Ana SayfaRomanSmyrna'nın Gözyaşları

Smyrna’nın Gözyaşları

Smyrna’nın Gözyaşları – Gülseren Engin

Tür:Roman
Yazar:Gülseren Engin
Yayınlanma Tarihi:2017
Yayınevi:Remzi Kitabevi
Karakterler

Smyrna: İzmir’de yaşayan Rum kökenli bir kadındır. İlk eşinin silahlı saldırısında yaralanıp hafızasını kaybeder. İyileştiğinde nişanlısı Çakır Osman’ ile evlenir. Kurtuluş Savaşında cephe gerisinde mücadele eder.

Tilki Mahmut: Osmanlı ordusunda binbaşı olan Mahmut, gizli görevle İzmir istihbaratında görevlidir. “Tilki Mahmut” ismiyle bilinen karakter sonrasında 57. Tümene katılarak mücadelesini burada verir.

Seher: Mahmut’un eşi olan karakter Yunan askerlerinin tecavüzüne uğrar ve hamile kalır. Bu travmayı cephe gerisinde verdiği mücadele sayesinde atlatır.

Konusu

Smyrna’nın Gözyaşları Romanı ile, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı ve bu uğurda verilen mücadeyi okuyoruz. İstanbul, İzmir ve tüm ülkeyi içine alan işgallere karşı direnen, savaşlardan yorulmuş halk son bir hamleyle direndi ve kazandı. Ulu Önder Mustafa Kemal önce kendisinin inandığı bu kutlu zafere sonra halkını inandırdı. Destansı bir mücadeleyi bu defa yazarın kaleminden, öznesi Ege ve İzmir olacak şekilde okuyoruz.

Smyrna’nın Gözyaşları Özeti

Tarih 13 Kasım 1918’i gösterdiğinde İstanbul ve tüm memleketin üzerine kara bulutlar çökmüş ve İtilaf Kuvvetlerinin işgali başlamıştı. 30 Ekim’de imzalanan Mondros Ateşkeş Antlaşması’ndan sonra halk bu işgali beklemeye başlamıştı. Gerçi saray antlaşmayı sevinçle karşılamış, savaşın bitişini top atışlarıyla kutlamıştı; ama savaş kaybedilmiş, Musul ve İskenderun ile birlikte Çanakkale Boğazı çevresindeki bölgeler işgal altına alınmıştı. Eşi benzeri görülmemiş bir işgal ve buna tepki göstermeyen bir saray yönetimi vardı. Stratejik öneme sahip bütün bölgeler yabancıların denetimindeydi.  Yunan, İngiliz ve Fransız Müttefik kuvvetler farklı noktalardan İstanbul’u işgal etmeye başladılar.

Takvim 15 Mayıs 1919’u gösterdiğinde Yunan ordusu Izmir’i işgale başladı. Saray’ın emri netti. Müdahale edilmeyecek, hatta itaat edilecekti. İşgale ilk kurşun Hasan Tahsin tarafından atıldı ve şehit edildi. Yıllardır savaşlardan yorulan halkın direnecek takati kalmamasına rağmen; söz konusu bağımsızlık olunca milli mücadeleye başlamıştı.

Yunan ordusu hemen şehrin tüm bölgelerine girip yakıp yıkıp, talan ve tecavüze başlamıştı. Bu olayların mağdurlarından biri de Osmanlı ordusunda binbaşı olan ve istihbaratta görevli olan Mahmut’tu. Mahmut’un eşi Seher, bu olaylarda tecavüze uğramış ve hamile kalmıştır. Mahmut bu olayda eşinin yaşadığı bu travmayı atlatabilmesi için elinden geleni yapar. Fakat gizli görevi, Yunanlılar tarafından deşifre olduğu için kaçmaları gerekmektedir. Onlara sığınan arkadaşının sevgilisi Smyrna ile birlikte 57. Tümene ulaşmak için zorlu bir yolculuk yaparlar. Smryna, bir Rum kızıdır. Yaşadığı toprağı vatan bilen bu uğurda mücadele etmek isteyen birisidir. 57. Tümene ulaştıklarında O ve Seher cephenin geri hizmetinde görev alırlar, tıpkı diğer Türk kadınları gibi. Yunan ordusunun İzmir’e girişiyle başlayan mücadele, 9 Eylül 1922’de kazanılan zaferle son bulur.

Smyrna’nın Gözyaşları – Kitap Açıklaması

Efeler diyarından direnişin destanı… Bu kitap, İzmir’in Yunanlılarca işgali döneminde geçen Rum kızı Smyrna ile Çakır Osman’ın, Seher ile Tilki Mahmut’un aşk hikâyeleridir… Bir yandan Yunan ordusunun Ege’nin içlerine doğru saldırısı ve işgali, halka yapılan eziyetler, yakıp yıkmalar, kadınlara tecavüzler, çocuk, genç, yaşlı demeden yapılan toplu katliamlar, bir yandan da Ege dağlarında yanan çoban ateşleri, kahraman efeler, zeybekler, gönüllüler ve bir kaç subayla Kuvay-ı Milliye’nin kuruluşu… Güçlü ve donanımlı Yunan ordusuna direnen bir avuç kahraman…

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Sinem Ezgi Akbulut
Sinem Ezgi Akbulut
Okur - Yazar - Çizer

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

778BeğenenlerBeğen
4,934TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
59AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular