Metafizik

Metafizik – Aristoteles

Tür:Felsefe
Yazar:Aristoteles
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Pinhan Yayıncılık
Konusu

Aristoteles’in metafiziği, varlığı varlık ve doğası gereği nitelikleri açısından inceleyen bir bilimdir Çünkü ona göre, bir ve aynı tabiatla ilgili şeylerin incelenmesi, yani varlığın varlık açısından incelenmesi, tek bir bilime, yani metafiziğe aittir.

Metafizik Özeti

Aristoteles’in teorik bilimler olarak adlandırdığı fizik, matematik ve teoloji sırasıyla içerik ve konu bakımından birbirinden farklılık gösterir ve her biri amacına göre değerlendirilir. Matematik niceliklerle ilgilenirken, fizik içinde hareket olan varlıkları inceler. Ancak, ilk ilkelerin bilimi ne hareket ne de niceliktir. Konusu, varlığı varlık açısından incelemek ve kendini bilmek için bilmeyi aramaktır.

Metafizik’te, ilk ve en evrensel nedenlerin bilgisi, bilgelik kriterlerine en iyi cevap veren bilgi olarak aranır. Bu bilgi en kapsamlı, en yetkin, en zor olanıdır. Bunun nedeni, her şeyin nihai nedenlerinin bilinmesine yol açmasıdır. İlk ilkeler biliminin diğer bilimlerden farklı olmasının temel nedeni, varlığı genel olarak varlık açısından ele alan tek bilim olmasıdır. Aristoteles, varlığı varlık anlamında ifade etmekle, varlığı tesadüfi değil tözsel anlamda ele almak anlamına gelir ve ilk ilkelerin ancak tözleri bilmekle elde edilebileceğini ifade eder. Bazı şeylere töz, bazılarına da tözün nitelikleri oldukları için varlık denildiğini söyleyen filozof, bunların her birinin sonunda birlik kavramıyla sonuçlanacağını ve bu birliğin metafiziğin konusu olduğunu çünkü bu birliğin metafiziğin konusu olduğunu söyler. olmak ile aynı anlama gelir. Sonuç olarak metafiziğin konusu, varlığın yüklemlerini varlık açısından incelemektir.

Aristoteles, maddeden bağımsız, hareketsiz ve ebedi bir şey varsa, bu şeyin teorik bir bilimin konusu olacağını söyledi. Ancak teorik bilimler içerisinde fizik ve matematiğin bu şekilde tanımlanan bir şeyi incelemesi mümkün değildir. O halde bu bilim fizik ve matematikten ayrı olmalı ve filozofun teoloji dediği teorik bir bilim olmalıdır. Çünkü bu bilim, inert maddelerle ilgilenen ve varlık ilkelerini varlık açısından inceleyen tek bilimdir.

Metafizik – Kitap Açıklaması

Metafizik, felsefe tarihinin en büyük filozoflarından biri olan, hatta kimilerine göre tartışmasız en büyüğü olan Aristoteles’in en önemli ve hem içeriği hem düzeni hem de edisyonları bakımından en çok tartışılmış metnidir. İlkeler, nedenler, varlık, varolan gibi felsefenin en temel meselelerini araştıran bu eser, klasik dönemden günümüze kadar, filozofların ve diğer araştırmacıların başvuru kaynakları arasında ilk sırada gelir.

Bu yeni baskıda Yunanca ve Türkçe, çift dilli bir basımla sunulan Metafizik artık sadece filozoflar ya da felsefeciler için değil filologlar ya da dilbilimciler için de eşsiz bir referans çalışma.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
Yaşa
Yaşa
Ziyaretçi
2 yıl önce

Sosyoloji ve felsefeye ilişkin kitapların özeti benim için çok değerli unutugum okurum diye düşünüp atladığım kitaplari tekrar hatirlatiyor ve bu kadar doğru cümleler aktardiginiz için teşekkürler

Sosyal Medya

773BeğenenlerBeğen
4,857TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
60AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular