Sarnıç – Sait Faik Abasıyanık
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Sait Faik Abasıyanık |
Yayınlanma Tarihi: | 1939 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Konusu
Sarnıç adılı kitapta toplamda 16 adet farklı hikaye bulunmaktadır. Her hikaye birbirinden farklı konulara dikkat çekmektedir. Ancak genel olarak konular ele alındığında ortaya arkadaşlık, hilekarlık, çaresizlik, yalnızlık, ahlak dışı ilişkiler, kıtlık, savaş gibi konular çıkmaktadır. Hikayelerin geneli kısa diyaloglardan oluşmakta ve derinlerinde birçok farklı anlam barındırmaktadır. Son derce sade bir dil ile ele alınmış olan bu kitap oldukça kolay anlaşılabilir bir yapıya sahip.
Sarnıç Özeti
Kitabın birinci hikayesi olan Sarnıç, Liseden beri olan anıları ele almaktadır. Liseden sonra hiç ayrılmamış olan 4 arkadaş hala birliktedir. Hepsi evlenmiş, bir iş kurmuş ve aynı mahallede oturmaya devam etmektedir. Kendisi İstanbullu bir kısa sevdalanır ve kaçarak evlenirler. Ancak bir gün karısı babamları görmeye gidiyorum diyerek evden ayrılır ve bir daha geri dönmez. Karısının babası boşanmaları için ona baskı yapmaya başlamaktadır.
Kalorifer ve Bahar adlı hikayede çok eski zamanlarda, her şeyden geri kalmış bir mahalle konu edinilmektedir. Bu mahallede bulunan insanlara normal isimler verilmemektedir. Yeteneklerinle, konuşma tarzına ya da cüssesine göre isimler verilmektedir. Kimse kimsenin dini ya da mazhebini bilmediği için hiçbir ayrım söz konusu değildir. Bahar gelince bu mahallede yer alanlar şehre gidermiş. Kış geldiğinde ise yeninden mahalleye geri dönerlermiş. Bir gün şehri merak eden Capon, şehre gider. Burada kaloriferi, telefonu, sinemayı ve diğer birçok farklı şeyi görür. Ardından mahalleye geri döner. Mahalleliye anlattıklarından sonra adı kalorifer olur. Bir sonraki bahar geldiğinde şehre birlikte giderler. Ancak kışın diğerleri geri dönse de Capon dönmez.
Beyaz Altın adlı hikaye ise şu şekildedir; Zamanında köyün en zenginlerinden biri olan Eksicizade, katip ile son derece iyi anlaşmaktadır. Aynı zamanda savaş ve açık zamanlarında köylüyü doyurmaktadır. Ancak parasının içerisinde haram paralarda karıştırmaktadır. Onun son yaptığı için katibin epey bir canını sıkar. Seksen ton olması gereken buğday çok daha fazla çıkmıştır ve katip bunun haksız bir kazanç olduğunu anlamıştır. Önceden katip ile Eskicizade İstanbul’a giderek Eskicizadenin dişlerini yaptırmak istemektedir. Ancak katip beklemez ve İstanbul’a gelir. Bir zaman sonra Eskicizade dişerlini yaptırmak için İstanbul’a gelir ve katip ile karşılaşır. Katip’e başlangıçta sitem etse de daha sonra dişlerini beyaz altından yaptırır. Katip’e orada bir iş bularak köye döner. Ancak birkaç ay sonra Eskicizade ölü bulunur. Aradan zaman geçer ve mezarlığın boşaltılması gerekir. Eskicizadenin mezarı boş bulunur. Sonradan anlaşılır ki ölüsü bir genç tarafından kaçırılmıştır.
Bir Karpuz Sergisi adlı hikayede yazın kavurucu sıcaklarında cami avlusunda tanışmış iki yakın arkadaş yer almaktadır. Neredeyse tüm zamanlarını aynı yerde geçirmekte ve bir karpuz sergisi hayali kurmaktadırlar. Birde küçük çırakları olacaktır. Olan karpuz sergilerine giderler ve daha fazla hayal kurarlar.
Hancının Karısı adlı hikayede hiç kimsesi kalmayan adam sarı bir köpek edinir. Bu köpek ile birlikte Karakurt Gölü’ne gitmeye karar verir. Yolda giderken bir han bulur ve içeri girer. Adam hancı ile dost olur. Hancı ona gölün kıyısında bulunan köyde bir yer ayarlayabileceğini söyler. Gecenin geç saatlerine kadar sohbet ederler. Hancı karısından ve karsının doyumsuz olmasından son derece şikayetçidir. Tüm bunları adama anlatır. O gece adımı uyku tutmaz ve sanki bir şey bekliyor gibi tüm gece beklemektedir. Çok sonra anlaşılır ki beklediği aslında hancının karısıdır.
Kısa Bilgiler
- Bu kitapta, yazarın ilk kitabı Semaver’e almadığı hikâyeleri yer alır.
- Kitabın kapağında Sait Faik’in adı “Said Faik” olarak yazılmıştır.
- Tıpkı Semaver’de olduğu gibi Sarnıç da üç bölümde incelenebilir.
- Yazar, o şehirlerde yaşadığı dönemlerde gözlemlediği, toplumun gelenekleri ve göreneklerindeki aksayan yönleri anlatmıştır.
- İstanbul’da yaşadıklarını ve gördüklerini bir çocuk saflığı ile anlattığı hikâyeler ikinci bölümü oluşturur.
- Kitabın son bölümünde ise, Sait Faik’in yurt dışı tecrübeleriyle oluşturduğu iki hikâye vardır. Bunlar, Grenoble’da İtalyan Mahallesi ve Marsilya Limanı’dır.
Sarnıç – Kitap Açıklaması
“Önümüzde hayat… Her gün bir başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Hâlbuki zaman, ağır ağır bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu. Bu gölde artık biz akmıyor, dalgalanıyorduk.”
“Sarnıç” adlı öyküden.