunun büyüğü, Anisim; polis teşkilatında görevliydi, küçük oğlu Stephan ise babasına yardım etmekle meşguldü. Ama ondan gerçek anlamda yardım isteyen yoktu, çünkü bünyesi zayıftı ve üstelik de sağırdı; karısı Aksinya ise tam tersine iş konusunda olağanüstü yeteneğiyle baba Grigori’ye yardım ediyordu. Baba oğlunu evlendirdikten sonra kendisi de evlendi. Yeni eş Varvara, Tsıbukin ailesinin hiç alışık olmadığı kadar yardımsever ve eli açık bir kadındı. İhtiyar aile hayatına her zaman önem verdiği için oğlu Anisim’e evlenmesi için baskı yaptı ve fakir bir ailenin kızı olan Lipa ile evlendirdi. Asimin düğün öncesinde babasına ve Aksinya’ya harcamalar için yüklü miktarda ruble verdi. Asimin, düğünden birkaç gün sonra eşini baba evinde bırakıp eski hayatına geri döner ve Grigori, kısa bir süre sonra Asimin’in sahte para yüzünden tutuklandığını öğrenir. Tüm çabalarına rağmen Asimin altı yıl kürek mahkûmluğu cezası alır. Grigori, bir yandan oğlunun kötü bahtına üzülürken öte yandan Lipa ve torunu için endişelenir. Kendisinde ve Aksinya da olan sahte paraları da yok etmeye çalışsa da genç kadının tamahkâr davranışları ihtiyar adamı bunalıma sürükler. Gelecek kaygısı yaşayan Tsıbukin, torununu güvenceye almak için topraklarının bir kısmını küçük çocuğun üzerine geçirmeyi düşünse de Aksinya buna karşı çıkar. Yaşanan arbede de çocuk hayatını kaybeder. Aksinya bu durumdan ceza almadığı gibi durumdan yararlanıp, tüm işleri ve kazancı eline geçirir. Grigori ve eşi Varvara varlıklı ailenin, fakir sahipleridir artık.

Öyküler: Ateşler – Çukurda – Kitap Açıklaması

Anton Pavloviç Çehov (1860-1904) öykü ve oyun yazarıdır. Dünya edebiyatının klasikleri arasında sarsılmaz bir yeri vardır. Çehov, bir röportajında öncü olmayı başarabilmiş yazarların anlatım tekniklerini mükemmelleştirdiğine vurgu yaparak “Büyük insanlar bir yerlere doğru giderler ve bizi oraya çağırırlar.” der. Bugün Çehov’un kendisi de sözünü ettiği o öncü yazarlardan birisi olarak anılmaktadır. O, eserlerinde kahramanlarının iç dünyasındaki değişim sürecini anlatır. Öykülerinde çok farklı sosyal katmanlardan ve etnik gruplardan seçtiği değişik yaşlarda bireyleri ve farklı türlerden canlıları resmeder.

Birsen Karaca, Çehov’un ilgiyle okuyacağınız iki uzun öyküsünü bu kitap için çevirdi: “Ateşler” ve “Çukurda”.

“Öğrenci ellerini ceplerine sokmuş, hareketsiz duruyordu ve gözlerini ateşlerden ayırmıyordu. Mühendisi dinlemiyordu, bir şeyler düşünüyordu ve öyle görünüyordu ki, insanın canının ne konuşmayı ne de dinlemeyi istediği zamanlardaki ruh hali içindeydi.”

“Anneciğim, neden bunu böyle çok seviyorum? Neden bunu bu kadar çok arzu ediyorum?” diye sordu. “Kim bu? Nasıl bir şey böyle? Küçücük bir tüy gibi, bir kırıntı parçası gibi hafif ama onu seviyorum, büyük bir insanı sever gibi seviyorum. Hiçbir şey yapamıyor, konuşamıyor ama ben onun küçücük gözleriyle ne istediğini anlıyorum.”

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Nurhayat Akbulut
Nurhayat Akbulut
İyi kitap okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

787BeğenenlerBeğen
4,131TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular