Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan
Tür: | Roman |
Yazar: | Yusuf Atılgan |
Yayınlanma Tarihi: | 1973 |
Yayınevi: | Can Yayınları |
Karakterler
Zebercet: Anayurt Oteli’nin katibidir. Otuz üç yaşında “ne ölü ne diri” sıradan bir insandır. Bazen hizmetçi kadına tecavüz eden, sağlam bir karaktere sahip olamayan, hasta bir ruhu olan ve mutsuz bir çocukluk geçiren, horoz dövüşünü izlerken tanıştığı Ekrem adında genç bir adama karşı homoseksüel duygular besleyen karakterdir.
Trenle Gelen Kadın: Ankara’dan gecikmeli trenle gelir ve geceyi otelde geçirir. Sonra çevre köylerden birine gider. Zebercet ondan çok etkilenir ve sürekli olarak bu yirmi altı yaşındaki kadını düşünür.
Ortalıkçı Kadın: Köyden gelen ve otelin çatısındaki Zebercet’in odasının yanındaki odada yaşayan otuz beş yaşında, uzun suratlı, kalkık burunlu bir kadındır. Uykusu çok ağır olduğu için Zebercet gelir ve bazı geceler ona tecavüz eder. Bu olayların sonucunda Zebercet onu boğarak öldürmüştür.
Emekli Memur: Orta boylu, tıknaz bir otel müşterisidir. Otelden ayrıldıktan sonra kızını boğduğu ve cinayetten arandığı anlaşılıyor.
Konusu
Roman, söz konusu otele gelene kadar hep tekdüze olan, tek başına yaşayan, günleri geçici ilişkilerle geçen, hayatı her zaman yalnız kalan küçük ayrıntıların birdenbire değişmesinden ibaret olan bir kadının, bu değişimin sonuçlarını ele almaktadır.
Anayurt Oteli Özeti
Kasabadaki Anayurt Oteli’nin katibi Zebercet, kişilik krizi ve yalnızlıktan muzdariptir. Otele gelen ve bir gece kalan gizemli kadın, monoton bir yaşam içinde hayatını değiştirir. Bu hayalin peşinde, tüm hayatı, bastırdığı duygular ve sorunları ortaya çıkar. Kendi odasından gizemli kadının bıraktığı odaya taşınır. O kadın dahil geç olanlar rüya görmeye başlar. Sonra gider otele gelen müşterileri kabul etmemeye başlar ve sonunda oteli dışarıda kapatır. Otel kapanınca köyüne dönmeye karar verir.
Zebercet, bir gün aşevinde bol bol içtikten sonra aşevinden çıkan adamı takip eder ve horoz dövüşlerine gider. Burada tanıdığı Ekrem adında bir genci sinemaya götürüp, onu otele “atmayı” düşünmesine rağmen, ona veda ediyor ve otele geliyor. O gece, hayatındaki tek kadın olan ortalıkçı kadın’ın isteğiyle beraber olduktan sonra boğarak öldürür.
Sonraki günlerde amaçsızca şehirde dolaşır. Bu arada, izleyici olarak kasaba adliyesinde katıldığı bir duruşmada eşini öldüren sanığın yerine geçerek iç hesaplaşma yaşar. Sanıkların duruşması 28 Kasım’a ertelenir. Adliyeden çıkan Zebercet, Ulu Park’ta yaşlı bir adamla sohbet eder ve daha sonra, cinayet işlemesine rağmen yabancılaşmaya, yalnız kalmaya ve hala özgür olmaya dayanamaz ve kadının kaldığı odanın tavanına kendini asar.
Anayurt Oteli – Kitap Açıklaması
Bir oteli yönetmekle bir kurumu, geniş bir işletmeyi, bir ülkeyi yönetmek aynı şeydi aslında. İnsan kendini, olanaklarını tanımaya, gerçek sorumluluğun ne olduğunu anlamaya başlayınca bocalıyordu, dayanamıyordu. Ülkeleri yönetenler iyi ki bilmiyorlardı bunu; yoksa bir otel yöneticisinin yapabileceğinden çok daha büyük hasarlar yaparlardı yeryüzünde. Defteri kapadı. Ne gereği vardı artık bunları yazmanın ya da birkaç satır yazıp bırakmanın?
Çağdaş edebiyatımızın en ünlü kişilerinden Zebercet, yaşamını günlük yaşamın gerektirdiği en basit işlevlere odaklamış biri. Görünüşüyle son derece gerçek, basit ve sıradan. Ama içimizde bıraktığı etki öyle mi? Yusuf Atılgan’ın unutulmaz romanı Anayurt Oteli, bir memleket portresi, bir mizaç izahı. Yayımlandığı ilk günden bu yana başucumuzda. Okura düşen de onu daha yakından tanımak.
(Tanıtım Bülteninden)