Ana SayfaRomanKonstantiniyye Oteli

Konstantiniyye Oteli

Konstantiniyye Oteli – Zülfü Livaneli

Tür:Roman
Yazar:Zülfü Livaneli
Yayınlanma Tarihi:2015
Yayınevi:Doğan Kitap
Karakterler

Zehra: Zehra, 30 yaşın üzerinde çalışkan, başarılı ve hırslı bir karakterdir. Genel olarak hayata karşı tutumu gerçekçi bir yaklaşıma dayanmaktadır. Konstantiniyye Oteli’ni yapan patronun yardımcısıdır.

Emre: Duyarlı kişiliğiyle hayatı sorgulayan, kendini ait olduğu topluma yakın hissetmeyen genç bir edebiyat aşığıdır.

Konusu

Kitap, 2014 yılı sonunda İstanbul’da Bizans nekropolünün harabeleri üzerine inşa edilmiş yedi yıldızlı bir otelin açılışında bir araya gelen ve hepsi bir fenomeni ya da bir dönemi temsil eden seçkin konukların ve otel çalışanlarının yolunu konu edinir. İstanbul’un gündemindeki olay ve Bizans’tan bu yana İstanbul’a gidişleri. İstanbul’un uzun tarihini şehitlerin hikâyeleri üzerinden ele alınmıştır.

Konstantiniyye Oteli Özeti

Kitap, Eski Bizans İmparatorluğu’nun kalıntıları üzerine inşa edilen Konstantiniyye Oteli’nin açılışıyla başlıyor. Büyük bir davetle açılan otelin masalarında birbirinden farklı kişiler ve ünlü simalar yer alıyor. En itibarlı insanlar ilk masadadır. Her masada farklı hayatlar ve fikirler var. Sayı arttıkça itibar kaybı, ego ve kıskançlık ortaya çıkar. Sayı küçüldükçe yukarıdan bakar ve kendini beğenmişlik artar.

Zülfü Livaneli bu romanda tüm bu tabloları gezerek insanları tek tek inceliyor ve hikâyelerini anlatıyor. Otelin patronunun ailesi, patronun karısının yaşadıkları, bir müteahhitin ne yaptığı, profesörlerin fikirleri ve hayatı, bir yazar adayının intikamı o kadar yüksek ki, onu bir yazar haline getirebilecek kadar çok hikâye okuduk. Katil. Yazar, masaların yanı sıra bu masalarda hizmet veren garsonların ve güvenlik görevlilerinin hikâyelerine de değiniyor.

Güncel konulardan da alıntılar yapan ve olaylara mükemmel göndermeler yapan Zülfü Livaneli, seyahat olayları, Güneydoğu’daki olaylar, İstanbul’daki rant kavgaları gibi konularla geçmiş zamanı karşılaştırıyor ve İstanbul’u anlatıyor. Romandaki öykülerden biri de İstanbul hayvanlarının vaat edildiği bölümdür. Burada İstanbul’da yaşayarak çektikleri acıların hayvanların ağzından anlatıldığı hayvanların hikâyesini okuyoruz.

Kısa Bilgiler
  • Kitap, 2020-2021 yılları arası FOX’da Kefaret adlı dizi ile uyarlanmış ve 35 bölüm yayınlanmıştır.
  • Kitapta İstanbul’un yüzyıllardır yer altında yatan ölüleri de bu davete çağırılmasalar da katılıyorlar.
  • Konstantiniyye Oteli kitabı içerisinde son yıllarda yaşanan güncel olayların hikayeleştirilmiş ve toplumsal eleştiri haline gelmiş şeklini okuyoruz.

Konstantiniyye Oteli – Kitap Açıklaması

Zülfü Livaneli, zengin bir insan panoramasıyla İstanbul’un derinliklerine inerken şehrin büyülü, ama bir o kadar da acımasız atmosferiyle buluşturduğu okuru sıra dışı yolculuğa çıkarıyor.

2014 yılı Aralık ayının son günleri… Yedi yıldızlı Konstantiniyye Oteli’nin açılış günü ve erken bir yılbaşı kutlaması… İstanbul’un seçkin, kalburüstü simaları, Sultanahmet’teki eski Bizans sarayının kalıntıları üzerine yapılan otelde bir araya geliyor. Aralarında kimler yok ki? Politikacılar, belediye başkanları, Amerikan büyükelçisi, Fener Rum patriği, ünlü gazeteciler, gazete patronları, televizyon “yıldızlar”ı, eski ve yeni zenginler, büyük işadamları…

İstanbul’un yüzlerce yıldır yeraltında yatan ölüleri de davete çağrılmadıkları halde arzı endam etmekte sakınca görmeyip bu cümbüşe dâhil oluyorlar. Ve elbette, bir otelin olmazsa olmaz çalışanları, garsonları, komileri, güvenlik görevlileri…

Velhasıl Konstantiniyye Oteli, aslında binlerce yıllık koskoca bir şehir olarak çıkıyor karşımıza. Değişen, dönüşen, ama barındırdığı şiddet nedense aynı kalan bir şehir…

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,146TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular