Ana SayfaGünlük - AnıSakıncalı Piyade

Sakıncalı Piyade

Sakıncalı Piyade – Uğur Mumcu

Tür:Günlük – Anı
Yazar:Uğur Mumcu
Yayınlanma Tarihi:1977
Yayınevi:UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Konusu

Kitap, 12 Mart döneminde yaşanan ilginç olayları Mumcu’nun mizahi yorumuyla ele alıyor. Mumcu, askere gitmek için başvurmasına rağmen “firari” olmakla suçlanması, hukuk profesörlerinin askerlerin başkanlığındaki sıkıyönetim mahkemelerinde albaylar tarafından haksız yere yargılanması, askere alınan kişilere karşı asılsız suçlar yaratılması gibi hukuk skandallarını eleştirdi. Solcu olduğu tespit edilen ve milliyetçilerin ifadelerinde yeterli delil bulunmaksızın mahkûm edilenler. Hukukun üstünlüğünün kuralları yok ettiğini savunuyor.

Kitabın sonlarına doğru Uğur Mumcu’nun askerlik anılarına yer veriliyor. Mumcu yedek subay olarak askerliğini yapacakken, er olarak en ağır işlerde nasıl çalıştırıldığını “sakıncalı piyade” sıfatıyla anlatır.

Sakıncalı Piyade Özeti

Uğur Mumcu, bir yazısında kullandığı “Ordu uyanık olmalı” sözleriyle “orduya hakaret” ve “bir sosyal sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde hâkimiyet kurma” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı. 12 Mart askerliğini yapmaya hazırlanırken. Mamak Askeri Hapishanesi’nde pek çok aydınla birlikte yaklaşık bir yıl geçiren Uğur Mumcu, bu davadan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Burada Profesör Uğur Alacakaptan ile bir süre cezaevinde kaldı. Ancak Yargıtay kararı bozdu ve serbest bırakıldı. Bu olaydan sonra Mumcu, askerliğini 1972-1974 yılları arasında Ağrı’nın Patnos ilçesinde resmi tanımıyla “sakıncalı piyade” olarak tamamladı. Patnos’ta askerliğini ağır şartlar altında yaparken, uzun süredir devam eden ülser nedeniyle mide kanaması geçirdi.

Kitap ilginç konusu ve yazımı ile çok ünlenmiş, Uğur Mumcu’nun en bilinen eseri olmuştur. “Sakıncalı Piyade” terimi, devlet gücünü kötüye kullananlara karşı duranlara verilen bir unvan haline geldi.

Ünlü yazar Aziz Nesin’ de kitap hakkında bir yazı yazmıştır. Bu yazı Um:Ag’ın baskısında kitabın ön sözü olarak yer alırken, yazının küçük bir kısmı ise arka kapakta yer almıştır. Arka kapakta kalan kısım da şu şekildedir:

Ellerin dert görmesin Uğur Mumcu! Sakıncalı Piyade’yi yazdığın için, eline sağlık, ağzına sağlık, canına sağlık. Kendi yazdıklarıma gülemem. Ama senin yazdıklarını gülerek okudum. ‘Acı acı gülmek’ deyimi vardır ya, işte öyle acı acı güldüm.

Sakıncalı Piyade – Kitap Açıklaması

“Ellerin dert görmesin Uğur Mumcu! Sakıncalı Piyade’yi yazdığın için, eline sağlık, ağzına sağlık, canına sağlık. Kendi yazdıklarıma gülemem. Ama senin yazdıklarını gülerek okudum. ‘Acı acı gülmek’ deyimi vardır ya, işte öyle acı acı güldüm.

Bir yazında anlattığın olayın sonunda tıpkı halkımızın ağzıyla “Güler misin, ağlar mısın” diyorsun. Yazılarını okurken, içimde, gülmekle ağlamak arası bir burukluk duydum…

Bizi acılı acılı güldürdün, düşündürdün. Sağ ol. Uğur Mumcu! (Aziz Nesin)

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular