Ana SayfaGünlük - AnıAsya Yolları Himalayalar ve Ötesi

Asya Yolları Himalayalar ve Ötesi

Asya Yolları Himalayalar ve Ötesi – Nasuh Mahruki

Tür:Günlük – Anı
Yazar:Nasuh Mahruki
Yayınlanma Tarihi:1999
Yayınevi:Alfa Yayıncılık
Konusu

Nasuh Mahruki,  İstanbul’dan yola çıktığını ve 8201 rakımlı dünyanın altıncı en yüksek dağı olan CHO OYU’nun zirvesine ulaşmak için motosikletle Nepal’in başkenti Katmandu’ya gittiğini, 28 Eylül 1997’de Tibet’te. Türkiye’nin en yüksek solo tırmanışını ve Nepal, Sıkkım, Hindistan, Pakistan ve İran’ı geride bırakarak İstanbul’a dönüş yolculuğunu anlatıyor.

Asya Yolları Himalayalar ve Ötesi Özeti

Nasuh Mahruki motosikletiyle doğuya yaptığı yolculuğu şehir şehir, ülke ülke anlatıyor. Önce İstanbul’dan yola çıkar Yozgat’ta, Doğu Beyazıt’ta kalır, İran sınırını geçer, İran’ın Tebriz, Tahran, İsfahan, Yezd, Bam şehirlerinde yaşadıkları ve ziyaret ettikleri diğer yerleri naklettikten sonra Pakistan sınır kapısını gider. Quetta, Rhakni, Multan, Lahor, Wakha üzerinden Pakistan çöllerinde yaptıkları uzun ve yorucu yolculukları ve bu süre zarfında karşılaştıkları zorlukları anlatıyor. Mahruki daha sonra Pakistan’dan Hindistan’daki Amritsar’a ulaşarak Sihlerin kutsal tapınağı olan ve Müslümanların Kâbe’sine tekabül eden Altın Tapınak’ta kalmaya, oradan da Hindistan’ın başkenti Delhi’ye, oradan da Firuz Abad’a ve Hindu dinine mensup olanlar. Kızılderililerin kutsal şehri Varanasi’ye yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Yazarı derinden etkileyen kitap, Varanasi’de gün doğumunda Hindular tarafından kutsal kabul edilen Ganj nehri kenarında sabah ayinleri ve ayinleri ile Budizm’in kurucusu Sidhartha Buddha’nın köye ziyaretiyle devam eder. Nerede doğduğu ve Hindistan’dan Nepal’e geçişi. Nepal’in üç önemli kentinden biri olan Pokhara’yı ve motosikletle yolculuğun son noktası olan Nepal’in başkenti Katmandu’ya ulaşmayı anlatıyor.

Kitabın bundan sonraki bölümünde özel bir bölüm yer almakta ve Nasuh Mahruki ile yolculuğu sırasında arkadaş olan bayan arkadaşı Elif’in yolculuk ve bu uzun ve meşakkatli yolculuğun kendisine kişisel olarak getirdikleri hakkındaki gözlemleri kendi ağzından aktarılmaktadır.

Kitabın beşinci bölümünde; 8201 m rakımlı, ulaşılması oldukça zor olan Cho Oyu Dağı’na tırmanmanın hikâyesi günlük tarzında geçiyor. Bu hikâye, tırmanışın tüm lojistik ve dağcılık yönlerini, karşılaşılan zorlukları ve tırmanışın teknik ayrıntılarını, Katmandu’daki diğer dağcılarla tanışmadan başlayarak, uzun ve zorlu Tibet geçişiyle devam ederek ve ardından zirveye giden yolu ayrıntılarıyla anlatıyor. Tırmanış grubuyla birlikte Katmandu’da yapılan kutlama ve vedalaşmanın ardından tırmanışın başarıyla tamamlanması ve Katmandu’ya dönüş yolculuğunu anlatan kitap, Nasuh Mahruki’nin kullandığı motosikletle Nepal ve Hindistan’ın ücra köşelerine yaptığı yolculuğun anıları ve gözlemlerini içeriyor. Nepal’e yaptığı yolculuk ile devam ediyor.

Mahruki, eve dönüş yolculuğu sırasında Katmandu’dan sonra Sıkkım’de bulunan ve ancak özel izinle ziyaret edilebilen kasaba ve şehirleri dolaşarak Hetauda, ​​​​Kakar, Vitta üzerinden Hindistan’daki Darjeeling’e kadar çeşitli Hindu ve Budist Tapınaklarını ve Oradaki manastırlar ziyareti, buradaki din adamlarıyla yaptığı sohbetler ve Sıkkım üzerinden Hindistan’ın doğusunda yer alan Kajuraho’ya yaptığı yolculuk, buradaki yaklaşık 1000 yıllık Hindu tapınakları, Moğol mimarisinin görkemli döneminde inşa edilmiş. Agra yakınlarındaki Moğol İmparatorluğu ve ardından kuraklık nedeniyle terk edilir. Hayatının en güzel örneklerini görebileceğimiz Fatehpur Sikri şehrine yaptığı yolculuğu ve oradaki gözlemlerini, oradan motosikletle başkent Delhi’ye nasıl ulaştığını anlatıyor. Başkent Delhi’den sonra Hindistan’ın en renkli eyaleti olarak kabul edilen Rajastan’a Ajmer, Pushkar, Manhesar, Paguara, Udaipur gibi güzel şehirleri ziyaret ederek yaptığı yolculuğu ve Pushkar’da her yıl düzenlenen Deve Festivali’ndeki gözlemlerini anlatıyor.

Kitabın sonunda ise yazar, Hindistan ve İran üzerinden dönüş yolculuğunu, Türkiye’ye girişini, Ankara üzerinden İstanbul’a gelişini, bu uzun yolculuğun kendisine kazandırdığı manevi değerleri, hayata bakışındaki değişiklikleri anlatıyor.

Asya Yolları Himalayalar ve Ötesi – Kitap Açıklaması

Nasuh Mahruki İstanbul’dan motosikletle yola çıkıp Katmandu’ya gidişini; Tibet’te bir ay kaldıktan sonra dünyanın altıncı yüksek dağı Cho Oyu zirvesine gerçekleştirdiği tırmanışı ve Nepal, Sıkkım, Hindistan, Pakistan ve İran’ı aşarak ülkeye geri dönüşünü anlatıyor.

“Sabah Sonouli’deki otelimizde kahvaltı ettikten sonra tekrar Lumbini’ye gittik. İÖ 623 yılında Buddha’nın doğduğu bahçeyi, annesinin onu dünyaya getirmeden önce son kez yıkandığı gölü ve çevredeki tapınakları gezdik. Öğretisini, yıllar süren inziva hayatındaki meditasyonları sonucunda ortaya çıkaran Buddha’ya göre, kişi içinde yaşadığı evrende mutsuzdur. Acılar, bunalımlar, kaygılar içindedir. Bundan kurtulmak için kişinin arınması gerekir. Arınma, kişinin kendini aşması, duyulur varlıkların üstüne çıkması, gövdenin tutkularından, yaşamın acı, sıkıntı verici etkilerinden kurtulabilmesi demektir.”

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

787BeğenenlerBeğen
4,123TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular