Ana SayfaRomanİhanet Noktası

İhanet Noktası

İhanet Noktası – Dan Brown

Tür:Roman
Yazar:Dan Brown
Yayınlanma Tarihi:2001
Yayınevi:Altın Kitaplar
Karakterler

Rachel Sexton, Michael Tolland, Corky Marlinson, Gabrielle Ashe, Senatör Sexton, William Pickering, Zach Herney.

Konusu

Dan Brown’ın ikinci teknoloji kitabı. Bu kitapta uzaydan geldiği iddia edilen bir meteorda bulunan fosiller, uzayda yaşam olabileceğini düşündürmektedir. Ancak kitaptaki karakterler durumun böyle olmadığını ortaya koyuyor ve bu sonuç ABD’deki başkanlık seçimini büyük ölçüde değiştiriyor. İhanetlere dayanan roman, yalnızca gerçeklerden yola çıkarak oluşturulmuş bir kurgu olarak değerlendirilir.

İhanet Noktası Özeti

Başkan adaylarından Senatör Sexton ve kızı Rachel Sexton bir restoranda buluşurlar. Rachel Sexton ve babasının iyi bir ilişkisi yok, hatta birbirlerinden pek hoşlanmazlar. Senatör karısını aldattı ve karısından ayrılır. Rachel, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na bağlı bir istihbarat teşkilatında başkan için çalışır. Senatör kızının bu görevi bırakmasını ister. Çünkü kızının rakibi adına çalışması seçim kampanyası için olumsuz bir durumdur. Babasından pek hoşlanmayan Rachel, teklifi geri çevirir. Arama sırasında Rachel’ın çağrı cihazına acil bir not gelir. Not, çalıştığı Ulusal Keşif Ofisi’nden (UKO) gelir. Rachel’ın ofisteki görevi, ofise gelen istihbarat bilgilerini değerlendirmek ve başkan için özetler oluşturmaktır. Babasına bir bahane uydurarak ofise doğru yol alır.

Rachel’ın çağrı cihazındaki acil durum notu Astsubay müdürü William Pickering tarafından gönderilir. Müdür, Rachel’a acilen başkan tarafından çağrıldığını söyler. Rachel’ı başkanla yapacağı görüşmeye götürmek için bir helikopter hazırdır. Beyaz Saray’ın Astsubay binasına çok yakın olmasına rağmen, yolculuk için bir helikopter seçildiğinde Rachel şaşırır. Ancak helikopter Beyaz Saray’a değil, eski bir NASA fırlatma üssü olan Wallops Adası’na gidiyordu. Rachel, başkanın babasının seçim kampanyası hakkında onunla görüşeceğini tahmin eder. Pickering zaten böyle olabileceğini söyler. Başkanın gerçekten böyle bir niyeti olsaydı, tereddüt etmeden reddederdi. Rachel, Başkanın toplantı için burayı seçmiş olmasına bir kez daha şaşırır. Başkan ve Rachel Sexton, başkanın Air Force One uçağında bir araya gelir.

Başkan, Rachel’a NASA’nın Yer Gözetleme Sistemi’ni (YGS) anlatır ve çok önemli bir keşif yaptığını söyler. YGS Projesi, NASA’nın dünyayı incelemek için geliştirdiği, ancak başarısız olan bir projedir. Ama şimdi YGS insanlık tarihi için çok önemli bir keşif yapar. Başkan daha fazla ayrıntıya girmez. Tüm açıklamaların NASA tarafından yapılacağını söyler.

Rachel bir jet uçağına bindirildi. Hala nereye gittiğini bilmiyordu. Kuzey Kutbu’na gideceklerini uçaktaki pilottan öğrenmiş. NASA yetkilileri Rachel’ı Milne Buzul Katmanı’nda karşıladı. NASA burada habisphere denilen küresel bir çadır kurmuştu. NASA Direktörü Lawrence Ekstrom, Rachel’a YGS’nin çok önemli bir keşif yaptığını söyledi. Ekstrom, Rachel’ın varlığından pek memnun değildi. Ekstrom, YGS’nin verileri doğrultusunda Arktik Okyanusu’nda yaptıkları araştırma sonucunda bir göktaşı bulduklarını söyler. Göktaşından alınan kesitlerde dünyada bilinmeyen ve başka bir gezegende yaşadığı düşünülen böcek fosilleri vardır. Habipher’da NASA personeli ve Rachel’ın yanı sıra önde gelen dört sivil bilim adamı da vardır. Bunlar Michael Tolland, Corky Marlinson, Waille Ming, Dr. Mangor’dur. Başkanın amacı, keşfin tarafsız bilim adamları tarafından doğrulanması ve ardından keşfin kampanya materyali olmadığını göstermek için kamuya açıklanmasıdır. Bunun için bir belgesel program yapımcısı olan ve çok popüler olan Michael Tolland seçilir. Başkan, Senatör Sexton’ın seçim kampanyası yüzünden Beyaz Saray çalışanları arasında bile güvenilirliğini kaybediyor. NASA tarafından Rachel Sexton tarafından yapılan keşfin Beyaz Saray personeline duyurulması, inandırıcılık açısından çok iyi bir seçim olur. Başkan, Rachel’dan sadece personele bir konuşma yaparak keşfi duyurmasını istemiştir. Rachel teklife pek hevesli değildi. Ancak başkan onu ikna etmeyi başarır.

Başkan NASA’ya çok inanıyordu ve çalışmaları için sürekli olarak NASA’ya büyük hibeler veriyordu. Ancak NASA, son yıllarda çabalarında sürekli olarak başarısız oldu ve bu da başkan ve NASA’nın halkın gözünde güvenilirliğini kaybetmesine neden olur. Senatör Sexton ise seçim kampanyalarında bu durumu çok iyi kullanmış ve NASA’yı çok zor durumda bırakmıştır. NASA’ya harcanan paranın ekonomiyi kötüleştirdiğini, bunun yerine uzay çalışmalarının rekabete açılması gerektiğini ve sivil şirketlerin uzay çalışmaları yapabilmesi gerektiğini söyler.

Beyaz Saray çalışanları başkanın oval ofisinde toplandı. Rachel oval ofise canlı bağlandı ve NASA’nın keşfi hakkında konuşur. Bu konuşmanın ardından cumhurbaşkanı, bir millete hitaben yapacağı konuşmayla buluşu halka açıklayacaktır. Bu sırada habiküredeki bilim adamlarından Dr. Mangor, göktaşına son bir kez bakmak için göktaşına gelir. Ancak çok şaşırtıcı bir şey olur ve Dr. Mangor su yüzeyinde yaşayan biyo-organizmaları görür.

Habikürede bunlar olurken, çok özel teçhizata ve eğitimli askerlere sahip olan Delta Force ekibi, habikürede olup bitenleri izler. Delta Force, insan damarlarında dolaşacak kadar küçük mikrobotlarla habiküre üzerinde casusluk yapar. Dr. Mangor canlı organizmayı su yüzeyinden toplamaya çalışırken, Delta Force mikrobot aracılığıyla bilim adamının altındaki buz kütlesini kırar ve Dr. Mangor havuza düşer. Bir süre sonra diğer bilim adamları ve Rachel göktaşının bulunduğu yere gelirler ve durumu anlarlar. Ayrıca su yüzeyinde yaşayan organizmaları da görürler. Tartışmaları sırasında göktaşı hakkında şüpheler ortaya çıkar. Michael Tolland, ABD’deki ekibinden faksla su yüzeyindeki canlılar hakkında bilgi ister. Discovery ile ilgili sorunlar olduğunu gören Delta Force, Rachel ve arkadaşlarını öldürmeye çalışır ve Dr. Ming ölür. Rachel ve diğerleri kaçmayı başarır. Delta Force bilim adamlarını yakalamak için çalışıyor. Ancak Rachel ve arkadaşları mucizevi bir şekilde kaçmayı başarır ve bir gemi tarafından kurtarılır.

Rachel, göktaşı hakkında bilgi içeren faksları babasına göndererek, hayatının tehlikede olduğunu bildirir. Bu arada, Delta Force hala onları takip ediyor. Bu fakslar, Başkan NASA’nın önemli keşfini halka duyurduğunda seçim kampanyası dibe vuran Senatör Sexton için bir kurtarıcı olacaktır. Kızının tehlikede olması onu pek ilgilendirmez. Bir basın açıklaması ile bir basın toplantısı yapacağını ve delillerle birlikte keşfin doğru olmadığını beyan eder. Senatörün yardımcısı ve en büyük destekçisi Gabriel Ashe, senatörün bu kadar ileri gidip böyle bir adam için çalışabileceğine inanamaz. Bu arada, Delta Force askerleri ile Rachel ve arkadaşları arasındaki kovalamaca devam eder. Rachel, Michael ve Marlinson, Michael’ın araştırma gemisine varırlar. Burada da araştırmalarında aldatıldıklarını kesin olarak anlarlar. Göktaşı, NASA tarafından Milne Buzul Katmanı’na götürülür. Bu arada, Delta Force onları bulur. Rachel ve arkadaşları, Delta Force askerlerinin başında Pickering’i gördüklerinde dehşete düşerler. Sahte keşif Pickering tarafından planlanlar. Pickering’in amacı, seçimi kaybetmek üzere olan başkana yardım etmektir. Çünkü eğer başkan seçimi kaybederse bu NASA’nın da sonu olacaktır.

Senatör ve yardımcısı Gabriel’in geçmişte bir ilişkisi vardır. Başkanın danışmanlarından bir Bayan, Gabriel’e bu ilişkinin fotoğraflarının olduğunu ve senatörü durdurması gerektiğini, aksi takdirde senatör başkan seçilirse uzay araştırmalarında ciddi hatalar yapacağını ve uzayda ne gibi felaketlerin olacağını söyler. Keşif sivil şirketlere verilir. Gabriel pek inanmıyor ama yine de araştırmak istiyor. Senatörün ofisine gizlice girer ve faksları alır. Senatörle konuşmak için eve gittiğinde, senatörün yalnız olmadığını fark eder. Senatör 4-5 kişilik bir grupla görüşüyor. Konuşmalarını gizlice dinler ve dehşete düşer. Senatörün konuştuğu kişiler, uzay araştırmalarıyla ilgilenen şirketlerin yetkilileriydi. Senatörün uzayla ilgili vaatlerine karşılık, senatörün seçim kampanyasını büyük paralarla destekliyorlar.

Senatör Sexton, fakslayıp mühürlediği zarflar içinde basının karşısına çıkar. Delta Force’tan kaçmayı başaran Rachel, basın toplantısının yapılacağı yere gelir. Rachel babasına NASA ve başkanın masum olduğunu ve yanlış keşfin Pickering tarafından düzenlendiğini söyler. Ondan basın bülteninden vazgeçmesini ister. Ama babası açıklamaya kararlıydı. Bu sırada genç bir kadın muhabir, mikrofonunu senatörün konuşacağı podyuma koyar. Ama bu aceleyle Sexton’ın zarflarını yere düşürür. Muhabir yerden zarfları alır ve öfkeli senatöre uzatır. Senatör Sexton konuşmasına NASA’nın keşfinin sahte olduğunu belirterek başlıyor ve zarfları basın mensuplarına dağıtıyor. Ama zarflarda senatör ve Gabriel’in ilişkisinin fotoğrafları var. Basın toplantısına muhabir kılığında katılan Gabriel Ashe, mikrofonu kürsüye bırakırken zarfları değiştirdi. NASA’yı ve başkanı kurtarmak için kendini feda eder. Tabii bu durum senatörün de sonu olur.

İhanet Noktası – Kitap Açıklaması

NASA’ya bağlı bir uydu Kuzey Kutbu’nun derinliklerine gömülü nadir bulunan bir nesnenin varlığını belirler. Bir süredir bocalamakta olan NASA bunu bir zafer olarak niteler. Amerikan uzay politikasını ve yaklaşmakta olan başkanlık seçimini derinden etkileyecek bir zaferdir bu…

Başkan, Beyaz Saray Gizli Haber Alma Analisti Rachel Sexton’ı Milne Buzul Katmanı’na gönderir. Karizmatik bilim adamı Michael Tolland başkanlığında uzmanlardan oluşan bir ekiple Kuzey Kutbu’na giden Rachel, bir süre sonra akla gelmedik bir oyunu ortaya çıkarır. Tüm dünyayı amansız bir düşmanlığa sürükleyecek bir bilim sahtekârlığı söz konusudur.

Rachel, Başkan’la bağlantı kuramadan Michael ölümcül bir saldırıya uğrar. Gerçeğin ortaya çıkmasını istemeyen esrarengiz biri, katil-lerden oluşan bir ekiple herkesi ortadan kaldırmaktadır.

Issız ve ölümcül bir çevrede bir avuç insanın tüm umudu bu korkunç sahtekârlığın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasıdır. Öğrenecekleri gerçek ihanetin doruk noktasıdır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,148TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular