Dorian Gray’in Portresi – Oscar Wilde
Tür: | Felsefe |
Yazar: | Oscar Wilde |
Yayınlanma Tarihi: | 1890 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Karakterler
Dorian Gray: Lord Henry’nin Hedonizm hakkındaki düşüncelerinden büyülenen yakışıklı genç bir adamdır. Ahlaki ya da ahlaksız tüm zevklere açıktır.
Basil Hallward: Dorian’ın güzelliğine bağımlı hale gelen ressamdır. Dorian, Basil’in sanatsal potansiyelini görmesine yardımcı olur. Dorian’ın portresi Basil’in en iyi eseri olur.
Lord Henry Harry Wotton: Kitabın başında Basil’in arkadaşı olan soyludur. Ancak daha sonra Dorian’ın güzelliği ve saflığından etkilenir. Oldukça hızlı zekâlı biridir. Hedonizmi benimsemiştir. Dorian onu taklit etmeye çalışırken, yozlaşmaya başlar.
Konusu
Oscar Wilde’ın 1891’de yayınlanan Zevk ve güzellik tutkunu, kendisi yerine tuval üzerine yaptığı portresinin yaşlanmasını dileyen ve bu dileği gerçekleştiğinde yolunu şaşıran ve yozlaşan yakışıklı bir adamı konu edinmektedir.
Dorian Gray’in Portresi Özeti
Dorian Gray, yüksek sınıftan çok yakışıklı bir gençtir. Yeni bir sanat deneyi peşinde koşan ressam Basil Hallward, onun güzelliğinden çok etkilenir ve onun bir portresini yapar. Bu portre sayesinde neredeyse onunla bütünleşmiştir. Dorian, Basil’in evinin bahçesinde Basil’in arkadaşı Lord Henry Wotton ile tanışır. Zevk ve güzelliğe düşkün olan Lord Henry, Dorian’a hedonizme dayalı düşüncelerini anlatır. Dorian, Lord Henry’nin sözleriyle bir gün güzelliğini kaybedeceğini anlayınca ağlar ve Basil’in portresinin eskimesini ne kadar çok istediğini ifade eder. Dorian’ın dileği gerçekleşir. Ama portresi, işlediği her günahın izini taşıyacak şekilde işaretlenmiştir; Şimdi bu günahların her biri onun portresinde bir kusur ya da yaşlanma belirtisi olarak görünecektir.
Dorian’ın hayatının geri kalanı Lord Henry’nin etkisi altında geçirir. Onun tavsiyesi ve tesellisiyle Dorian birbiri ardına günah işlemeye başlar. Bir gün genç bir oyuncu bir kıza âşık olur ve evlenmeye karar verir. Bu evliliği onaylamayan arkadaşları Basil ve Lord Henry’yi nişanlısı Sibyl’i göstermek için tiyatroya götürür, ancak nişanlısının sahnede kötü bir performans göstermesiyle ona karşı duyguları değişir. Dorian onu terk ettikten sonra Sibyl intihar eder. Dorian bu intihardan kendini sorumlu hissetmez ve yeni günahlar işleyerek hayatına devam eder. Hiç yaşlanmaz ama resmine her baktığında yaşlandığını ve çirkinleştiğini görür ve melankoliye sürüklenir. Güzelliğinin bedelini kötüleşen ruh hali ile öder.
Dorian nihayet ressam Basil’e kimseye göstermediği resmini gösterir ve üzerindeki lanet için sanatçıyı suçlar ve onu öldürür. Günah işlemeye devam ettikçe daha da yalnızlaşır ve portresini izleyerek içindeki karanlığı keşfeder. Melankoliden kurtulmak için tabloyu yok etmeye karar verir. Portresini bıçakla kesmeye çalıştığı anda kendini öldürür. Hizmetçileri onu bulduğunda, hizmetçilerin tanımadığı yaşlı ve çirkin bir bedenle yerde yatmaktadır. Yanındaki resimde Dorian Gray’in genç bir portresidir.
Kısa Bilgiler
- Dorian Gray’in Portresi, Oscar Wilde’ın 1891 yılında yayımlanan felsefi ve tek romanıdır.
- İlk kez Temmuz 1890’da İngiltere ve Birleşik Amerika’da eşzamanlı olarak “Lippincott’s Monthly Magazine” adlı dergide tefrika edilmeye başlar.
- Ahlaksızlığı yücelttiği gerekçesiyle özellikle İngiliz basınında büyük tepkiyle karşılanır.
- Sanatın özünde ahlakdışı olduğunu ve herkesin Dorian Gray’de kendi günahını göreceğini savunan Wilde, ertesi yıl eseri genişletip sanat anlayışını açıklayan bir önsözle birlikte kitap olarak yayımlar.
- Roman, yayımlanışından sonra meydana gelen olaylar, skandallar ve davalar nedeniyle Victoria devri insanlarının edebiyata bakışlarının; içinde yaşadıkları dünyayı, özellikle cinsellik ve erkeklikle ilgili olarak, algılama ve anlama biçimlerinin değişmesine yol açmıştır.
Dorian Gray’in Portresi – Kitap Açıklaması
Dorian Gray son derece yakışıklı genç bir adamdır. Arkadaşı ressam Basil Hallward, genç adamın güzelliğinden öylesine etkilenir ki bir portresini yapar. Ressamın evinde hedonist Lord Henry’ yle tanışan Dorian, bu yeni dostunun gençlik ve haz üzerine düşüncelerinden çok etkilenir; hayattaki en önemli şeyin güzellik olduğuna inanan genç adam, portresini kıskanmaya başlayınca, kendisinin yerine onun yaşlanmasını diler.
Oscar Wilde’ın tek romanı Dorian Gray’in Portresi 1891’de yayımlandığında, Victoria döneminin ikiyüzlü ahlak anlayışının kurbanı olarak eleştirmenlerin ağır eleştirilerine uğradı. Wilde ise ısrarla, sanatın özünde ahlakdışının olduğunu vurguladı ve herkesin Dorian Gray’de kendi günahını göreceğini tekrarladı.
(Tanıtım Bülteninden)