Ana SayfaPsikolojiDuyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka

Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka

Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka – Nevzat Tarhan

Tür:Psikoloji
Yazar:Nevzat Tarhan
Yayınlanma Tarihi:2006
Yayınevi:Timaş Yayınları
Konusu

Yazar, yazmış olduğu bu eserinde duyguların kökenlerini anlatarak ve duyguların kökenini tanımlayarak hem biretin kendini yakından tanımasına hem de duygularını yönetebilmesini sağlamaktadır.

Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka Özeti

Değerli yazar Nevzat Tarhan, yazmış olduğu bu eserini dört ayrı bölüme ayırarak ele almıştır.

İlk bölümünde duyguların fizyolojik boyutunu detaylı bir biçimde ele alır. Uzun vadeli planlar yapabilen sol beynimiz, son derece stratejik ve rasyonel düşünür. Benmerkezci tarafımızı ifade eden sol beynin erkekler tarafından sık kullanıldığı bilinir. Daha duygusal olması ile bilinen sağ beyin, geleceğe odaklı olması işe dikkat çeker.

Vücudumuzda bulunan ön beyin kısmı ise; duygu ile akılı bir araya getirir ve sol ve sağ beynimizi yönetebilmeyi başarır. İşlem süreci olarak bilinen ön beyin, bekleyerek daha iyi zamanlar elde edebilmeyi sağlar ve doğru zamanda girişimde bulunur. Ön beyin, kişiliği organize etmesi ile de bilinir. Sağ beyin emir verirken, sol beyin yalnızca görüş bildirir ve ön beyinde ortaya çıkan bu iki fikri satmaya yarar.

Duyguların Psikolojisi eserinin ikinci bölümünde ise yazar Nevzat Tarhan, duygu ve olumlu duyguların kombinasyonları ile ilgili detaylara değinmiştir

Duyguların Dili’nde insanoğlunun sahip olduğu olumlu ve olumsuz duyguları (sevgi, güven, ümit, iyimserlik, merhamet, şefkat, mutluluk, estetik duygusu, sorumluluk, vefa, adalet, sabır, sonsuzluk duygusu, bencillik, gurur, kibir, üstünlük, utanma, şüphe, kıskançlık, öfke, kin, üzüntü, nefret) tek tek çözümlüyor. Olumlu duyguları daha etkin kullanma yollarını gösterirken, olumsuz duygularla mücadele yöntemlerini ve bunların bireysel ve toplumsal faydaya nasıl tahvil edilebileceğini açıklıyor.

Üçüncü bölümde ise olumsuz duygulara ve bunların insan yaşamındaki etkilerine değinilmiştir. Bu bölümde değinilen ilk duygu ise bencilliktir. Bencillik duygusu narsisim boyutuna gelir ise, kişi ciddi problemler yaratmaya başlar. Altı boş bir duygu olan kibirlilik, ortaya çıktığında önemsizmiş gibi dursa da bu insanlar ile yakından vakit geçirdiğiniz an bencilliklerinden son derece bunalabilirsiniz. Empati duygusundan eksik bir şekilde yetişen bu bireyler ile anlaşabilmek son derece zordur.  Bireyin olgunluğuna olumlu katkıda bulunan, olumsuz yapıcı olan duygu ise utanç ile isimlendirilebilir. Öfke, şüphe, korku, nefret gibi duygularda kitabımızda yer alıyor.

Son bölümde ise Nevzat Tarhan, doğru zamanda doğru duyguları ön plana çıkarma ve duyguları eğitme ve yönetme yeteneği olarak özetleyebileceğimiz duygusal zekâyı bilimsel verileri ve tarihsel birikimi göz önüne alarak yeniden gündemimize sokuyor. Tarihsel olarak doğu kökenli kavramlar olan kendi çıkarına ters düşse bile adaletten vazgeçmemek, gerektiğinde gücü terk edebilmek, erdem sahibi olmayı önemsemek gibi değerler kitapta yeniden kazanılan gelenekler olarak anlatılıyor.

Özetle olumlu ve olumsuz duygularımızı birlikte nasıl yönetebiliriz, duygu kaynağımızı nasıl kullanmamız gerektiği ile ilgili duygusal körlük, duygusal sağırlık, duygusal farkındalık, duygusal okuryazarlık gibi yöntemler anlatılmıştır. Kitabın dilin oldukça sade ve akıcı olduğu için rahatlıkla okuyabilirsiniz. Kitabın sonunda yer alan test ile kendinizi değerlendirip hangi zekânın sizde daha baskın olduğunu görebilirsiniz. Yararlanacağınızı düşündüğüm bu değerli yazarımızın eseri sizlere tavsiyemdir.

Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka – Kitap Açıklaması

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Duyguların Dili’nde insanoğlunun sahip olduğu olumlu ve olumsuz tüm duyguları (sevgi, merhamet, güven, adalet, sabır, vefa, ümit, iyimserlik, merhamet, bencillik, gurur, kibir, şüphe, öfke, kin, üstünlük, üzüntü, nefret, kıskançlık) tek tek çözümlüyor. Olumlu duyguları daha etkin kullanma yollarını gösterirken, olumsuz duygularla mücadele yöntemlerini ve bunların bireysel ve toplumsal faydaya nasıl tahvil edilebileceğini açıklıyor.

Sol beyni eril, sağ beyni dişil olarak niteleyen Tarhan, kitabında bu iki beynin alanını doğru yerde kullanmak yönünde tavsiyeler veriyor. Bu noktada ön beyin alanıyla ilgili yeni bilgiler devreye giriyor. Akılla duyguyu birleştiren ön beyin, bilgileri işleme sürecini gerçekleştiriyor. Bunu için, iki beyin lobu arasında koordinasyon saylayabilen kişiler, akıl ve duygu dengesini doğru kuruyorlar.

Tarhan bir anlamda duygusal zekâyı doğrunun ve batının değerleriyle yeniden yorumluyor. Zaten yazara göre, kitabın amacı da; insana duyguların kökenini anlatıp, kendi kendisini yönlendirmesini sağlamak.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,028TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular