Boynuyamuk – M. Banu Aksoy
Tür: | Çocuk |
Yazar: | M. Banu Aksoy |
Yayınlanma Tarihi: | 2019 |
Yayınevi: | Tudem Yayınları |
Konusu
Banu Aksoy’un kaleminden çıkan Boynuyamuk, farklılıkların zenginliğinin, önyargıların yıkılmasının ve karşılıklı ilişkilerde hoşgörünün çığır açıcı bir hikâyesi! … Boynuyamuk, en güzel uyumun farklılıkların birlikteliğinden geldiğini vurgularken, tekdüzeliğin tehlikelerine de konu ediniyor.
Boynuyamuk Özeti
Hikâyede bambaşka bir insan geliyor kasabaya. Kasabanın özelliklerinden, geleneklerinden çok farklı biridir. Çünkü kasaba da her şey dümdüzdür. Binalar, yollar, ağaçlar, tezgâhlar…
Her şey yolundayken bir gün bir ev belirir kasabada. İçinden de bir kadın çıkar Boynuyamuk.
Herkes şaşkın ve şoktadır. Her şeyin düz olduğu bu kasabada yamuk duvarlı, eğri çatılı, eğri kapılı, çarpık bacalı bu evi de kim yapmıştır?
Evin içinden bir kadın çıkar öyle ki kadının bindiği bisikletin sepeti bile yamuktur.
Şaşırtıcı değil mi?
Kasabada yaşayanlara göre kasabanın düzenini işte bu kadın bozacaktır. Fakat gülümsemeyle başlayan bu süreç, kısa zamanda bambaşka bir hal alacaktır.
Nasıl mı?
Zamanla herkes alışır bu kadına “ farklı “ya, hiç bir şey bir anda olmuyor
Resimleri ve metinleri çok uyumlu olan bu kitabımız toplum baskısına, önyargıya, hoşgörüye, iletişime ve daha birçok konuya da değiniyor elbette. Birlikte okuma yapacaksanız doğru bir seçim.
Boynuyamuk – Kitap Açıklaması
Farklıyım ve çok mutluyum!
Bir Dolap Kitap’ın kurucularından M. Banu Aksoy’un kaleme aldığı Boynuyamuk, farklılıkların zenginliği, önyargıları yıkma ve karşılıklı ilişkilerde hoşgörü temaları üzerine, ezber bozan bir öykü!
Şiirsel dili, evrensel temalara değinen ilginç konusu ve karakteristik çizimleriyle 7 yaş ve üzeri okurların dikkatini çekecek olan bu sevimli öykü, düzgün kentin düzgün insanları arasına karışmış bir Boynuyamuk’un yeni taşındığı kentte başından geçenleri konu ediniyor.
Boynuyamuk, en güzel uyumun farklılıkların birlikteliğiyle gerçekleştiğini vurgularken tek tipleşmenin tehlikelerine de göndermelerde bulunuyor.
Öykümüz, uzak bir ülkenin uzak bir kentinde geçer. Upuzun çizgilerden, düz yapılardan ve hatta dümdüz insanlardan oluşan bu kentte düzenin ve kuralların dışına asla çıkılmaz. Hayatın dümdüz akıp gittiği bu sıradan kente hiç beklenmedik bir zamanda, hiç olmadık fiziksel özelliklere ve yaşam biçimine sahip bir yabancı taşınır ve olanlar olur. Şehrin sakinleri, ormanın dibindeki yamuk duvarlı, eğri çatılı, bahçe yolu kayrak taşı kaplı şekilsiz bir evde oturan bu yamuk boyunlu kadının varlığına bir türlü alışamaz. Ya Boynuyamuk onların düzenine ayak uyduracaktır ya da…
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan hoşgörüsüzlüğe değinen Boynuyamuk, insanları bireysel farklılıkları yüzünden yargılamanın yersizliğine dikkat çekerek herkesi önyargılarından kurtulmaya çağırıyor.
Kıymet Ergöçen’in öykünün ruhunu kusursuz bir biçimde yansıtan resimleriyle okurlara zengin bir görsellik sunan bu cesur kitap, sıradan kentlerde sıradan hayatlar yaşayan düz (!) insanların hayatlarına farklılık ve renk katmayı hedefliyor.
(Tanıtım Bülteninden)