Ana SayfaBiyografilerCengiz Aytmatov

Cengiz Aytmatov

Doğum:1928 Talas, Kırgızistan
Ölüm:2008 Nürnberg – Almanya
Meslek:Yazar, Edebiyatçı ve Siyasetçi

Cengiz Aytmatov Kimdir?

Seçkin bir devlet adamın oğlu olarak  Kırgızistan’da dünyaya gelen Cengiz Artmatov,  sıkıntılı bir geçlik dönemi geçirmiştir. Siyasal sebeplerden ötürü, savaş ile mücadele etmesi gerekmiştir. Yetişkinlerin o dönemde savaşta mücadele vermesinden dolayı gençler çalışmak zorundaydı, bu sebeple 14 yaşında yaşadığı Şeker Köyü’ndeki sekreterlik işine girerek burda vergi, tahsidarlık ve malzeme sayımı gibi işlerde çalışmıştır.  

Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’nü Moskova’da okuyan yazar bu yıllarda Pravda gazetesinde çalışmaya başladı. Yazdığı eserlerle giderek daha popüler olan yazar 1963’te Lenin Ödülü’nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliğini ve Rusya’yı, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan’ı büyükelçi olarak temsil etti.

Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da 16 Mayıs 2008 rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya’ya getirildi. Almanya’nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord’da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girer ve 10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg’de hayatını yitirir.

Cengiz Artmatov verdiği eserlerle Türk ve Dünya Edebiyatının önde gelen isimlerinden biridir. Türk kültürü ve felsefesine olan bağlılığını eserlerine yansıtmıştır. Kendisini dünyaya tanıtan en önemli eseri ” Cemile ” olmuştur. Louis Aragon bu eser için ”dünyanın en güzel aşk hikayesi” cümlesini kullanmıştır. Ayrıca Türk sinemasında çok önemli bir yeri olan ”Selvi boylum Al Yazmalım” filmi Cengiz Artmatov’un kaleminden çıkmıştır.

”Büyülü sosyalist-gerçekçi” olarak tanımlanan eserleri Kırgız geleneklerini, destan ve masallarını Rüs reyalizm tekniği ile anlatmıştır. UNESCO’nun yapmış olduğu araştırmaya göre eserlerinin halk tarafından büyük beğeniye ulaşması Cengiz Aytmatov’u diğer yazarların üstüne çıkarmıştır.

Cengiz Aytmatov Eserleri

Aldığı Ödüller
  • Altın Yürek Edebiyat Ödülü (2007)
  • 1963 Lenin Ödülü (Toprak Ana adlı romanı ile)

Cengiz Aytmatov’un Sözlerine ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Cengiz Aytmatov’un sözleri ve alıntıları yer alır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,002TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular