İrfan Orga

Doğum:1908, İstanbul
Ölüm:1970, Birleşik Krallık
Meslek:Yazar, Pilot ve Asker

İrfan Orga Kimdir?

İrfan Orga, 1908 İstanbul doğumlu yazar ve savaş pilotudur. Eserlerini İngilizce olarak verdi. Türkiye’de yaşam, mutfak ve tarih gibi çeşitli konularda yazılmıştır. Atatürk’ün eşi Margaret Orga ile birlikte yazdığı bir biyografisi de bulunmaktadır. Kendisini dünya çapında tanıtan en önemli eseri, 1950 tarihli Türk Ailesinin Öyküsü adlı otobiyografisidir.

1919-1933 yılları arasında Harbiye Kuleli Askeri Rüştiyesi’nde ve daha sonra Hava Harp Okulu’nda o zamanki adıyla Eskişehir Hava Harp Okulu’nda eğitimini tamamladı. İstanbul’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Orga’nın hayatı Birinci Dünya Savaşı ile kökten değişti. Babası Hüsnü Bey Çanakkale yolunda, amcası Ahmet Bey ise Suriye’de öldü. Savaşın zorluklarını, İstanbul’un işgalini, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu ve modern Türkiye’nin kuruluşunu ilk elden gözlemledi.

1942/43’te, Birleşik Krallık’ta Türk Hava Kuvvetleri tarafından 3 yıllık bir diplomatik görevdeyken Norman-İrlandalı Margaret Veronica Gainsboro née D’Arcy-Wright ile tanıştı. O dönemde bir yabancıyla yaşamak askeri suç teşkil ettiğinden 1947 yılı başında görevinden istifa ederek Birleşik Krallık’a gitti. Eylül 1949’da Ankara’da yapılan bir duruşmada gıyabında suçlu bulunarak hüküm giydi. Ondan sonra Türkiye’ye dönmedi. Margaret’in boşanmasının ardından Ocak 1948’de evlendiler. Çeşitli küçük işlerde denedikten ve başarısız olduktan sonra, 1949’da yazar olmaya karar verdi.

İrfan ve Margaret Orga’nın kaleme aldığı ve Londra’da Michael Kitabevi tarafından basılan “Atatürk” kitabı, 6698 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’ye getirildi.

İrfan Orga Eserleri

İrfan Orga’nın Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda İrfan Orga’nın sözleri ve alıntıları yer alır.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular