Ana SayfaHikayelerTarla Kuşunun Sesi

Tarla Kuşunun Sesi

Tarla Kuşunun Sesi – Mustafa Kutlu

Tür:Hikayeler
Yazar:Mustafa Kutlu
Yayınlanma Tarihi:2017
Yayınevi:Dergah Yayınları
Karakterler

Molla Murat: Molla Murat, dağlarda büyümüş, okuma yazma bilmeyen, göçebe bir çocuktur. Zeki ve çeviktir. Ordudaki tabur imamı Murat’ın içindeki cevheri keşfeder ve onu eğitir.

Saliha: Molla Murat’ın severek evlendiği ancak çocuğu olmayan Bey kızıdır.

Gülhanım: Molla Murat’ın çocuk için evlendiği kadındır.

Karaduman: Haraç kesmeye çalışan eşkıyadır. Molla Murat ve adamları tarafından öldürülür.

Mustafa: Molla Murat’ın oğludur. Kendisinden sonra düşündüğü kişidir. Ancak Çanakkale’de şehit düşer.

Bekir ve Bilal: Molla Murat’ın diğer çocukları. Onlarda abileri Mustafa Gibi Çanakkale’de şehit düşerler.

Binnaz: Mustafa’nın eşidir.

Hamit: Mustafa ve Binnaz’ın oğludur. Yetim kalan Hamit’e dedesi Molla Murat bakar.

Cemile: Hamit’in eşidir.

Yusuf, Ziya, Ayşe ve Sefa: Hamit ve Cemile’nin çocuklarıdır.

Konusu

Göçebe bir ailenin ve hatta bu toprakların bozkırlarında hayat bulan tüm tarla kuşlarının bazen naif, bazen tiz bir haykırışa ve açık bir itiraza dönüşen hikâyesini konu ediniyor.

II. Abdülhamid döneminden Cumhuriyet yıllarına kadar olan siyasi sürecin değerlendirildiği kısa bir Türkiye tarihidir.

Tarla Kuşunun Sesi Özeti

Molla Murat, dağlarda büyümüş, okuma yazma bilmeyen bir gençtir. Molla Murat Bursa’ya gider. Etrafında binlerce takipçi toplanır. Kısa sürede ünü İstanbul’a kadar ulaşır. Abdülhamit bile onu bilir. Abdülhamit kuruntulu bir padişah olduğu için onu araştırır ve bir şey çıkmaz. Molla Murat daha sonra padişahın kendisini soruşturduğunu inkâr eder. Molla Murat, Saliha’ya âşık olur. Saliha da ona âşıktır. Evlenirler ama çocukları olmaz. Bey’in kızı göçebe hayatına alışmakta zorlanır. Molla Murat, çocukları olmadığı için göçebe kızı Gülhanım ile evlenir ve yeni gelin Gülhanım’ı bütün aile sever. Göçebe bir lider olan Murat, büyümek ve bir beylik kurmak istemektedir. Bunun için de kaynağın bulunduğu bir bölgeyi devletten satın alır. Bu bölgede Çamaltı adında bir değirmen kurar. Değirmen kurulduğunda işletmesi açılır ve yanındaki çalışan sayısı giderek artar. Daha sonra himayesine aldığı Babo’yu işlerin başına koyar.

Büyüyen Molla Murat’tan Karaduman adında bir haydut göndererek haraç ister. Cesur Molla Murat, adamlarıyla birlikte eşkıya Karaduman’ın işini bitirir. Vali Molla Murat’ı tebrik eder. Molla Murat, Çamaltı köyünde çiftçiliğe başlar ve işini iyi bilenleri tarımsal faaliyetlerin başına geçirir. Bu sırada Meşrutiyet ilan edilir. Devletin temellerinin sarsıldığı bu günlerde Molla Murat annesini kaybeder. Molla Murat’ın çocukları büyür. Molla Murat, oğlu Mustafa’yı kendisinden sonra işin başına geçirmek ister. Bu nedenle oğlunun göçebe bir eğitimle büyümesini ister. Mustafa, köyden akrabası olan Binnaz adında bir kızla evlenir. Binnaz daha sonra hamile kalır. Bu sırada Birinci Dünya Savaşı başlar. Çanakkale’de binlerce şehit veriliyor. Molla Murat’ın oğlu Mustafa da şehit olur. Mustafa’nın hamile eşi Binnaz’ın bir oğlu var. Dede Molla Murat, Abdülhamid’e olan aşkından dolayı torununa Hamit adını verir. Binnaz, kocasının ölümünün acısına daha fazla dayanamaz ve üç yıl sonra ölür. Oğlu Hamit’e babaannesi Gülhan’ım bakar.

Bu sırada yörük köyünde kıtlık başlar. Murat köyün sürülerini satar. Mütarekeden sonra yurdun dört bir yanında Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurulmuştur. Molla Murat bu cemiyete haber gönderir ve Tosunlar Köyü ile diğer obaların emrinde olduklarını söyler. Hikâyenin bu bölümünde göçebeler, işgalci Yunanlılara karşı direnişe geçer. Molla Murat’ın ilk aşkı Saliha hemşire olmuştur ve cepheden yaralı askerlere bakmaktadır. Yörükler, Yunan askerlerini köylerinden kovmayı başarır. Cumhuriyet ilan edilir ve yeni bir dönem başlar. Devrimler birbirini takip eder. Köye atanan devrimci öğretmen ile Molla Murat arasında gerilim yükselir. Araya giren jandarma komutanı gerilimi yatıştırır. Molla Murat köyde büyük bir konak yaptırır. Torunu Hamit artık büyümüştür ve askerliğini yapmıştır. Hamit’e Cemile adında bir kız bulurlar ve onu evlendirirler. Yusuf, Ziya, Ayşe ve Sefa adında dört çocuğu var.

Tarla Kuşunun Sesi – Kitap Açıklaması

Türk edebiyatının usta hikâyecilerinden Mustafa Kutlu’nun yeni kitabı Tarla Kuşunun Sesi, okurlarıyla buluşuyor…

Kutlu, “halk destanı” tarzında kurduğu hikâyede, bir ailenin kuşaklar boyu yaşadıklarını anlatıyor. Kalabalık bir ailenin hayatını merkeze alan Kutlu, diğer hikâyelerinde de olduğu gibi hikâyeyi günlük hayatın unsurlarıyla zenginleştiriyor. İnsana, aileye, topluma “gerçekçi” ve “merhametli” bir gözle bakan anlatıcı, hikâyeye tarihi bir arka plan da çiziyor.

“Böyledir. Her şeyin aynı şekilde sürüp gideceğini sanırız. Kâinata ve hayata akıl erdirmeye çalışmak boş. Akıl dediğin bir yere kadar. Nasıl gayba inanıyoruz, olup bitenler için şöyledir böyledir demenin bir mânası yok. Teslim olmalı.

(…)

İşte su üzerine bir yazı yazdık, geldik gidiyoruz. Şu gölgede bir miktar dinlendik. Hepsi bu.

İdare edin. Hoşça kalın.”

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

783BeğenenlerBeğen
4,918TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular