Ana SayfaRomanRomantik Bir Viyana Yazı

Romantik Bir Viyana Yazı

Romantik Bir Viyana Yazı – Adalet Ağaoğlu

Tür:Roman
Yazar:Adalet Ağaoğlu
Yayınlanma Tarihi:1993
Yayınevi:Everest Yayınları
Karakterler

Anlatıcı – Yazar: Romanın ana karakteri kitabın çoğunda karşımıza çıkan Kamil Kaya olsa da özellikle ilk ve son bölümlerde hikayenin bize gelmesine vesile olan Anlatıcı – Yazar’dır.

Kamil Kaya: Romanın üçüncü ve dördüncü bölümlerinde karşımıza çıkan Kamil Kaya, anlatıcının eski öğrencisi Asaf ile Viyana’da karşılaşmasıyla anlatının merkezine konulan Kamil Kaya, romanın ana karakteridir.

Yunus: Romanın özellikle ortasından itibaren büyük rol oynayan Yunus, hikayenin “kötü” karakteri olarak tanımlanabilir.

Asaf: Öncelikle edebî bir unsur olarak kullanılır. İlk olarak Kamil Kaya’nın tarih derslerinde öğrenci olarak karşımıza çıkan Asaf, daha sonra roman anlatıcısının okuyucusu olarak Viyana’da boy göstermiştir.

Konusu

Roman, dersleriyle öğrencilerinin kendisine “Hayalci Hoca” lakabını taktığı, evlenmeye fırsat bulamayan tarih öğretmeni Kamil Kaya’nın kişiliğinde “tarih ve bugün” ya da “anlatılan ve hayat” sarkacında salınan roman. , emekliliğinde hep görmek istediği Viyana’da hep özlediği hayatın kuşatmasın ve onun mücadelesi konu ediniyor.

Romantik Bir Viyana Yazı Özeti

Yeğenleriyle Londra’da seyahat eden bir yazar olan anlatıcının bakış açısıyla başlar. Anlatıcı, Bratislava’da imzaladığı bir kitabı bahane ederek uzun süredir tutkuyla hatırladığı Viyana’ya gider ve ardından bazı “tarih dersleri” ile metni böler. Kamil Kaya adlı idealist bir tarih öğretmeninin otuz beş yılı aşkın öğretmenlik hayatı bu bölümler aracılığıyla kapsamlı bir şekilde anlatılıyor. Tarihi öğrencilerine gerçekten anlayabilecekleri ve zihinlerinde canlandırabilecekleri şekilde anlatmaya çalışan Kamil Kaya, bu tavrından dolayı bazen zorluklar yaşıyor. Farklı şehirlere gönderilir, hatta on yıl süreyle öğretmenlikten uzaklaştırılır. Bu süreçte Kamil Kaya’nın birçok öğrencisi tanıtılsa da roman boyunca bunlardan sadece ikisi rol alır. Yazarın Viyana’da bir kafede otururken yanına gelen Doktor Asaf bunlardan ilkidir. Asaf, Kamil Kaya’nın öğretmenliği bıraktıktan sonra uzun yıllardır hayalini kurduğu gibi Viyana’ya geldiğini, hatta kendi evinde kaldığını ama sonra ortadan kaybolduğunu anlatıyor. Anlatıcı, emekli tarih öğretmenini bulmasına yardım etmeye karar verir.

Kamil Kaya’nın Viyana günlerini anlatmaya başlayan roman, bu sefer merkeze öğretmenlik yıllarında ikinci bir öğrenci olan Yunus’u koyar. Öğrencilik yıllarından beri saldırgan ve tuhaf bir çocuk olan Yusuf, yetişkin hayatında pek değişmediği için Kamil Kaya’nın hayatını cehenneme çevirir. Bir yanda Clea isimli kadınla olan ilişkisini düşünen, diğer yanda Yunus’un zarar verdiği evi düzene sokarak Asaf’a küsmemesi için çabalayan Kamil Kaya, Yunus’u öldürmeyi bile bazı noktalarda düşünür. Roman, yazarın Doktor Asaf’a teslim ettiği bir zarfla biter.

Romantik Bir Viyana Yazı – Kitap Açıklaması

“İnsanlara, ölümü örtbas etmeye çalışan kuru gürültü değil, soluk alabilecekleri geniş ufuklar gerekli pek aziz prensim. Bence kentin surları yıkılmalı. Bizler duvarların içini durmadan taş, mermer yığınlarıyla dolduracağımız yerde, dışına doğru açmalıyız, genişlemeliyiz.”

Evlenmeye fırsat bulamamış, kendini kaptırdığı dersleriyle öğrencilerinin “Hayalci Hoca” lakabını taktığı tarih öğretmeni Kâmil Kaya kişiliğinde, “tarih ve bugün” ya da “anlatılan ve hayat” sarkacında salınan roman, Kayanın emekliliğinde hep görmek istediği Viyana’da bir anlamda hep ıskaladığı hayatın kuşatmasına uğrayışına da odaklanıyor… “

-Sefa Kaplan-

Onun romanları böylece enikonu kapsamlı incelemeleri de zorluyor. Düşünsel düzeyde verilen olumlu kavga, yanı sıra yazınsal düzeyde de önemle üstünde durmayı gerektiren romanların varlığını imliyor. Hem sonra, düşünsel ve yazınsal düzeyleri birbirinden ayırarak almak da Adalet Ağaoğlu’nun romanlarına yaklaşmayı güçleştiriyor. (…) Romantik-Bir Viyana Yazı, düşünsel ve yazınsal derinliğiyle bu yazınsal birliği açıklamaya yatkın olduğu, okuma uğraşının niteliğini yükselttiği ve edebiyatın ateş topunu bütün yakıcılığıyla üstümüze yuvarladığı için, onunla bir kitap oylumunda birlikte olmayı göze almakla yerinde bir seçim yaptığımı düşünüyorum.

-Semih Gümüş-

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

786BeğenenlerBeğen
4,123TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular