Ana SayfaBiyografilerRecaizade Mahmud Ekrem

Recaizade Mahmud Ekrem

Doğum:1847, İstanbul
Ölüm:1914, İstanbul
Meslek:Şair ve Yazar

Recaizade Mahmud Ekrem Kimdir?

Takvimhane Nazırı Recai Efendi’nin oğlu ve Ercüment Ekrem Talu’nun babasıdır. Süryanice ve Farsçayı babasından öğrendi. İlköğrenimini 1858’de tamamladı ve özel eğitimle büyüdü. Mekteb-i İrfan’ı bitirdikten sonra girdiği Harbiye Lisesi’ndeki eğitimini sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. Resmi bir görevle Trablus’a gönderildi. 1908’de İkinci Meşrutiyet’ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal ile tanıştıktan sonra Birlik Konseyi’ne katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetiminde Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlandı. 1870’lerden sonra kendini tamamen yazılarına adadı. Batı edebiyatından tercüme yaptı. İlk oyunu Afife Anjelik 1870’de, ilk şiir kitabı Nağme-i Seher 1871’de yayınlandı. Öldüğünde Ayan Meclisi üyesiydi.

Ölümü nedeniyle okullar tatil edildi ve büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Mezarı Küçüksu’da oğlu Nejad’ın mezarının yanındadır. Namık Kemal ile tanıştıktan sonra edebiyat çevresine girdi ve Fransa’ya gittikten sonra 1867’de Tasvir-i Efkâr gazetesinin müdürü olmuştur. Recaizade, ölümün verdiği acıyı dile getirdiği şiirleriyle daha karamsar duyguları ele almıştır. Üç oğlundan, özellikle de çok sevdiği Nejad’dan. Eski edebiyatı savunan Muallim Naci ve çevresiyle yaptığı edebi tartışmalarla Edebiyat-ı Cedide akımının doğuşunun yolunu açmıştır. Başta Tevfik Fikret olmak üzere zamanının genç şair ve yazarlarını çevresinde topladı. Tanzimat ve Batı düşüncesinin yeni nesle adapte edilmesinde önemli rol oynamıştır.

Ölümünden sonra yayınlanan Çok Bilen Çok Yanılır adlı eseri onun yetkin tiyatro oyunu olarak bilinir. Sanatta güzellik ilkesine bağlı kalmıştır. “Sanat sanat içindir” anlayışını savunmıştur. Doğayla ilgili şiirler yazmış ve doğadaki insanlarla ilgilenmiştir. Aşk ve ölüm konularını işlemiştir. Eski-yeni edebiyat tartışmalarının merkezinde yer almıştır. Tek romanı, Türk edebiyatında gerçekçiliğin ilk örneklerinden sayılan Araba Sevdası’dır. Yazar bu eserinde ailesinin parasını zevk ve eğlenceye harcayanları eleştirir. Bu eseri yazarken ailesiyle yüzleşerek babasından miras kalacağını bilerek eserini yazmaya devam eder.

Recaizade Mahmud Ekrem Eserleri

Romanlar
Öyküler
  • Saime
  • Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi
  • Şemsa

Recaizade Mahmud Ekrem’in Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Recaizade Mahmud Ekrem’in sözleri ve alıntıları yer alır.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular