Patasana

Patasana – Ahmet Ümit

Tür:Polisiye
Yazar:Ahmet Ümit
Yayınlanma Tarihi:2000
Yayınevi:Everest Yayınları
Karakterler

Esra: Arkeologların hikâyesinin anlatıldığı bölümün kahramanıdır. Kazıdan sorumlu olan Esra isimli arkeolog, olayları anlatan, yorumlayan ve zaman zaman okuyucuya rehberlik eden karakterdir

Patasana: Tabletlerin yer aldığı bölümlerin başkahramanıdır.

Eserin diğer karakterleri: Bernd, Timothy, Teoman, Murat, Kemal, Elif, Yüzbaşı Eşref, Kara kabir, Cimşit

Konusu

Bu el yazması tarafından gizlice yazılan ve gayri resmi tarihin ilk belgeleri olacak tabletleri bulan arkeologların kazıları sırasında etrafında meydana gelen esrarengiz cinayetler olay örgüsü konu edinmiştir.

Patasana Özeti

Kitap bir cinayet haberiyle başlıyor. Bu arada kazılar devam etmekte ve bazı tabletler ortaya çıkarılmıştır. Cinayet haberi; çeşitli şüphelere neden olmuş, olayı farklı şekillerde yorumlamış ve arkeologlar arasında tedirginliğe neden olmuştur. Ahmet Ümit’in tüm kitaplarında olduğu gibi okuyucu yine yanlış köşeye konur ve katil beklenmedik bir kişidir.

Patasana adlı Hitit saray başkâtibi, çocukluğundan beri yaşadığı başlıca olayları, aşk ve kinini tarihi olaylarla birlikte samimiyetle ve yalan söylemeden tabletlerde anlatır. Tabletleri gizlice yazmasının nedeni, saray kâtiplerinin kralın bilgisi olmadan yazamayacakları ve devleti küçük düşürebilecek olmasıdır.

Esra, arkeologların hikâyesinin anlatıldığı bölümün kahramanıdır. Kazıdan sorumlu olan Esra isimli arkeolog, olayları anlatan, yorumlayan ve zaman zaman okuyucuya rehberlik eden karakterdir. Patasana, tabletlerin yer aldığı bölümlerin başkahramanıdır. Adeta bir günlük tutar gibi yazdığı tabletlerde, onu bulan arkeologlar için çok değerli olayları anlatmış ve yalan söylemeden çok önemli bilgiler vermiştir. Onu tabletleri yazmaya iten suçluluk duygusudur. Kendisini kötü sıfatlarla değerlendirdiği tabletleri yazmasının amacı, kötülüklere, ölümlere ve insanlar arasındaki savaşlara son vermek ve onun barış içinde yaşamasını dilemektir…

Kısa Bilgiler
  • Patasana, Ahmet Ümit’in 2000 yılında yayımlanan polisiye romanıdır.
  • Kitap, “Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım” ile başlamaktadır.
  • Kitabın adı olan Patasana, kitapta adı geçen bir Hitit saray kâtibinin adıdır.

Patasana – Kitap Açıklaması

Gaziantep yakınlardaki Antik Hitit kentinde bir kazı. Üç bin yıl önce yazılmış tabletler. Tabletlerin bulunmasıyla başlayan cinayetler. Yazman Patasana’nın itirafları. Parlak güneydoğu güneşinin altında karanlık sırlar… Hititlerin tükenişi, Asurlular… Osmanlının son dönemleri, Ermeniler… Günümüz Türkiye’si, Kürtler… Akan kardeşkanı… Bu toprakların değişmeyen yazgısı: Şiddet ve aşk… Bu topraklardaki kanlı tarihe bir ağıt… Bu toprakların zengin kültürüne bir güzelleme…

“Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım. Tanrıların korkak haline getirdiği bir alçak. Alçakların en acınacak olanı, en tiksinti vereni. Yüreğini dalkavukluk, aklını düşmanlıkla besleyen sinsi bir saray yazmanı. Bedenine sinmiş soylu nefretini, görkemli giysilerin yüzündeki derin acıyı, tunçtan daha katı bir mutluluk maskesinin ardına gizleyerek Hatti kralının emrine koşan ikiyüzlü bir tören adamı. Sevdiği kadın, aşkı uğruna ölürken, kralına bağlılığın vakarıyla ellerini göğsünde kavuşturarak sessiz kalmayı seçen, yeryüzünün en onursuz erkeği. Erkeklerin yüz karası. Aşkı için ölmenin yüceliği yerine, sarayın taş duvarlarında büyüyen kendi değersiz varlığının görkemli gölgesine sığınmaktan çekinmeyen, sefihlerin en rezili. Ben ölüler içinde yüzen, ben, tanrılar tarafından alnına, ‘Sonsuza kadar acılar içinde kıvranacaktır,’ yazılan Saray Başyazmanı Patasana.”

Gönderen: Meliha

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Misafir Yazıları
Misafir Yazıları
Bir kitabın ne kadar okuyucusu varsa o kadar değişik çeşidi var demektir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,968TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular