Sarı Yazma – Rıfat Ilgaz
Tür: | Yaşam Öyküsü |
Yazar: | Rıfat Ilgaz |
Yayınlanma Tarihi: | 1976 |
Yayınevi: | Çınar Yayınları |
Karakterler
Yazar ve Karadeniz kadınları
Konusu
Rıfat Ilgaz’ın çocukluk yıllarını geçirdiği Cide’den başlayarak 1950’li yıllara kadar yazma serüvenini, hapis yıllarını ve siyasi olayları ele aldığı kendi hayatından kesitleri konu ediniyor.
Sarı Yazma Özeti
Roman, Cide’de doğup yaşamının ilk on iki yılını orada geçiren şairin yıllar sonra o şirin sahil kentine dönmesiyle başlar.
Bu dönüşün neden kaynaklandığı anlatılır. Bu korku, yıldırma, bitkinlik veya kaçış değildir. Bu, şairin hayatının yeniden başlangıcıdır. O topraklarda yeniden doğmak, büyümek ve yaşlanmak, ömrünün geri kalanını burada geçirmektir. Aynı zamanda amacı, geçmişine şimdiki gözleriyle bir kez daha bakmaktır.
Sosyalist bir edebiyat ustasının kendi kuşağının renkleriyle yaptığı Türkiye resimlerinden oluşan bir belgesel de diyebiliriz. Bu, keskin sosyal çelişkilerden kaynaklanan acımasız bir iklim tarafından harap edilmiş bir neslin hikâyesidir. Bir şairin geçmişiyle açık ve samimi bir hesaplaşması ve bu arada ortaya çıkan uzun, maceralı bir hayattan kesitler.
Sarı Yazma – Kitap Açıklaması
“Buraya niçin mi geldim? İnsandan, toplumdan yıldığım, korktuğum, kaçtığım için değil. Tükendiğime inandığım için hiç değil. Belki de yeniden başlamak, yeniden doğup yaşamak, büyüyüp yaşlanmak için… Gerilere doğru daha bilinçli bakıp tadını çıkarabilmek için…”
Sarı Yazma, otobiyografik bir roman ama anlatılan aslında bir kuşağın öyküsü. Keskin toplumsal çelişkilerden kaynaklanan hoyrat bir iklimin yıprattığı, kırıp döktüğü bir kuşak bu.
Rıfat Ilgaz’ın, mücadelelerle geçen uzun yılların sonunda, yorgun ama inançlı bir yürekle ve her şeye yeniden başlamak kararlılığıyla doğduğu kente, Cide’ye dönüşüyle başlar Sarı Yazma. Yazar, yaşamının bu dönemecinde tüm geçmişiyle içten bir hesaplaşma yaşarken duru bir anlatımla dirençli ve umutlu bir son sunar.
Rıfat Ilgaz’ın kendi yaşamı ekseninde, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan 1950’li yıllara kadarki politik yapısını ve edebiyat dünyasını anlattığı Sarı Yazma, aynı zamanda savaş karanlığındaki 1940 Kuşağı toplumcu gerçekçi aydınlarının mücadele dolu öyküsüdür.
(Tanıtım Bülteninden)