Ana SayfaRomanHayat Hanım

Hayat Hanım

Hayat Hanım – Ahmet Altan

Tür:Roman
Yazar:Ahmet Altan
Yayınlanma Tarihi:2021
Yayınevi:Everest Yayınları
Karakterler

Fazıl: Edebiyat öğrencisidir. Yaşadığı zorluklar onun hayatın gerçekleriyle tanışmasına sebep olur. Hayat Hanım onun bu yolda en büyük şansı olacaktır.

Hayat Hanım: Ellili yaşlarda olmasına rağmen alımlı, ismi gibi hayat dolu bir kadındır. En büyük zevki belgesel seyretmektir. Fazıl’la aralarındaki ilişkinin her ne kadar adını koyamasalar da sevginin katıksız halidir.

Sıla: Edebiyat öğrencisidir. Fazıl’la farklı fakültelerde okumalarına rağmen yaşadıkları ortak güçlükler ve edebiyat onları bir araya getirir. İki sevgili, Sıla’nın yurt dışına gitmesiyle ayrılırlar.

Konusu

Ahmet Altan’ın, “Hayat Hanım” isimli romanı bir edebiyat öğrencisi olan Fazıl’ın babasının ölümünden sonraki yaşam hikâyesini anlatıyor. Fazıl bunu “bir gecede hayatım değişti” sözüyle anlatırken, değişen duygu ve şartları yaşayanın sadece kendi olmadığını öğreniyor. Fazıl’ın değişen şartları, onun bugüne kadar hayatının kenarından geçen insanlarla şekillenecek ve onların yaşadıkları zorluklara kendisi de şahit olacaktır. Belirsizliklerin sarmalında kalan, toplum önyargıların özgürlükleri kısıtlayışını, ifade özgürlüğünün baskı altına alınışını birinci elden deneyimleyecektir. Yaşadığı ekonomik sıkıntılardan önce bu hayatların varlığından haberi yoktur.

Romana ismini veren Hayat Hanım ile de bu sayede tanışır. İsmiyle müsemma olan bu kadın hayatın tüm gerçeklerinin farkında olan fakat buna rağmen yaşamına anlam katabilmeyi öğrenmiş bilge bir kadındır. Fazıl, İris Murdock’un “aşk nedir” sorusuna “hiç tükenmeyecek birini bulmaktır” cümlesinin karşılığını Hayat Hanım’da bulacaktır. Sevdiği kadınla bütün evrene bakışı değişen genç adam artık yaşadığı olumsuzluklara rağmen güçlü kalabilmeyi öğreniyordur.

Hayat Hanım Özeti

Edebiyat öğrencisi Fazıl, yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle yaşadığı yeri değiştirip bir hana yerleşir. Hanın diğer sakinleri işçiler, muhalifler, transseksüellerdir. Birlikte yaşadıkça onların yaşamlarına tanık olur. O güne kadar uzaktan baktığı, görmezden geldiği hayatları birinci elden deneyimleyecektir.

Fazıl, yarı zamanlı bir bulduğu işte figüranlık yapmaya başlar. Orada asıl ismi Nurhayat olan Hayat Hanımla tanışır. Hayat Hanım orta yaşın biraz üstünde, alımlı bir kadındır. Fazıl, Hayat Hanımla zaman geçirdikçe, onun yaşamı olumsuzluklarıyla kabul eden, fakat bunların içinde mutlu olmayı becerebilen, çoğu zaman umursamaz, her olumsuzluğun içinde kendini mutlu edecek anı değerlendirebilen bir kadın olduğunu fark eder. Kişilikleri, eğilimleri, eğitimleri, beğenileri tümüyle farklı olmasına rağmen aralarında bir ilişki başlar.

Fazıl’ın, fakültede karşılaştığı siyasal çalkantılara, han sakinleri de maruz kalır. Bunun için muhalif olmak yeterlidir. Arkadaşları, hocaları gözaltına alınırken, komşuları da bu nedenlerle teker teker fişleniyorlardır. Kendisi gibi edebiyat öğrencisi olan Sıla ile bu günlerde tanışırlar. Sıla varlıklı bir ailenin kızıyken, onun da bir gecede hayatı değişmiş ve tüm mal varlıklarına el konulmuştur. İki arkadaş benzer zorluklarla karşılaşmışlar fakat ikisinin de edebiyata olan tutkuları onları bir araya getirmiştir. Sıla, bu siyasal çekişmelerden kurtulmak için yurt dışına gitmeye karar verir. Bu hayallerine Fazıl’ı da dâhil eder.

İki kadının arasında kalan genç adam aynı zamanda gitmekle kalmak arasındaki ikilemi de yaşar. Hayat Hanım ona bugüne kadar tatmadığı duyguları, umutları tattırırken, Sıla onun hayalindeki kadındır.

Hayat Hanım, Fazıl’ın Sıla ile olan birlikteliğini öğrendikten sonra sevdiği adamın yaşamından sessizce çıkar. Fazıl, Sılayla birlikte gitmekten vaz geçip, kalıp sorunu olduğu yerde çözmeye karar verir. Kahramanımız hayatına anlam veren, hiçbir kuralı tanımayan, onun taşıdığı tanrıçalığın sınırında yarattığı mucizeyi ancak hayat dolu kadın gittikten sonra anlayacaktır.

Hayat Hanım – Kitap Açıklaması

“İstediği her şeyi büyük bir tutkuyla istiyordu: Bir lambayı, oynak bir şarkıyla dans etmeyi, beni, bir şeftaliyi, sevişmeyi, lezzetli bir yemeği… Ama tutkuyla istediği her şeyden o tutku kadar güçlü bir aldırmazlıkla vazgeçebileceğini de hissediyordum. Her şeyi isteme hakkına, her şeyden vazgeçme gücüne sahipmiş gibi davranıyordu. Sanırım isteklerindeki doğal sınırsızlık, vazgeçebileceğine olan büyük inancından kaynaklanıyordu. Vazgeçebileceğine olan inancını kaybettiğinde istemekten de vazgeçecekti.”

Ahmet Altan’ın “O benim sevdiğim kadın” dediği Hayat Hanım hapishanede doğdu ve şimdiden edebiyat tarihinin unutulmaz karakterleri arasına girmeye aday.

Avrupalı eleştirmenlerin büyük övgüsünü toplayan, 2021 Femina Yabancı Roman Ödülü ile 2021 Transfuge En İyi Avrupa Romanı Ödülü’nü kazanan Hayat Hanım, sizi bu olağanüstü kadınla tanıştırmakla kalmayacak, her şeyin çürüdüğü bir toplumda hayata tutunmaya çalışan insanların mücadelesine de ortak edecek.

Herkesin lunaparklardaki atış poligonlarında duran kukla hedefler gibi bir vuruşla devrilip kaybolma ihtimaliyle yaşadığı günlerde, aşkın dönüştürücü gücüne yeniden inanacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Nurhayat Akbulut
Nurhayat Akbulut
İyi kitap okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,034TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular