Dava – Franz Kafka
Tür: | Roman |
Yazar: | Franz Kafka |
Yayınlanma Tarihi: | 1925 |
Yayınevi: | Can Yayınları |
Karakterler
Joseph K. : Otuz yaşında bekâr, bankada çalışan başarılı renksiz, Kötü alışkanlıkları olmayan bir adamdır.
Frau Grubac: Joseph’in ev sahibesidir. Joseph’e anasıymış gibi davranan kişidir.
Fraulein Brüstner: Joseph’in kiralık evinde oturan bir daktilograftır.
Huld: Joseph’in danıştığı bir avukattır. Mahkeme çevrelerinde etkisi olduğu iddia etse de de hiçbir şey başaramaz.
Leni: Huld’un dadısı ve ev işlerine bakan kadındır.
Titorelli: Joseph’e yardım etmek isteyen bir ressamdır.
Papaz: Katedralin papazıdır. Joseph’e, her fırsatta, durumun kötü olacağını anlatmaya çalışır.
Konusu
Dava, Bir sabah uyandığında kendisini sebebini anlamadığı bir suç nedeniyle dava edilmiş bulan Josef K. adlı kahramanın absürt durumunu konu edinir.
Dava Özeti
Bir sabah aniden tutuklanır; ancak normal hayatına devam edebileceğini öğrenen Josef K. neyle suçlandığı konusunda bilgilendirilmediği için şaka olduğunu düşünse de kısa sürede durumun ciddiyetini anlar. Ancak ne mahkemeye çıkarılıyor ne de savcılarla görüşebilir. Çalıştığı bankada, kaldığı pansiyonda, nereye giderse gitsin herkes açıklanamaz bir şekilde bu olayın farkındadır. Bir tür kader oyunu tarafından sürüklenir ve kendini de savunacak gücü yoktur.
Giderek takıntılı hale geldiği davasıyla kendisi arasında bir aracı olmadığını ve kaçınılmaz olarak bu davanın merkezinde olduğunu anlayınca cezasını beklemeye başlar. Aslında, gerçek bir vaka yok. Kafka’nın burada anlatmak istediği, Bay K.’nin yaşam ya da dünya tarafından çoktan tutuklanmış olduğudur; ama bunun nedeni onun asla farkında olmamasıdır.
Kısa bilgiler
- Gerçekdışı niteliğiyle Kafka’nın şaşırtıcı yapıtları arasında çok önemli bir yeri olan Dava; tamamlanmamış bölümleriyle birlikte yazarın ölümünden iki yıl sonra, yakın arkadaşı Max Brod’un katkılarıyla, 1925’te yayımlanmıştır.
- Roman 1962’de Orson Welles tarafından filme uyarlanmıştır.
Dava – Kitap Açıklaması
Franz Kafka’nın Dava adlı romanının bu çevirisi, yazarın Oxford Metinleri diye adlandırılan el yazıları üzerinde Amerikalı ve Alman uzmanların yaptıkları son çalışmalarla oluşturulan metinden yapıldı.
Dava, Korku Çağı diye adlandırılan 20. yüzyılda insanoğlunun artık neredeyse kurtulması olanaksız bir yazgıya dönüşen kuşatılmış yaşamının öyküsüdür.
Bu çağa korku egemendir, çünkü insan, hemcinsleriyle insanca bir dil aracılığıyla iletişim kurabilme, böyle bir dille insanca tepkiler uyandırabilme olanağından yoksun kalmıştır.
Albert Camus’un deyişiyle, bu olanağın bulunmadığı bir çağ artık ancak “Korku Çağı” diye adlandırılabilir.
Kafka’nın Dava ‘da betimlediği yargılama süreci, böyle bir çağın en güçlü simgelerinden biridir ve onun eseri, insan insanın korkusu olarak kaldığı sürece, güncelliğini hiç yitirmeyecektir.
Kitap günümüzdeki olayları anlatıyor, ancak sebepsiz yere suçlanan insanları ve sisteme de değiniyor. Kitap ağır biraz karmaşık gelebilir.