Dirilen İskelet – Hüseyin Rahmi Gürpınar
Tür: | Roman |
Yazar: | Hüseyin Rahmi Gürpınar |
Yayınlanma Tarihi: | 2010 |
Yayınevi: | Everest Yayınları |
Karakterler
Tayfur: Avrupa’yı gezmiş görmüş eğitimli bir delikanlı olan Tayfur ayrıca zengin bir ailenin çocuğudur.
Doktor Ferhat: Meraklı bir doktor olan Ferhat, ayrıca Tayfur’un en yakın arkadaşıdır.
Konusu
Batıl inançların etkin olduğu bir toplumda bilimsel akıl arayanların düşebileceği durumları konu edinen kitap, batılılaşma çabasının çorak cehalet ve yalnızlık arasında sıkışıp kalacağı yerlere dikkat çekmektedir.
Dirilen İskelet Özeti
Birinci Dünya Savaşı yıllarında geçen roman, hurafelerin çok baskın olduğu bir toplumda gerçeği arayanların karşılaşabileceği durumları anlatır. Aslında bir sonbahar gecesinde başlayan olaylar, Batılılaşma çabasının cehalet ortamında nasıl ilerleyeceğini eleştirel bir dille okuyucuya aktarıyor. Feyzi ve Sadi isimli iki genç, esrarengiz olaylar hakkında sohbet ederler. Doktor Ferhat ve arkadaşı Tayfur her gece mezarlığa giderler. Ama kimse bu iki arkadaşın ne yaptığını bilmez. Doktor ve arkadaşının mezarları kazdıkları söylenir. Sadi ise buna inanamaz ve kendisini görmek istediğini söyler. Feyzi, Nihat ile onları takip eder ve Sadi’yi davet eder. Geceleri korkunç şeyler görürler ve Tayfur bayılır. Bu olaydan sonra doktor ve arkadaşının âşık olduğu dedikoduları yayıldı. Diriltilmiş İskelet olduğu halk arasında konuşulmuştur. İşin aslı farklı ve Tayfur, iskeletin onu koruduğuna inanıyor.
Mezarlığa her gittiklerinde farklı bir şey görürler ve birinin onlara bunu yaptığından emin olurlar. İki üç gece silah ve fenerlerle mezarlığı ararlar. Ancak bu mezarlıkta anlatılması gereken gizemli olaylar olduğunu anladıklarında çevredeki evleri incelemek isterler. Bu evlerden birinde varlıklı bir ailenin kızı olan Banu ile tanışırlar. Nasır, Tayfur’a âşıktır. Tayfur onunla evlenmeye söz verdi ama Banu’ya âşık olduğunu söylüyor. Banu, Cevri’ye âşıktır. Tayfur’dan yararlanmak istiyor. Kitapta özellikle karakterlerin kendi aralarındaki felsefi tartışmalar, döneme ilişkin toplumsal eleştiriler ve evlilik fikrinin okuyucuyu nasıl etkilediğine dair ayrıntılar yer alıyor.
Dirilen İskelet – Kitap Açıklaması
Türk romanının kurucu yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun en derin değişimlerinden birini yaşadığı dönemde eserlerini kaleme aldı. Bunu da etkisiyle Gürpınar, okurlarını güldüren metinlerinin ardında her zaman dikkatini toplumsal olana vermiş olan, eleştirel bir yazardı. Hatta denilebilir ki onun güldürücü öğeleri her zaman derin bir eleştirinin dile gelişiydi. Dirilen İskelet de, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın hurafelerin etkin olduğu bir toplumda bilimsel aklı arayanların düşebileceği durumları anlatırken, batılılaşma çabasının çorak bir cehaletin ve yalnızlığın ortasında saplanıp kalacağı yerleri işaret ediyor.