Toplum Sözleşmesi – Jean – Jacques Rousseau
Konusu
Yazar bu eserinde Fransız devrimcilerinin çağrısına uyarak, genel seçim hakkı olan bir cumhuriyet talep etmiş ve vatandaşların eşitlik, özgürlük ve kardeşlik haklarının yanında yer almıştır.
Toplum Sözleşmesi Özeti
Kitap, bir siyasi sistemin kurulması için en iyi yöntemin toplumsal sözleşme olduğunu açıklıyor. Yazarın kitabı neden yazdığını eklediği birinci bölümde, “Dedikleri gibi, ben bir kanun koyucu ya da hükümdar olsaydım ne yapacağını yazmaya zahmet etmezdi; Ya yapılması gerekeni yaparım ya da susarım.”
Ticaret toplumunun karşılaştığı sorunları “İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temelleri ve Kökenleri” (1754) adlı eserinde dile getirmiştir. Çünkü insanlar özgür doğarlar ama her yerde engellerle karşılaşırlar.
“Katılımcıların her birinin can ve malını tam olarak savunacak ve koruyacak bir katılım biçiminin varlığı, oluşturulan ortak güç, … Bu ortaklıkta her biri diğer tüm katılımcılarla birleşirken, yine de sadece kendi iradesine boyun eğiyor. Kendi iradesi ve ortaklığa katılmadan önceki kadar özgür kalır.” Toplumsal sözleşmenin çözümünü sunduğu sorun budur.
Hükümdar, hukukun çerçevesindeki yasama gücünden başka bir güce sahip değildir. Hukuk, bağımsız ve genel kanaati yansıtır.
İnsanlar tarafından onaylanmamış her yasa hükümsüzdür ve geçersizdir, aslında bu yasa (hukuk) dahi değildir.
Yasama gücü halka aittir ve yalnızca ona ait olabilir.
Sosyal Sözleşme ilerici bir çalışmadır. Avrupa’da ve özellikle Fransa’da yapılacak siyasi reformlar veya devrimler için bir teşvikti. Monarşik düzene muhalif olan Toplumsal Sözleşme, hukuk düzenini egemen kılmayı amaçlar. Sosyal Sözleşme fikrinin temelinde basitçe şudur: Genel kanaatin rehberliğinde belirlenen otorite ve bireylerin konumları, bütünün bölünmez parçaları ve bireylerin grupla birleşmesi temelinde birleştirilir.
Toplum Sözleşmesi – Kitap Açıklaması
Modern demokrasi anlayışının temelini oluşturan toplum sözleşmesi öğretisiyle ünlenen J.J. Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi adlı yapıtı Fransız Devrimi’nin de esin kaynağıdır.
Bütün hükümetlerin, yönetilenlerin onayına uygun biçimde kurulduğu bir düzeni savunan bu yapıta göre, “Toplumun temeli, kişilerin korunma karşılığı kendi istemlerinin tamamını, bütünün istemine teslim etmesiyle imzalanmış bir sözleşmedir.”
Yazar bu yapıtında Devrim’in çağrısına uyup, genel seçim hakkı olan bir cumhuriyet istemiş yurttaşların eşitlik, özgürlük, kardeşlik haklarından yana olmuştur.
(Tanıtım Bülteninden)