Ana SayfaRomanKırk Yedi'liler

Kırk Yedi’liler

Kırk Yedi’liler – Füruzan

Tür:Roman
Yazar:Füruzan
Yayınlanma Tarihi:1974
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Karakterler

Emine: Romanın başkahramanıdır. Erzurum’da yaşayan ve okulu nedeniyle İstanbul’a gelir. İstanbul’daki devrimci arkadaşlarıyla öğrenci hareketlerine katılır ve işkence görür.

Nüveyre Hanım: Romanın baskın karakterlerindendir. Emine’nin ailesindeki en etkili kişidir. Atatürkçü bir yapısı vardır ve Cumhuriyet’e değer verir.

Selahattin Bey: Emine’nin babasıdır. Basit bir karaktere sahiptir.

Kiraz: Emine’lerin hizmetçisidir. Köylü ve ekonomik güçten yoksun bir aileye mensuptur.

Konusu

Öğrenci işleriyle uğraşan bir sosyoloji öğrencisi olan Emine; Semra’nın şahsında 12 Mart’tan sonra yaşanan olaylar ve insanlara yapılan işkenceler romanın konusunu oluşturmaktadır.

Kırk Yedi’liler Özeti

Romanın başkahramanı Emine, 1968 döneminde üniversitede okurken öğrenci hareketlerine katılmış ve 12 Mart muhtırasının ardından yapılan tutuklamalarda gözaltına alınmış ve işkence görmüştür. Hikâye, karakterin serbest bırakıldıktan sonra geçmişini hatırlamasını ve anılarıyla hayatını anlamlandırmaya çalışmasını içeriyor. Emine’nin anıları Erzurum’da geçen çocukluk yıllarının, Cumhuriyetin ilk nesil öğretmenleri olan anne ve babasının sorunlu idealizminin, eve yardıma gelen Anadolu insanının, üniversite için İstanbul’a gelişinin, öğrenci arkadaşlarının anılarıdır. Burada ve zamanının solcu gençliğinin faaliyetleriyle tanıştı. Bir portre çizer. Bu portre, karakterin hapishanedeki işkencesinin son derece ayrıntılı hesaplarıyla sürekli olarak kesintiye uğrar. Roman, Emine’nin özgür ve işkencesiz bir hayata alışacağı ve dış dünyaya katılacağına dair mesajıyla sona erer.

Ödülleri
  • 1975 yılında Türk Dil Kurumu roman ödülünü almıştır.

Kırk Yedi’liler – Kitap Açıklaması

Kırk Yedili’ler en çok sözü edilen “12 Mart Romanı”… Ama 21 Mart’ta neler olup bittiğini anlatmıyor bu 468 sayfa. “12 Mart”ı yaşayan çoğu ’47 doğumlu bir genç kuşağı anlatıyor.

Füruzan’ın bu ilk romanı, 1975’te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü almıştı.

“Füruzan çağdaş Türkiye’nin önemli yazarlarından biri. Onun edebiyatı çağdaş Avrupa edebiyatının en güzel örnekleri olarak yerini alırken, yine de ülkesine özgü olan her şeyi de birlikte getiriyor.”

Frankfurt Allgemeine Zeitung, Almanya

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

773BeğenenlerBeğen
4,857TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
60AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular