Ana SayfaFelsefeTanrılar Okulu

Tanrılar Okulu

Tanrılar Okulu – Stefano D’Anna

Tür:Felsefe
Yazar:Stefano D’Anna
Yayınlanma Tarihi:2002
Yayınevi: Sinedie Yayınları
Konusu

İtalyan yazar Stefano D’Anna’nın hayat hikâyesini anlatan kitaptır. Yazar aynı zamanda European School of Economics’in de kurucusudur.

Kitap, mağlup yazarın hayalperestle karşılaşmasıyla başlayan öze dönüş yolculuğunu ve kaybettiği bütünlüğünü ararken yaşadığı göçü anlatıyor.

Yazarın hayat hikâyesidir ve en küçük ayrıntısına kadar doğrudur.

Tanrılar Okulu Özeti

Yazar, siyaset, din ve eğitim konusundaki özgün tespitleriyle, kendi Tanrılar Okulu’nu kurmuş olması ve bu süreçte yaşadıklarıyla paralelinde okuyucuya yol göstermekte ve onları kendi yolculuğuna çıkmaya zorlamaktadır. Dreamer ve ondan öğrendiği derslerle birlikte yaşar.

Kitap, yazarın Dreamer ile karşılaşmasıyla başlıyor. Sosyal hayatı hiçbir zaman düzenli olmayan, özel hayatı ve geçmişi çalkantılı olan yazar, en hassas ve bunalımlı dönemlerinden birinde Dreamer adında bir akıl hocasıyla karşılaşır ve buna bağlı olarak tüm hayatı değişir. Dreamer aslında geçmişinden biridir. İlk karısı Luisa’dır. Kanserle mücadele eden Luisa, yazarın kocası onu yalnız bırakıp ölüme tek başına gittiğinde yazarın hayatında kara bir leke olarak kalmıştır. Dreamer ile ilk karşılaşmasında ‘sen kimsin?’ Diye sorduğunda, Dreamer ona şöyle der:

“Ben Dreamer’ ım. Ben düşleyenim ve sen de düşlenen. Kendinle olan o bir anlık samimiyetin, yalanlarınla örtülü duvardaki şimşek çakması gibi beliren ani bir çatlak, senin beni görmene izin verdi.” der.

Dreamer ile çeşitli konularda konuşmaya devam ederler. Dreamer’ın bu öğretileri, yazarın Tanrılar Okulu’nu yaratmasına ve felsefeye dayalı bir ekolün ilerlemesine vesile olacaktır.

Dramer ona yeni bir yola girmek için geçmişini değiştirmesi gerektiğini söyler. “Çölde seyahat etmenin ilk kuralı, yanınızda çok az şey taşımaktır.” der. İkinci kural, kendi içinde kendini affetmektir. İçinde kendini affetmek için; Yaşayan bir insanın yapması gereken asıl iş budur. Mercek altında uzun bir dikkat ve kendi kendine incelemenin sonucudur. Kendi hayatınızın bağlantısız kısımlarına inmek demektir. Henüz kapanmayan yaraların temizlenmesi ve sarılması, yarım kalmış hesapların kapatılması anlamına gelmektedir. Kendi içinizde affetmek, geçmişi ve içindeki tüm safranı dönüştürme gücüne sahip olmak demektir. İlerlemenin üçüncü kuralı kendini gözlemlemektir. Kendini gözlemleme kendini düzeltmedir. İnsan kendini gözlemleyebilirse geçmişindeki her şeyi düzeltebilir. Kendini gözlemlemek, hayatınıza yukarıdan bakmaktır. Kendini gözlemleme, kişinin kendini dünyanın yürüme bantlarına neyin bağladığını görmesini sağlar; Eskimiş fikirler, suçluluk, önyargılar, gerilimler, felaket beklentileri… Bir kopuş, sahte bir uyku ve yeniden uyanma eylemidir. Geçmişe yolculukta Luisa’nın ölüm mahalline döndüklerinde Dreamer şöyle der:

“Özünde kendini öldürmek yasaktır. Ölüm, ölümü çeker ve hayata tutunanlara dokunamaz.”

Ölümün yenilmez olduğuna inanmak bizi öldürür. Bunun kaçınılmaz olduğu inancı gerçek bir katildir. İnsanoğlu bunu zamanla unutmuş ve bu gezegeni bir ölümler dünyasına çevirmiştir. Ölümü yaşama sebebi yaptılar. Ölüme adanmayan tek bir düşünceleri veya etkinlikleri yoktur.

“Sev ve hizmet et.” Sevmek için yaşamak gerekir, ölmek değil. Ama her şeyden önce insan kendini ve hayatını sevmelidir.

Yazar, ilerleyen dönemlerde Lupelius adlı bir öğretmenin prensibi ve Dreamer’ın rehberliğinde bir okul kurmaya karar verir. Özel hayatıyla ilgili sorunları ve iş hayatındaki olumsuzlukları bir kenara bırakarak bu okulu kurma yolunda Lupelius’un izinden gitmeye karar verir. Erivan’a gider ve el yazmasını veya en azından Lupelius’un bir kopyasını bulmak ister. Günlerce kütüphanede kalır ve amacına ulaşır. Lupelis’in el yazmalarını bulur. El yazmaları üzerinde haftalarca Dreamer ile birlikte çalışır. Ne kadar çok okursa, Lupelius’un felsefesine o kadar yaklaşır. Lupelius’un Tanrılar Okulu’nun akran bir kopyasını yapar. Bu kitap, orijinal eserin en ince ayrıntısına kadar aynısı olan ve yanından hiç ayırmayan meşin ciltli bir kitaptır. Lupelius’un felsefesine göre, varoluş durumlarımız uygun olayları çeker ve bu olayları, içinde bulunduğumuz durumların aynısını yeniden yaşamamıza neden olur. Yalnızca niyet, kişinin hayatını çevreleyen hipnotik çemberi kırabilir, bu hiç bitmeyen rutin oyunu durdurabilir ve bu asla bitmez. -kısır döngü sona erer.

“Düşünce yaratıcıdır. Düşünce yaratır.”

Yazar bu ilkeler doğrultusunda Londra’nın merkezinde bir okul kurar. Okulun felsefesinden güç alan öğrenciler, tıpkı Lupelius’un savaşçı keşişleri gibi, bin yıl önce Tanrılar Okulu’ndan geçen öğrencilerin izinden giderek yenilmez ve yenilmez olduklarını kendilerini sınayarak keşfederler. Dreamer’ın felsefesiyle yoğrulan bu nitelikler, onu modern bir rüya üniversitesi kurmaya yönlendirir. Bu üniversite asla derin uçurumlara düşmeyecek, tanık olduğumuz canlı bir damlayla nefessiz bırakılmayacak. O bir Oluş Okuludur; çatışmadan, korkudan ve kederden arınmış bir insanlık için yeni hücreler üretebilen, hayalperestimizin hayalindeki medeniyetin ihtiyaç duyduğu eylem felsefecilerini, pratik hayalperestleri ve vizyoner liderleri meydana getirecek evrensel bir organ olacak ve olmaya da devam edecektir. Sonsuza kadar hayal kuranlar tarafından yaşanır.

Tanrılar Okulu – Kitap Açıklaması

Kendinizi keşfetmenize yardımcı olacak bir haritaya ve bu haritanın kullanım kılavuzuna ihtiyacınız mı var? Stefano D’Anna, Tanrılar Okulu’nda gerçek olmayan her şeyden kaçış planını okurlarıyla paylaşıyor. Bir ebedi metin olarak zamansızlığı vurgulayan kitap; varoluş üzerine yazılmış kurgusal ve felsefi bir otobiyografi sayılabilir. Çoğu insan gibi iş, ev ve sosyal hayat arasında sıkışıp kaldığı sırada karşısına çıkan Dreamar ile başlayan kendini gerçekleştirme yolculuğunda düş kurmanın hayatını iyileştirdiğini fark eden Stefano D’Anna’nın yaşam hikâyesi, sizin de yolunuzu aydınlatabilir. Gerçekleştirilecek düşü olanlar ve bu düşe inananlar için bir “oluş” kitabıdır Tanrılar Okulu.

Gönderen: Turgut Özakman

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Misafir Yazıları
Misafir Yazıları
Bir kitabın ne kadar okuyucusu varsa o kadar değişik çeşidi var demektir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,122TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular