Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu – Italo Calvino
Tür: | Roman |
Yazar: | Italo Calvino |
Yayınlanma Tarihi: | 1979 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Karakterler
Her bölümün ilk bölümündeki ana karakter siz yani okuyucudur. Anlatım, bir kitap okumaya başladığınızda başlar, ancak daha sonra tüm sayfalar bozuktur. Daha sonra kitabın yeni bir kopyasını almak için bir kitapçıya gidersiniz. Kitapçıda, kitapta önemli bir karakter haline gelen Ludmilla adında bir kızla tanışırsınız. Ludmilla’nın güzel olduğunu düşünürsünüz ve ikiniz de kitap sevgisini paylaşmaya başlarsınız. Anlatının geri kalanı boyunca, siz ve Ludmilla, okumaya başladığınız kitabın geri kalanını ararken bir ilişki geliştiriyorsunuz.
Lotaria: Ludmilla’nın kız kardeşi.
Ermes Marana: Bir çeviri dolandırıcısı.
Silas Flannery: Bir yazar.
Konusu
Çerçeve hikaye biçimindeki postmodernist anlatıdır. Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı bir kitabı okumaya çalışan okuyucu hakkındadır. Her bölüm iki bölüme ayrılmıştır. Her bölümün ilk bölümü ikinci tekil şahıstır ve okuyucunun okuduğu kitabın bir sonraki bölümünü okumaya çalışması için geçirdiği süreci tanımlar. İkinci yarı, okuyucunun (“siz”) bulduğu yeni bir kitabın ilk bölümüdür. İkinci yarı her zaman öncekilerden farklı bir şeyle ilgilidir.
Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu Özeti
Kitap, okuma sanatı ve doğası üzerine bir bölümle başlar ve daha sonra yirmi iki parçaya bölünür. Tek numaralı pasajlar ve son pasaj ikinci tekil şahıs ağzından anlatılır. Yani romanın okuyucusunun başına geldiği iddia edilen olaylarla ilgilidirler. (Bazıları, “siz” olarak anlatılan kişinin, gerçekte okuyan “siz” ile aynı olup olmadığı hakkında daha fazla tartışma içerir.) Bu bölümler, okuyucunun Italo Calvino’nun bir kış gecesi bir gezgin If adlı romanını okuma maceralarıyla ilgilidir. Sonunda okuyucu, Ludmilla adında bir kadınla tanışır.
Bu hikâyenin ikinci şahıs anlatı bölümleri arasında dönüşümlü olarak, her biri on farklı romanda birinci bölüm olan ve çok çeşitli stil, tür ve konudan oluşan geri kalan (çift) pasajlar vardır. Hepsi, serpiştirilmiş pasajlarda açıklanan çeşitli nedenlerle, çoğu olay örgüsünün doruk noktasına ulaştığı bir anda kopmuştur.
İkinci şahıs anlatımlı pasajlar, iki kahramanı uluslararası bir kitap sahtekârlığı komplosu, yaramaz bir çevirmen, münzevi bir romancı, çökmekte olan bir yayınevi ve birkaç baskıcı hükümetin yoluna sokan oldukça uyumlu bir romana dönüşüyor.
Farklı kitapların ilk bölümleri olan bölümlerin tümü, anlatı bölümlerini ilerletir. İlk bölümlerin her birinde tanıtılan temalar, sonraki anlatı bölümlerinde de var olacaktır. Örneğin, bir dedektif romanının ilk bölümünü okuduktan sonra, anlatı hikâyesi birkaç ortak dedektif tarzı temayı benimser. Anlatı ve yeni hikâyeler arasında benzer ifadeler ve açıklamalar da vardır.
Parçalı kurguların başlıkları sırayla okunduğunda – anlatının sonuna yakın bir karakter tarafından olduğu gibi – bir cümle oluştururlar: “Bir kış gecesinde, Malbork kasabasının dışında, dik bir yokuştan eğilmiş bir gezgin. Rüzgârdan, baş dönmesinden korkmadan, birleşen çizgiler ağında, kesişen bir çizgiler ağında, boş bir mezarın etrafındaki ayın aydınlattığı yapraklardan oluşan halıda aşağı bakar orada sonunu bekleyen hangi hikâye var? Hikâyeyi duymak için sabırsızlanarak sorar.
Bir yazarın nesnelliği teması, Calvino’nun mutlak nesnelliğin mümkün olup olmadığını, hatta kabul edilebilir olup olmadığını araştıran romanı Bay Palomar’da da görülür. Diğer temalar arasında anlamın öznelliği, kurgu ve yaşam arasındaki ilişki, ideal bir okuyucu ve yazar yapan unsurlar ve yazarın özgünlüğü yer alır.
Kimmerya
Kimmerya romanda kurgusal bir ülkedir. Ülke, I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında bağımsız bir devlet olarak var olarak tanımlanıyor. Başkenti Örkko olup, başlıca kaynakları turba ve yan ürünleri, bitümlü bileşiklerdir. Cimmeria, İsveç ile Finlandiya arasında bir su kütlesi olan Bothnia Körfezi’nde bir yerde bulunuyor
Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu – Kitap Açıklaması
“Italo Calvino’nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin” cümlesiyle başlayan, Calvino’nun yazarlık dehasını konuşturduğu, Calvino’nun Calvino’yu okuduğu, okurluk ve yazarlık üzerine bir başyapıt olan Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, ilk kez özgün dilinden yapılan çevirisiyle Türkçede…